Dünya
  • 24.10.2024 23:03

Gazze'den dönen onlarca İsrail askeri intihar etti, yüzde 40'ında ruhsal sorun belirlendi

Gazze’den dönen İsrail askerleri yolda karşılaştıkları insanları “terörist” sanıyor..

İsrail gazetesi Haaretz , gazetenin elde ettiği askeri verilere göre, 7 Ekim-11 Mayıs tarihleri ​​arasında 10 askerin intihar ettiğini bildirdi .

CNN'in, savaştan bu yana IDF'deki intihar sayısının ne kadar olduğu sorusuna, psikolog ve IDF Muharebe Müdahale Birimi Komutanı Uzi Bechor, sağlık birliklerinin bir rakam vermesine izin verilmediğini, ordunun da intihar oranının büyük ölçüde değişmediğini düşündüğünü söyledi.

Bechor, "Ordudaki intihar oranı son beş-altı yıldır az çok sabit kaldı" dedi ve aslında son 10 yıldır düşüşte olduğunu belirtti.

İntihar edenlerin sayısı daha fazla olsa bile, şu ana kadar oranın "bir önceki yıla göre aynı olduğunu, çünkü daha fazla askerimiz olduğunu" söyledi.

Bechor, CNN'e yaptığı açıklamada, "Bu, daha fazla intihar eğilimi olduğu anlamına gelmiyor" dedi.

CNN'e intihar sayısını veya oranlarını vermedi. "Bizim için her vaka yürek parçalayıcıdır," dedi.

Yine de, savaştan alınanların üçte birinden fazlasının ruh sağlığı sorunları olduğu bulundu. İsrail savunma bakanlığının rehabilitasyon bölümü, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, her ay 1.000'den fazla yeni yaralı askerin tedavi için savaştan alındığını, bunların %35'inin ruh hallerinden şikayetçi olduğunu ve %27'sinin "zihinsel tepki veya travma sonrası stres bozukluğu" geliştirdiğini söyledi.

Yıl sonuna kadar 14 bin yaralı savaşçının tedavi altına alınmasının beklendiği, bunların yaklaşık yüzde 40'ının ruhsal sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalmasının beklendiği kaydedildi.

Yardım nasıl alınır?

Siz veya tanıdığınız biri intihar düşünceleri veya ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyorsa 

Ülkenin Sağlık Bakanlığı'na göre , İsrail'de her yıl 500'den fazla kişi intihar ederek ölüyor ve 6.000'den fazla kişi de intihara teşebbüs ediyor. Bakanlık, "Belirtilen sayılarda yaklaşık %23 oranında eksik bildirim var" diyor.

Times of Israel'in askeri verilerine göre, 2021 yılında intihar, IDF askerleri arasında önde gelen ölüm nedeniydi. Gazete, o yıl en az 11 askerin intihar ettiğini belirtti.

Sağlık bakanlığı bu yılın başlarında "7 Ekim'den bu yana artan intihar oranlarına dair söylentileri çürütmeye" çalışmış ve bildirilen vakaların "medyada ve sosyal medyada izole olaylar" olduğunu söylemişti. Bakanlık, rakam vermeden "İsrail'de Ekim ve Aralık ayları arasında son yıllardaki aynı aylara kıyasla intiharlarda bir düşüş" olduğunu söylemişti.

Lübnan savaş gazisi Bregman, PTSD ve diğer ruh sağlığı sorunlarının, azalan damgalanma sayesinde 1970'ler ve 1980'lere göre artık konuşulmasının daha kolay olduğunu söyledi. Yine de, Gazze'den çıkan askerlerin "(deneyimlerini) hayatlarının geri kalanında taşıyacaklarını" söyledi.

CNN'e konuşan IDF sağlık görevlisi, görev sırasında ve sonrasında ordunun her birimine bir ruh sağlığı görevlisi atandığını söyledi. Savaşın etkisinin yine de devam ettiğini söyleyen sağlık görevlisi, Gazze'de 18 yaşındaki askerlerin bile ruhsal travma yaşadığını söyledi. Sağlık görevlisi, askerlerin sık sık ağladığını veya duygusal olarak uyuşuk göründüklerini de sözlerine ekledi.

Anormal olanı normalleştirmek

IDF psikoloğu Bechor, ordunun travmatize olmuş askerlerin hayatlarına devam etmelerine yardımcı olmak için kullandığı yollardan birinin, 7 Ekim'de işlenen dehşeti hatırlatarak, yaşadıklarını "normalleştirmeye" çalışmak olduğunu söyledi.

Bechor, "Bu durum insanlar için normal değil," dedi ve askerlerin savaş alanından PTSD semptomlarıyla döndüklerinde, "Gördüklerimden sonra eve nasıl döneceğim? Gördüklerimden sonra çocuklarımla nasıl iletişim kuracağım?" diye sorduklarını ekledi.

CNN'e konuşan bir yetkili, "Bunu normalleştirmeye ve onlara değerlerini hatırlatmaya, neden oraya (Gazze'ye) gittiklerini anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Gönüllü olan veya savaşmaya çağrılan on binlerce İsrailli için Gazze'deki savaş yalnızca bir kendini savunma eylemi olarak değil, aynı zamanda varoluşsal bir mücadele olarak görülüyordu. Bu düşünce, İsrail'in üst düzey siyasi ve askeri liderleri ve İsrail'in uluslararası müttefikleri tarafından da savunuluyordu.

Askerler, 16 Haziran 2024'te İsrail'in Beyt Cann kentinde düzenlenen cenaze töreninde, Güney Gazze'deki çatışmalarda hayatını kaybeden bir İsrailli Yüzbaşının tabutunu taşıyor. 

Netanyahu , Hamas'ı "yeni Naziler" olarak niteledi ve ABD Başkanı Joe Biden, Nazilerin desteklediği "kadim Yahudi nefretinin" 7 Ekim'de "yeniden canlandırıldığını" söyledi.

Ülkelerine yönelik dış tehditler birçok İsrailliyi birleştirdi ve aylardır toplumu bölen iç siyasi çekişmeleri askıya aldı. Bu arada, Filistinlilerin çektiği acılar, Gazze'deki rehinelerle ilgili haberlerin hakim olduğu İsrail televizyon ekranlarında büyük ölçüde yer almadı. 

Hamas saldırılarından sonra yapılan anketler, İsraillilerin çoğunun Gazze'deki savaşı desteklediğini ve kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için müzakereler yapılırken bile hükümetlerinin savaşı durdurmasını istemediğini gösterdi. 7 Ekim saldırısının birinci yıl dönümünde, İsrail Demokrasi Enstitüsü tarafından yayınlanan bir anket , İsraillilerin yalnızca %6'sının Gazze'deki savaşın "insan hayatındaki büyük maliyet" nedeniyle durdurulması gerektiğini düşündüğünü ortaya koydu.

Ancak bazı askerler gördükleri dehşeti akılcı bir şekilde açıklayamıyordu.

Annesi, Mizrahi'nin Gazze'den döndüğünde ailesine sık sık kendisinden "görünmez kan" geldiğini söylediğini aktardı.

Kız kardeşi Shir, kardeşinin ölümünden savaşı sorumlu tutuyor. "Ordu yüzünden, bu savaş yüzünden kardeşim burada değil," dedi. "Belki bir kurşundan (çatışmada) veya bir RPG'den ölmedi, ama görünmez bir kurşundan öldü," diye ekledi, psikolojik acısına atıfta bulunarak.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Nedir? TSSB, İngiltere Ulusal Sağlık Servisi'ne göre çok stresli, korkutucu veya sıkıntılı olaylardan kaynaklanan bir ruh sağlığı durumudur. TSSB'si olan biri genellikle kabuslar ve geri dönüşler yoluyla travmatik olayı tekrar yaşar ve izolasyon, sinirlilik ve suçluluk duyguları yaşayabilir. TSSB, birinin rahatsız edici bir olay yaşamasından hemen sonra gelişebilir veya haftalar, aylar hatta yıllar sonra ortaya çıkabilir.

Güncellenme Tarihi : 24.10.2024 23:06

İLGİLİ HABERLER