Gündem
  • 14.6.2024 10:12

Gazze'de kurak çölde zemzem vakaları

İsrail tarafından topraklarından sürülen Gazzeliler, evlerini terk edip çadırlarda yaşamaya başladı.
Yoğun İsrail bombardılarında su sistemleri çökünce, kıtlığın yanında temiz su bulmakta neredeyse imkansız hale geldi..

Çadır kurmak için toprağı kazan Gazzeliler, temiz su kaynağı buldu

Çadır kurmak için toprağı kazan Gazzeliler, temiz su kaynağı buldu. Gazzelilerin mutluluğu ve heyecanı görülmeye değerken, bu olay akıllara zemzem suyunun çıkış kıssasını getirdi.

Gazzeli yerinden edilmiş insanlar su bulmak için elleriyle toprağı kazıyor

3-İsrail savaşı, Gazze'de kişi başına düşen su payının günde yalnızca 3-15 litreye düşmesine neden oldu.

Gazze'de yerinden edilmiş insanlar ilkel bir kuyudan çıkardıkları kovalarla suyu boşaltıyor (El Cezire)

Muhammad Shamalakh'ın atık suyu bertaraf etmek için bir kuyu kazma çabaları, kuyunun kumdan süzülen yeraltı suyuyla dolu olduğunu görünce şaşırmasının ardından başarısız oldu. Ancak bu başarısızlık ona , Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadığı su kıtlığı ikilemini çözmeyi başaran bir fikirle ilham verdi .

Şamlakh, Deir al-Balah şehrinin batısında, Şeridi'nin ortasında, deniz kıyısına yakın bir barınak kampında yaşıyor.

Al Jazeera Net'e, kanalizasyon suyunu çekmek için gençlerle birlikte 2 metre derinliğinde bir çukur kazdıklarını ancak buradan çıkan su karşısında şaşırdıklarını ve fikrin buradan geldiğini ve kuyuyu kuyuya dönüştürdüklerini söyledi. saf su çıkarın.

4-Muhammed Şamallakh, tesadüfen yeraltı suyunun düşük derinliklerden çıkarılması olasılığını keşfetti ve bu nedenle ilkel bir kuyu kazmaya başvurdu.Muhammed Şamlıh kazara yer altı suyunun çıkarılabileceğini keşfetti ve bu yüzden ilkel bir kuyu kazdı (El Cezire)

Bela

Temizlik amacıyla deniz kıyısından tuzlu su şişelemeye başvuran kamp sakinleri, tencere ve kovalarla yüzlerce metre yürümek zorunda kalırken, bu da sıkıntılarını artırdı.

Bu kuyular baltalar kullanılarak elle kazılıyor ve plastik fıçılarla kaplanıyor. Kampta şu anda 5 kuyu bulunuyor ve bölge sakinleri, ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak için daha fazla kazmayı umuyor.

1-İsrail saldırganlığı Gazze halkını su elde etmek için ilkel yöntemleri kullanmaya zorladı

İsrail saldırganlığı Gazze halkını su elde etmek için ilkel yöntemlere itti (El Cezire)

Yerinden edilenler her gün şafak vakti kuyuyu açıyor, önünde sıraya giriyorlar, kuyuya kovalar atarak içine sızan suyla dolmasını bekliyorlar, ardından suyla dolmuş haldeki kuyuyu halatlarla sürüklüyorlar. saat.

Mahalle sakinlerinin ifadesine göre kuyular, temizlik ve banyo için kullanılan su sorununu büyük ölçüde çözdü. İçme suyunu ise yerinden edilenler özel ticari araçlardan alıyor.

Shamlakh, "Atalarımız gibi biz de ilkel çağa döndük. Kuyudan iplerle su çekiyoruz ve çadırın içindeki kaplarda saklıyoruz" diyor.

Şu anda Gazze Şeridi'nde mevcut olan toplam suyun, saldırı öncesinde mevcut olan toplam suyun yaklaşık %10 ila 20'si olduğu tahmin edilmektedir.Şeyh, kuyu kazma masraflarının bir kısmının hayırseverlerin bağışlarından kaynaklandığını söylüyor (El Cezire)

Yüksek maliyetler

Barınma kampı sakinleri, tüm ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak için çok sayıda kuyu açmayı planlıyordu ancak bunu hazırlamak için kullanılan plastik varillerin fiyatlarının yüksek olması bu işi engelledi.

Şamalakh'a göre bir varilin fiyatı 30 şekel (dolar: 3,7 şekel) iken şu anda 270 şekel. Ayrıca kuyunun hazırlanması da eskiden 200 şekel tutarken şimdi 1.500 şekel civarında. "Varil olsaydı her üç çadıra bir kuyu kazardık" diye doğruluyor.

Şu anda Gazze Şeridi'nde mevcut olan toplam suyun, saldırı öncesinde mevcut olan toplam suyun yaklaşık %10 ila 20'si olduğu tahmin edilmektedir.Şu anda Gazze'de mevcut olan suyun, saldırı öncesinde mevcut olan toplam suyun yaklaşık %10 ila 20'si olduğu tahmin ediliyor (El Cezire)

Onlarca metre ötede Mahmud El-Şeyh, yaklaşık 10 gün önce yaklaşık 1.500 şekel maliyetle benzer bir kuyu kazarak, varil fiyatlarının yüksek olmasının, piyasada kıt olması nedeniyle varil fiyatlarının ciddi oranda artmasından kaynaklandığını anlattı.

Şeyh, kuyu kazma masraflarının bir kısmının, "Allah'tan mükâfat ve mükâfat" almak isteyen "iyi insanların" bağışlarından kaynaklandığını belirtti. Al Jazeera Net'e verdiği röportajda kuyuların kamptaki su sıkıntısı sorununu yaklaşık %60 oranında çözdüğüne inanıyor.

Su getirmekte zorlandıklarını, kilometrelerce yürüdüklerini, baltalar ve ilkel aletlerle bu kuyuyu kazdıklarını ifade ediyor. Şeyh, kuyunun kum filtreleme yoluyla ürettiği su miktarının saatte yaklaşık 250 litre olduğunu tahmin ediyor. Sayısı az olmasına rağmen bir dereceye kadar nüfusa yettiğini ifade ederek, yaklaşık 70 aileye hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.

Refah kentinde yerlerinden edilen yüzbinlerce kişi, geldikleri bölgelerde su olmadığından şikayet ediyor ve bu durum onları bir yerden başka bir yere taşınmak zorunda bırakıyor.

7- Refah'tan yerinden edilen Nidal Al-Adawi, kendisini bu kampta yaşamaya iten şeyin “ilkel” kuyunun varlığı olduğunu söylüyor.Refahlı yerinden edilmiş Nidal Al-Adawi, kampta kalmasının nedeninin ilkel kuyunun varlığı olduğunu açıklıyor (El Cezire)

Acil ihtiyaç

Bu bağlamda Nidal Al-Adawi, kendisini bu kampta yaşamaya iten şeyin “ilkel” kuyunun varlığı olduğunu söylüyor. Al Jazeera Net'e, işgalin bu ayın başında saldırmaya başlamasının ardından Refah'tan sürüldüğü ve birçok bölgede aşırı kalabalık ve su eksikliği nedeniyle kalacak yer bulmakta çok zorlandığını söyledi. barınma kampları.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ( UNRWA ), dün Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in 6 Mayıs'ta şehre yönelik saldırısına başlamasından bu yana, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrinden 630.000'den fazla Filistinlinin yerinden edildiğini duyurdu.

Al-Adawi bu kuyuyu bulduklarını ve içmeye uygun olmadığını ancak hijyen krizini çözdüğünü anlatıyor. Yerinden edilen insanların suya olan büyük ihtiyacı nedeniyle ilkel kuyu kazma fikrinin geniş çapta yayılacağına inanıyor. "Kim bu kuyuyu kazmayı düşündüyse büyük bir krizi çözmüştür." diye vurguladı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı 7 Ekim'den bu yana, elektrik, su ve yakıt tedarikinin kesilmesi, su ve sanitasyon altyapısının hedef alınması sonucunda bölge sakinleri temizlik amacıyla kullanılan içme suyunun sağlanmasında büyük sıkıntı yaşadı. tesisler.

Filistin Merkez İstatistik Bürosu ve Filistin Su İdaresi'nin geçen yıl Dünya Su Günü münasebetiyle yayınladığı ortak rapora göre, İsrail'in saldırganlığı nedeniyle Gazze Şeridi'nde kişi başına düşen su payı yüzde 97 oranında azaldı. Mart.

Raporda, Şerit'teki savaşın, 2022 yılında kişi başına günlük yaklaşık 84,6 litre olan tüketim oranına kıyasla Gazze'de kişi başına düşen su payının günde 3 ila 15 litre arasına düşmesine yol açtığı belirtildi.

Aynı rapora göre şu anda Gazze'de mevcut olan toplam suyun, saldırı öncesinde mevcut olan toplam suyun yaklaşık %10 ila 20'si olduğu tahmin edilmektedir ve bu miktar sabit değildir ve yakıtın mevcudiyetine bağlıdır. Gazze Şeridi esas olarak yer altı kaynaklarından elde edilen suya bağımlıdır.

Kaynak : El Cezire

Güncellenme Tarihi : 15.6.2024 00:34

İLGİLİ HABERLER