Gündem
  • 15.6.2024 23:37

Rusya ile stratejik hamle.. Avrupa'nın gazırı Türkiye verecek

Rusya ile doğal gazda stratejik hamle: Türkiye enerjinin merkezi olacak! Bu yıl faaliyete geçiyor

Türkiye ve Rusya bu yıl doğal gazda stratejik bir hamleye imza atarak bölgenin en güçlü doğalgaz merkezini Trakya'da kurmaya hazırlanıyor. Rusya Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, Türkiye'de kurulacak merkezin her iki ülkenin de menfaatine olacağını anlatarak, "Gaz merkezinin faydası, Avrupa'daki müşteriler gazı Türkiye'den alacak. Bu merkeze getirilen gazın, Azerbaycan'dan mı, Rusya'dan mı geldiği belli olmayacak. Rezervde biriktirildiği için ülkemize karşı yaptırımlara da tabi olmayacaktır" diye konuştu.

Rusya Federasyonu Devlet Duması heyeti, enerji sektöründeki öncelikli iş birliği alanlarını görüşmek üzere, Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Devlet Duması Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny ve TBMM ile İlişkiler Parlamenter Grubu Koordinatörü Otari Arshba ile Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliğinde basın mensuplarıyla buluştu.

ZAVALNY: TÜRKİYE ÇOK AVANTAJLI OLACAK

Türkiye tarafından bu yıl Trakya'da kurulmasının planlandığı gaz merkezi için Botaş ve Gazprom'un temaslarının sürdüğünün anlatan Zavalny, "Bu yıl içinde iki kurumun işbirliği karara bağlanacaktır, çünkü devlet başkanlarının talimatı bu yöndeydi. Geçen sene sonuçlarına göre Türk Akım boru hattından 13 milyar metreküp gaz geçti. Aslında kapasite 15 milyar metreküp. Ukrayna transit geçişi sözleşmesi bu yıl sona eriyor. Dolayısıyla Ukrayna hattından geçen kapasite yıllık 12-13 milyar metreküp. Türkiye'de transit bir gaz merkezi oluşturarak transit olarak gazı Avrupa'ya taşımak her iki ülkenin menfaatine bir yatırım olur. Gaz merkezinin faydası, Avrupa'daki müşteriler gazı Türkiye'den alacak. Bu merkeze getirilen gazın, Azerbaycan'dan mı, Rusya'dan mı geldiği belli olmayacak. Rezervde biriktirildiği için ülkemize karşı yaptırımlara da tabi olmayacaktır. Avrupa'daki alıcılar belki yeni boru hatları inşa edecekler. Burada Türkiye çok avantajlı olacaktır. En güvenilir şekilde, en uygun maliyetle gaz alacak, satışını da kendi yapacağı için fayda sağlayacaktır. Gaz merkezi oluşturulursa Avrupa ülkeleri çok büyük ilgi duyacaktır" diye konuştu.

Zavalny, Sinop'ta inşa edilecek ikinci nükleer santrale talip olduklarını belirtirken, buradaki modelin Türkiye ile yarı yarıya ortaklık üzerine olması yönünde çalışmaları bulunduğunu ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 15.6.2024 23:45

İLGİLİ HABERLER