Güneş'e 1 milyon kilometre yaklaşınca...
GÖKBİLİMCİLERİN büyük heyecanla takip ettiği ISON kuyruklu yıldızının, uzaydaki teleskoplarla yapılan izlenimine göre Güneş'e en yakın olduğu anda büyük bir parçalanma yaşadığı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin en iyi teleskopları ve teknik birikime sahip olan Antalya Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden de, Almanya'da Max Planck Güneş Sistemi Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışan Dr. NildaOklay'ın projesi kapsamında izlenen ISON kuyruklu yıldızının, bugün Güneş'e en yaklaştığı anda parçalandığı tahmin ediliyor.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, 28 Kasım 2013 tarihinde yörüngesinde Güneş'e en yakın noktadan (yaklaşık 1 milyon kilometre uzaklıktan) geçen ISON kuyruklu yıldızının, bu geçiş sonrasında büyük bir parçalanma geçirdiğinin tahmin edildiği belirtildi.
Uzayda bulunan 'SOHO' uydusundan alınan görüntülerde ISON'un Güneş'e yakınlaşırken ve geçiş yaptıktan sonra koma ve kuyruk yapısında büyük bir sönükleşme olduğununa dikkat çekildi. Saniyede 350 kilometre hızla Güneş'in atmosferinden geçen ve bu sırada yüzey sıcaklığının 5 bin dereceye ulaştığı düşünülen buzla kaplı bu göktaşının parçalandığının bir işareti olabileceği belirtilen açıklamada, "Önümüzdeki günlerde uydu görüntülerinin ayrıntılı analizi ve yeryüzündeki teleskoplarla yapılacak astrometrik gözlemler ISON'un akibetini tam belli edecek" denildi.
ISON'un Güneş'e en yakın olduğu ve parçalandığı bilgisine ilişkin bilgi veren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Dr. Tuncay Özışık, 20- 21 Eylül 2012 gecesi amatör iki Rus astronom tarafından keşfedilen C/2012 S1 (ISON) kuyruklu yıldızından geriye çok küçük bir parçanın kaldığının düşünüldüğünü söyledi.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 09:54