SAFFET KASIM
SAMSUN - Greenpeace (Uluslararası Yeşil Barış Örgütü) Akdeniz Toksit Maddeler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, zehirli varillerin Türkiye'de bertaraf edileceğini öğrendilerini belirterek, ''İtalya'yı sözünü tutmaya çağırıyoruz'' dedi.
Greenpeace Akdeniz Toksit Maddeler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, İtalya'yı, zehirli atıkları geri alma sözünü tutmaya çağırarak, zehirli atıkların Türkiye'de bertaraf edileceğini öğrendiklerini söyledi.
Banu Dökmecibaşı, zehirli atık ticaretinde 16 yıl önce Corina ve Akbay-1 isimli gemiler tarafından Karadeniz'e boşaltılan ve Türkiye'nin Karadeniz sahillerine vuran zehirli varillerin, halen Sinop'un Soğuksu ve Samsun'un Alaçam İlçesi Terskırık köylerindeki iptidai depolarda, sağlıksız şartlarda saklandığına ve metal varillerin korozyona uğraması dolayısıyla çevreye yayılarak kirlettiğine dikkat çekti. Karadeniz'e barıkalan İtalyan zehirli atıklarının, 1988 yılında insanların Karadeniz sahillerine vurmuş metal varilleri bulmaya başladıklarında ortaya çıktığını hatırlatan Dökmecibaşı, ''Bu variller, 1987 yılında yasadışı olarak Karadeniz'e boşaltılan zehirli atık içeren tahmini 3 bin varilin ancak küçük bir bölümü idi. Varillerin çoğu hala Karadeniz'in diplerinde yatmakta ve o zamandan beri de variller, Türkiye'nin Karadeniz kıyı sahili boyunca vurmaya devam etmektedir'' dedi.
İtalya'nın geçtiğimiz yıl yapılan Konvansiyon toplantısında, sorunun çözümü için gerekli adımları atacağını taahhüt ettiğini açıklayan Dökmecibaşı, 15 yıl önce bazı İtalyan firmalarının Karadeniz'e boşalttığı zehirli atıkların bertarafı için tek uygun çözümün İtalyan yetkililerinin de taahhüt ettiği gibi, İtalya'ya geri götürülmesi ve toksit maddelerin sızıntısından etkilenmiş olan toprağın arındırılması olduğunu ifade etti. Dökmecibaşı, ''Bu atıkları Türkiye'de bertarafı, ne ahlaki, ne de sağlıklı bir çözümdür. Türkiye, ne İtalya'nın ne de başka bir ülkenin çöplüğüdür'' şeklinde konuştu.
İtalya'nın sorumluluğunu tam 15 yıl sonra kabul ettiğini ve konuyla ilgili bir çalışma grubu oluşturduğunu dile getiren Dökmecibaşı, ''İtalya'nın bu yıl içinde eyleme geçerek tüm bilimsel araştırması yapılmış olan bu atıkların temizlenmesi işlemine başlayacağı beklenmekteydi. Ancak Türkiye ile İtalya arasında yapılan tüm görüşmelere karşın Greenpeace, hazırlanan çözüm önerisinde, atıkların Türkiye'de bertarafının öngörüldüğünü öğrendi'' diye konuştu.
''İTALYAN HÜKÜMETİ, SÖZ VERDİĞİ ŞEKİLDE BU ATIKLARI GENİ ALMALIDIR''
İtalya Toksit Maddeler Kampanyası Sorumlusu Vittoria Polidoru'nun daha önce, İtalya'nın atıkları geri alacağını söylediğini hatırlatan Banu Dökmecibaşı, ''Greenpeace olarak bu atıkların nerede, ne şekilde bertaraf edileceği konusunda endişe duymaktayız. İtalyan Hükümeti, söz verdiği gibi atıkları geri alarak ve bölgeyi temizleyerek bu skandala son vermelidir'' şeklinde konuştu.
Banu Dökmecibaşı, Sinop'un Soğuksu Köyü ve Samsun'un Alaçam İlçesi Terskırık Köyü'ndeki depolarda saklanan atıkların, Türk merkez kriminal polis raporu ve bağımsız Greenpeace bilimsel analizlerine göre, çevreye zararlı, tehlikeli ve zehirli maddelerin varlığını doğruladığını kaydederek, şöyle konuştu:
''Bunların tümü, merkezi sinir sistemi, üreme sistemi, bağışıklık sistemi, kan dolaşımı sistemi, karaciğer, böbrekler, akciğer, deri, gözler, kemikler gibi vücuttaki tüm sistemleri ve organları hasara uğratabilirler. Bazıları daha doğmamış veya yeni bebeklerin gelişimini etkileyebilir. Bir kısmı ise insanlarda ve hayvanlarda kanserojen olarak bilinmekte ya da tahmin edilmektedir. ''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:55