Medya
  • 5.1.2024 15:50

Gazetecilere yeşil pasaport için yasa teklifi

MHP, 15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın kartı sahibi ve 'terör suçlarına bulaşmamış' gazetecilere hususi damgalı pasaport (yeşil) verilebilmesine yönelik kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, terör suçlarına bulaşmamış ve 15 yıl mesleki kıdemi bulunan basın mensuplarına yeşil pasaport verilmesine yönelik kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sundu. 

Teklifin gerekçesinde yalan, çarpıtma, kara propaganda ve dezenformasyona karşı doğru bilgiyi yayma konusunda medya diplomasisinin geliştirilmesinin zorunluluk haline geldiği belirtildi. 

 

TEKLİFİN GEREKÇESİ 

Türkiye'ye karşı faaliyet gösteren tüm terör örgütleri ve çevrelerin, küresel medya üzerinden Türkiye'ye yönelik eylemlerde bulunduklarının açıkça görülebildiğine işaret edilen gerekçede, şu ifadelere yer verildi: 

- Bu şartlar altında Türkiye'nin milli güvenlik hassasiyetleri ile hak ve menfaatlerine hizmet edecek tarzda faaliyet yürütecek sivil ve özel teşebbüsleri de içerisinde bulunduran bir medya diplomasisine ihtiyaç duyduğumuz açıktır.

- Ülkemize karşı yürütülmeye çalışılan karanlık ve kirli emelleri engelleyebilecek mekanizmaların hızlı çalıştırılabilmesi ile doğru bilginin etkin yayılabilmesi adına, akıl ve vicdan sahibi, vatansever basın mensuplarımızın yurt dışında görevlerini daha rahat icra edebilmeleri için gerekli kolaylığın sağlanabilmesi, ihtiyaç duyulan yüksek yetkinliğe sahip medya diplomasisinin geliştirilebilmesi için ehemmiyet arz eden bir husustur.

- Bu kapsamda da mesleklerinde 15 yılı doldurmuş ve basın kartına sahip, terör suçlarına bulaşmamış basın mensuplarımıza hususi pasaportların temin edilmesi önem arz etmektedir.

PASAPORT KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK 

Düzenlemeye göre terör suçlarına bulaşmamış, 15 yıl mesleki kıdemi bulunan ve basın kartı sahibi basın mensuplarına hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebilecek. Buna yönelik usul ve esaslar, Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığının olumlu görüşü alınarak İçişleri Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenecek.

Yeşil pasaportun avantajları

Yeşil pasaport nedir?
Yeşil pasaport, devlet memurlarına ve bazı koşullara sahip olmaları durumunda devlet memurlarının ailelerine verilen, geçerlilik süresi 5 yıl olan pasaport türüne deniyor. Burada bahsetmiş olduğumuz genel bir tanımlama olmakla birlikte, sanılanın aksine tüm devlet memurları yeşil pasaport sahibi olamıyor. Esasında devlet memurları içerisinde yalnızca %4’lük bir kısmın yeşil pasaport alma hakkına sahip olduğu biliniyor.

Yeşil pasaport ne işe yarar?
Yeşil pasaport en fazla 5 yıl süreyle çok sayıda ülkeye herhangi bir vizeye tabi olmadan seyahat hakkı tanır. Bu pasaport, bordo pasaporta göre daha fazla ülkeye vizesiz giriş hakkı verir.

Sahip olunması halinde çok avantajlı bir seyahat imkanı sunan yeşil pasaport alabilmek için bazı koşullara sahip olmak gerekiyor. Peki yeşil pasaportu kimler alabiliyor?

Eski TBMM üyeleri ve eski bakanlar

Kadro derecesi 1, 2 ve 3. derece çalışan ya da bu kadro derecelerinden birinde çalışırken emekli olan devlet memurları,

1, 2 ve 3. derece kadrolarda sözleşmeli olarak çalışan ya da bu kadro derecelerinde sözleşmeli çalışırken emekli olan devlet memurları,

Emekli sandığı üzerinde çalışan ve bu derecede çalışırken emekli olan devlet memurları.

Özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından; özelleştirme öncesinde hususi pasaport alma hakkına sahip olma, kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu olma, T.C. Emekli Sandığı’na bağlı olma, kamu görevlisi olma ve iş kanununa tabi olma şartlarını taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan ya da çekilen çalışanlar,

Büyükşehir il, ilçe ve birinci kademe beldede görev yapan belediye başkanları,

Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından; özelleşme öncesi yeşil pasaport alma hakkı elde etmiş olan, kapsam dışı personel olma şartları taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan ya da çekilen personeller,

Yeşil pasaport alma hakkı olanların eşlerine, reşit olmayan çocuklarına ve evli bulunmayan, iş sahibi olmayan ve öğrenimine devam eden 25 yaşını doldurmamış kız ve erkek çocukları,

Devlet sporcusu unvanını taşıyan atletler,

Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşını doldurmuş olsa dahi sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu belgelenen çocukları herhangi bir yaş sınırı olmadan yeşil pasaport alabilir.

Tüm bu koşullara sahip vatandaşların yanı sıra ihracatla uğraşan bazı şirket temsilcileri de yeşil pasaport alma hakkına sahip. Buna göre ihracatla uğraşan bir temsilcinin;

Ortağı ya da sahibi oldukları şirketin son 3 yıl içerisindeki ihracat tutarı ortalaması Bakanlar Kurulu tarafından her yıl yenilen miktarın üzerinde olması,

Anayasa düzenini ihlal eden suçların bulunmaması,

Devletin güvenliğini ihlal eden bir suçunun bulunmaması,

Kaçakçılık, rüşvet, sahte iflas, ihaleye fesat karıştırma, dolandırıcılık, hırsızlık ve görevi kötüye kullanma gibi suçlarının bulunmaması gerekiyor.

Yeşil pasaport nasıl alınır?

Yeşil pasaport başvurusu yapacak kişilerin öncelikle bu pasaport için gereken belgeleri tamamlayıp ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Yukarıda bahsetmiş olduğum koşulları sağlıyor olma durumunda yeşil pasaport sahibi olabilmek için ise randevular il nüfus müdürlüklerinden alınıyor. Nüfus cüzdanı ile başvuruda bulunacakların adreslerinin bağlı olduğu ilçe nüfus müdürlüğünden başvuru yapması gerekirken, T.C.K.K (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı) sahipleri ise başvurularını herhangi bir müdürlükten gerçekleştirebiliyor.

Yeşil pasaport randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden online olarak alınabiliyor.

Yeşil pasaport ne kadar süreliğine çıkar?

Yeşil pasaportun süresi İçişleri Bakanlığı tarafından belirleniyor ve en az 6 ay en fazla ise 5 yıl süreli olabiliyor.

Yeşil pasaport ne kadar sürede teslim edilir?

Yeşil pasaportunuz başvurunuzun ardından genellikle 10 iş günü içerisinde belirtmiş olduğun adrese PTT kargo ile ulaştırılıyor.

Yeşil pasaport için gerekli belgeler

Yeşil pasaport çıkarmak için ihtiyacın olan belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Nüfus Cüzdanı aslı,

Daha önce alınmış olan pasaportlar var ise o pasaportların aslı,

2 adet biyometrik fotoğraf,

Reşit olmayan veya engelli vatandaşların kanuni temsilcilerinden muvafakatname,

Defter bedeli yatırıldığına dair dekont,

İçişleri Bakalığı’na hitaben yazılmış pasaport talep formu. Not: Yeşil pasaport talep yazısı başvuru esnasında bir kurumda çalışmaya devam edenlerin kurumda yetkili olan kişiye imzalatmaları, emeklilik ya da istifa etmiş kişilerin daha önce çalıştıkları kuruma giderek talep yazısını imzalatmaları gerekiyor. İmzalanan talep formu ise İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevlisi tarafından incelenip, onaylanıyor.

Yeşil pasaport fiyatları

Yeşil pasaport alınırken harç bedelleri yatırılmaz. Yalnızca pasaport defter bedelleri yatırılır. Pasaport defter ücretleri ise her yıl ocak ayında Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir. 2021 yılında yeşil pasaport defter ücreti 180 TL’dir.

Yeşil pasaportun avantajları

Yeşil pasaportun en bilinen avantajı elbette ki bazı ülkelere vizesiz giriş yapma imkanı sunması oluyor. Yeşil pasaport sahipleri, Schengen ülkeleri dahil olmak üzere herhangi bir vize işlemiyle uğraşmadan dünya genelinde 160 ülkeye vizesiz giriş yapabiliyor.

Yeşil pasaportun bir diğer avantajı ise bordo pasaportlular hem defter bedeli hem de pasaport harcı ücretlerini yatırırken, yeşil pasaportluların yalnızca defter bedelini yatırmaları yeterli oluyor.

Yeşil pasaport defter bedeli nereye ödenir?

Yeşil pasaport defter bedelini vergi dairesi müdürlüklerine, anlaşmalı olan bankalara, PTT şubelerine ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait resmi internet sitesi üzerinden online olarak ödenebiliyor.

Anlaşmalı bankalar listesinde ise; T.C. Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Türkiye Halk Bankası, TEB, Turkland Bank, Garanti Bankası, Akbank, Aktif Bank, HSBC Bank, ING Bank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Finans Bank, Odeabank, Şekerbank, ICBC Turkey Bank A.Ş., TurkishBank, Denizbank, BurganBank, FibaBanka, Albaraka Türk Katılım Bankası, Alternatif Bank, Anadolubank, Arap Türk Bankası, Citibank yer alıyor.


 

Güncellenme Tarihi : 5.1.2024 15:55

İLGİLİ HABERLER