Gazeteci kisvesiyle PKK'ya casusluk yapan 5 kişi yakalandı
PKK sadece Türkiye'de değil Kuzey Irak'ta da militanlarını gazeteci kimliğine sokup ajanlık yaptırıyor. bu ajanlar devletin önemli noktalarına girip istihbarat ediniyor ve bunları örgüte aktarıyorlar.
PKK tarafından yetiştirilen bu gazeteci ajanların daha sonra Türkiye'ye yollanacağı ve ülkemizde de PKK için istihbarat toplatılacakları belirtildi.
Son olay Kuzey Irak'ta Kürdistan bölgesinde yaşandı..
Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı, gazetecilik ve sivil aktivist adı altında casusluk yapan bir şebekenin itiraflarını yayınladı.
Güvenlik Ajansı, 16 Şubat'ta ‘Kürdistan Bölgesi’nin ulusal güvenliği’ tehdit ettikleri suçlamasıyla 6'şar yıl hapis cezasına çarptırılan Şerwan Emin Nao (Şerwan Şerwani), Hariwan İsa Muhammed, Gohdar Muhammed Emin Abdulmecid, Eyaz Kerem Reşid ve Şivan Said Omer adlı 5 kişinin videolu itiraflarını kamuoyu ile paylaştı.
Kürdistan Bölgesi’nin güvenliğini çökertmeye yönelik faaliyetlerini itiraf eden şahıslar, PKK'ya , Kürdistan güvenlik güçleri ve idari yetkilikler hakkında istihbari bilgi sağladıklarını, ayrıca eylem planladıklarını anlattı.
Şebeke üyeleri, Kürdistan Bölgesi’nin Güvenlik güçlerine ait bina ve karargâhlarının görüntülerini, Peşmerge birliklerinin hareketlerini ve ayrıca IŞİD karşıtı koalisyona ait bilgileri PKK ve çalıştıkları diğer taraflarda aktardı.
Şebeke üyelerinin PKK"lilerle yaptıkları yazılı ve sözlü görüşmeler de belgelerle paylaşıldı.
Kürdistan Güvenlik Ajansı açıklamasında, "Şahısların çalışmalarının hiçbir şekilde gazetecilik ve sivil aktivistlikle bir alakasının olmadığı tespit edilmiştir. Aksine sözde gazetecilik ve sivil aktivistlik adı altında farklı planları güttükleri ortaya çıkmıştır" ifadeleri kullanıldı.
‘Kürdistan Bölgesi’nin ulusal güvenliği’ tehdit ettikleri suçlamasıyla 5 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı. Erbil mahkemesi 16 Şubat'ta gözaltında bulunan söz konusu 5 kişi hakkında 6'şar yıl hapis cezası verilmişti.
Kürdistan Bölgesi Başbakan Mesrur Barzani, 10 Şubat'ta yaptığı açıklamada, sözde gazeteci veya aktivist olarak kendilerini lanse etmeye çalışan şahısların farklı ülkeler için çalışan ajan veya provokatörler olduklarını söylemişti.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de, Erbil Ceza Mahkemesi'nin 5 gazeteci ve aktivistin 6'şar yıl hapis cezası verdiği ve kamuoyunda infiale neden olan kararına ilişkin yazılı açıklama yayımlamıştı.
Hukukun üstünlüğüne, yargının bağımsızlığına ve insan hakları ilkelerine saygı duyduklarının altını çizen Başkan Neçirvan Barzani’ şunları söylemişti:
“16 Şubat 2021 tarihinde yargının gözaltında tutulan birkaç kişi hakkında tutukluluk kararı vermesi kamuoyunda endişeye yol açmıştır. Ancak söz konusu karar nihai bir karar değildir. Yasalara göre, mahkum edilenler karara itiraz edebilirler. Temyiz mahkemesi de insan haklarına, davacı ve sanıklara yasalara bağlı kalarak saygı çerçevesinde davayı bir kez daha gözden geçirme görevine sahiptir. Böylelikle herkes hakkının korunduğunu hissetmeleridir. Biz de bu sürecin takipçisi olacağız. Hukukun üstünlüğünü, yargının bağımsızlığına ve insan hakları ilkelerine saygı duyuyoruz. Hukukun üstü olması gerekiyor, hiç kimsenin veya tarafın yargıya müdahale etme gibi bir hakkı yoktur.”
Güncellenme Tarihi : 9.3.2021 00:15