Gündem
  • 14.2.2024 13:07

Güney Afrika Cumhuriyeti Netanyahu'nun Lahey'de yargılanması için acil talepte bulundu

Güney Afrika, Refah saldırısıyla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı'na acil talepte bulundu.

Güney Afrika başkanlığı 13 Şubat 2024 Salı günü yaptığı açıklamada, ülkenin Uluslararası Adalet Divanı'na İsrail'in Refah'a saldırı kararının değerlendirilmesi ve mahkemenin daha fazla ihlalleri önlemek için yetkisini kullanması gerekip gerekmediğinin belirlenmesi için acil talepte bulunduğunu söyledi. 

Bu, İsrail raporlarının işgalin Refah şehrine askeri bir operasyon başlatmak üzere olduğunu ortaya koymasının ardından geldi. İsrail Yayın Kurumu 11 Şubat Pazar günü işgal ordusunun Refah'a saldırı başlatmaya yönelik bir operasyonel planı onayladığını söyledi.Refah felaketten etkilenen bölgede yerinden edilenlerin son sığınağıdır.

Refah saldırısında "felaket" korkusu

İsrail'in duyurusu, çoğu Gazze Şeridi'ndeki diğer bölgelerden yerinden edilen yaklaşık 1.400.000 Filistinli için "felaket" sonuçlar doğuracağından, operasyonun gerçekleştirilmemesi yönünde uluslararası uyarılar ve çağrılarla karşılandı. saldırganlık onları evlerini terk etmeye ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nin güneyine göç etmeye zorladı.

12 Şubat Pazartesi günü, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine olası bir kara saldırısıyla ilgili "derin endişesini" dile getirdi.

Karim Khan, "X" platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, "Ofisim Filistin Devleti'ndeki durumla ilgili devam eden ve aktif bir soruşturma yürütüyor ve konuyu çok acil bir konu olarak takip ediyoruz. Roma Statüsü'nde öngörülen suçlardan sorumlu olanların adalet önüne çıkarılması amacıyla."

Savcı, silahlı çatışma yasalarına bağlı kalmanın önemine vurgu yaptığını da yineleyerek, "Tüm savaşların kuralları vardır ve silahlı çatışmalara uygulanan yasaların anlamsız hale getirilecek şekilde yorumlanamayacağını" vurguladı.

Khan, geçen yıl Filistin'in Ramallah kentine yaptığı ziyaret sırasında gönderdiği mesajlar da dahil olmak üzere sürekli mesajlarına rağmen "İsrail'in davranışında gözle görülür bir değişiklik olmadığına" dikkat çekti.

Şöyle ekledi: "Defalarca vurguladığım gibi, hukuka uymayanlar, aleyhine mahkeme kararı çıkınca şikayetçi olmamalıdır." Ofisinin "uluslararası hukuku ihlal edenleri sorumlu tutmak amacıyla iddia edilen her türlü suçu aktif olarak araştırdığını" vurguladı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı ayrıca "soruşturmaların önemli bir odağı olan Gazze Şeridi'nde tutulan tüm rehinelerin derhal serbest bırakılması" çağrısında bulundu.

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın 1948 Soykırım Sözleşmesi çerçevesinde açtığı davaya ilişkin ön kararlarını 26 Ocak'ta açıkladı. "Uluslararası Adalet" kararlarına rağmen İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor. İnsanlık trajedisini sona erdirecek adımları atmaktan uzaklaşıyoruz.

Potansiyel bir saldırıdan önce bir anlaşma bulun

İsrail güçleri Refah'a saldırı başlatmaya hazırlanırken Salı günü bir İsrail heyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Katar ve Mısır'ın da dahil olduğu dörtlü bir toplantıya katılmak üzere Kahire'ye doğru yola çıktı .

Bu, İsrail Yayın Otoritesi (resmi) tarafından yapılan açıklamaya göre geldi ve heyette Mossad istihbarat teşkilatı başkanı David Barnea, Shin Bet güvenlik servisi başkanı Ronen Bar ve olaydan sorumlu kişinin yer aldığı belirtildi. 

Heyetin "CIA başkanı William Burns, Mısır istihbarat başkanı Tümgeneral Abbas Kamel ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdul Rahman Al Thani ile bir toplantıya katılacağını" belirtti.

Komisyona göre toplantıda İsrail ile Hamas arasındaki mahkum değişim anlaşması ve Gazze Şeridi'nde ateşkes tartışılacak. Likud Partisi Knesset üyesi Danny Danon Yayın Otoritesi'ne şunları söyledi: "Katılımımız başlı başına konuşmaya istekli olduğumuzu gösteriyor ve anlaşmazlığın odağı askeri harekatın (yani savaşın) sona ermesidir ve biz bundan vazgeçmeyeceğiz."

8 Şubat'ta Hamas, hareketin Gazze'deki başkan yardımcısı Halil el-Hayya başkanlığındaki bir heyetin ateşkesle ilgili görüşmeleri tamamlamak üzere Kahire'ye gittiğini duyurdu.

7 Şubat'ta Filistinli kaynaklar, Hamas'ın kendisine sunulan Paris çerçevesini kabul ettiğini açıkladı.Hareketin önerisi, her iki taraftaki askeri operasyonların tamamen durdurulacağı ve mahkumların ve cesetlerin yer alacağı, her biri 45 gün süren üç aşamalı bir plan içeriyordu. takas edilecekti.

Tel Aviv, Gazze'de yaklaşık 136 İsrailli tutuklu bulunduğunu tahmin etse de, her iki tarafın resmi kaynaklarına göre hapishanelerinde en az 8.800 Filistinli bulunuyor ancak her iki taraftan da nihai sayı konusunda herhangi bir teyit yok.

Güncellenme Tarihi : 14.2.2024 13:13

İLGİLİ HABERLER