GÖZDE YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ...
Tedavisi organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarının başında yer alıyor. Türkiye'de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor. Son yıllarda nakil bekleyen hastalıklar listesine bir göz hastalığı olan keratokonus da eklendi. Naklin yetersizliğine çare arayan uzmanlar "Acaba nakil dışında başka tedavi yöntemi olabilir mi" sorusunun yanıtını bulmaya çalışıyor. Dünyadada önemli merkezlerde kornea nakli ihtiyacını büyük oranda azaltması nedeniyle Corneal Cross-Linking (CCL) yöntemi kullanılıyor. Ülkemizde de bu yöntem artık başarıyla uygulanıyor. Yöntemin kornea nakli ihtiyacını büyük oranda azaltığını söyleyen Alman Hastanesi Göz Kliniği Direktörü Op. Dr. Ali Ofluoğlu, "Yöntem sayesinde hastalığın ilerlermesini de durdurabiliyoruz" dedi.
BU HASTALIKLARA DiKKAT EDiN
Keratokonus hastalığı nedeniyle görme yeteneklerini büyük oranda kaybeden hastaların ilerleyen dönemlerde kornea nakline dek giden olumsuzluklar yaşayabileceklerini ifade eden Dr. Ofluoğlu, "Keratokonus, kalıtımsal bir hastalıktır. Annesinde ya da babasında keratokonus olanların çocuklarında da görülebiliyor. Özellikle Down sendromu, Marfan sendromu, Ehlers-Danols sendromu, saman nezlesi, Atopik dermatit, astım, vernal konjonktivit ve Retinitis pigmentoza gibi hastalıkları bulunan kişilerde rastlanabilir" diye konuştu.
YÖNTEM NASIL UYGULANIYOR?
Corneal Cross-Linking yönteminin hastalığın ilerlemesini durdurduğunu aktaran Dr. Ofluoğlu, yöntem hakkında şunları söyledi: "Hemen hemen hiçbir yan etkisi bulunmayan ve yaklaşık 1 saat süren Corneal Cross-Linking uygulaması temelde bir ilaç tedavisidir. Gözün anestezik madde ile uyuşturulmasının ardından korneanın en üst tabakası olan epitelyum soyulur ve göze riboflavin solüsyonu (B2 vitamini) damlatılır. 5 dakika sonunda göze ultraviyole A (370 nm) ışını tutulmaya başlanır. UVA göze tutulurken, 5'er dakika ara ile riboflavin damlatılmaya devam edilir. 30 dakikalık UVA uygulaması sonunda göze numarasız kontakt lens takılarak işlem sonlandırılır"
Kornea tabakası sertleştiriliyor
Corneal Cross-Linking (CCL), uygulaması normalden ince olan kornea tabakasının sertleştirilmesi mantığına dayanıyor. Bu sayede korneanın sivriliği azaltılıyor ve hastalığın ilerlemesi durduruluyor. CCL, kornea kalınlığı 400 mikromdan yüksek olanlara uygulanıyor.
Gözlerinizi ovuşturuyor musunuz?
Yapılan araştırmaların keratokonuslu hastaların gözlerini sık sık ovuşturduklarını gösterdiğini belirten Op. Dr. Ofluoğlu, "Gözlük numaralarında sık değişme ve görme netliğin de gözlüğe rağmen azalma olması gibi belirtilerin dikkate alınması gerekiyor" ifadesini kullandı.