Sağlık
  • 10.9.2016 21:11

Glikoz şurubu kullanılan baklavayı nasıl anlarız?

Eskişehir’deki baklavacılar, satıcılarında geçen seneye göre düşüş yaşandığını belirtirken, tatlı alacak vatandaşları glikoz şurubuna karşı da uyardılar.

Bayram ziyaretlerinin vazgeçilmez tatlısı olan baklava bu sene Eskişehir halkı tarafından geçen seneye oranla daha az talep edildi. Eskişehir birçok baklava satıcısı gibi 40 yıldır bu sektörde çalışan İrfan Erdoğan da bu sene satışların düştüğünü ifade etti. Satışların yüzde 30’a yakın oranda düştüğün belirten Erdoğan, “Bu sene insanımız 9 günlük tatil sebebiyle bayramı şehir dışında geçirmeyi veya tatile gitmeyi planlıyor. Bu sebeple bizim işlerimizde de ciddi oranda düşüş var. Her sene sattığım baklavayı bu sene satamıyorum. Geçen sene 100 tepsi baklava satıyorsam bu sene 70 tepsi baklava satıyorum. Geçen sene gibi bu sene de fiyatı değişmeyen ve 27 liradan sattığım ev baklavası satışlarımız çok düştü” dedi.

“Glikoz şurubuna dikkat”
Aynı firmada 1987’den beri tatlı ustalığı yapan Kasım Ülgür ise, baklava alacakları glikoz şurubuna karşı uyardı. Ülgür, “Bugün imalatı daha ucuza getirmek ve insanları fiyat konusunda ilgisini çekebilmek için bazı üreticiler doğal şeker kullanmıyor, yerine glikoz şekeri kullanıyorlar. Glikoz şekerinin kansere varan tehlikeler barındırdığını her gün gazetelerde okuyoruz. Bu yüzden baklava gibi açık ürünleri alırken daha dikkatli olmalıyız. Glikoz şurubu kullanılan ürün kendini belli eder. İçeriğindeki madde sebebiyle alıştığınız baklava görüntüsünden çok daha parlak ve açık renkte olur. Yediğinizde midenizde bir yanma hissi bırakır. Sonrasında eğer baklava kolay kolay şekerlenmiyorsa ve bozulmuyorsa doğal şekerle yapılmamış demektir. Biz burada baklavalarımızı günlük üretiriz. Eğer siz bizden aldığınız baklavaya açık ve sıcak bir ortamda bekletirseniz, kolaylıkla şekerlenir ve bozulur” ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 10.9.2016 21:14

İLGİLİ HABERLER