Sağlık
  • 29.9.2007 06:17

GÖZÜN GİZLİ DÜŞMANI: GLOKOM!..

Göz tansiyonuna bağlı olarak gelişen ve görme hücrelerinde tahribata yol açan 'Gözün gizli düşmanı' glokom pek çok kişi tarafından yalnızca ismen bilinirken birçok kişi tarafından da hiç bilinmiyor.

Oysa tedavi edilmediği takdirde körlükle sonuçlanabilen bu hastalıktan dünyada 67 milyon insan yakınıyor ve birçoğu son aşamada görme kaybıyla hastalığın farkına varabiliyor.

ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE DE ORTAYA ÇIKABİLİYOR
Göz içi basıncının, göz sinirlerine zarar verebilecek ve bu nedenle görme kaybına yol açabilecek şekilde yüksek olması durumu olarak tanımlanan glokom özellikle 50 yaş üstü erişkinlerde görüldüğü gibi çocukluk dönemlerinde de çıkabiliyor.

Ancak yapılan araştırmaya göre Türk halkı körlüğe neden olan Glokom (göz tansiyonu) gibi ciddi bir göz hastalığının önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda oldukça bilinçsiz davranıyor.

Yöntem Araştırma Danışmanlık tarafından gerçekleştirilen 'Ulusal Glokom Bilinirlik' araştırmasının sonuçları bu önemli hastalık hakkında bilinç oluşturmak ve hastaları önleyici göz bakımı almaya teşvik etmek için çok daha fazla eğitim çalışmasının gerekli olduğunu gösterdi.

Türkiye Oftalmoloji Derneği ve Merck Sharp Dohme İlaçları tarafından desteklenen araştırma 11 ilde kentsel ve kırsal nüfusu içine alacak şekilde tasarlandı. Araştırmanın sonuçları ise glokomun riskleri konusunda bilinç düzeyinin oldukça düşük olduğunu gösterdi.

Ülke çapında yapılan bu ilk araştırmaya göre katılımcıların yüzde 93'ü glokomdan haberdar olduğunu söylerken bunlardan sadece yüzde 16'sı hastalığı doğru tanımlayabildi. 'Glokom nedir?' sorusuna ise her 5 hastadan 3'ü 'bilmiyorum' cevabını verdi.

GLOKOMLULAR BİLE KÖR OLABİLECEĞİNİ BİLMİYOR
Araştırma glokom hastalarının bile kendi hastalıkları, tedavisi ve olası riskleri konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığını gösterirken Türk Oftalmoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik, 3 glokom hastasından 2'sinin yetersiz tedavi ve takibin körlüğe neden olabileceğinin bilincinde olmadığını belirtti.

Risk altında olan hastaların yılda bir kez bile kontrole gitmediği sonucuyla karşılaşan uzmanların kaygılandığını belirten Tamçelik; 'Görüşmelerde glokom hastası olduğunu bildiren kişiler bile göz doktorlarını düzenli bir biçimde yılda ortalama 1,4 kez ziyaret ettiklerini belirttiler' dedi.

Tamçelik; 'Glokom, ilaç tedavisi ve ameliyatla giderilebilen bir hastalık. Bu yüzden, hastaların en az yılda bir kez hekime giderek göz kontrollerini yaptırmaları ve tedavilerini düzenli uygulamaları gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:13

İLGİLİ HABERLER