Gündem
  • 4.12.2024 00:44

Güney Kore'de sıkıyönetim komedisi.. Rüzgar tersine döndü

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol , ülkeyi siyasi belirsizliğe sürükleyen ve siyasi yelpazenin her kesiminden milletvekillerinin sert tepkisine yol açan kararnamesinin üzerinden sadece birkaç saat geçtikten sonra sıkıyönetim emrini kaldıracağını söyledi .

Yoon , Salı günü gece yarısı yaptığı sürpriz bir konuşmada, parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran muhalefetteki Demokrat Parti'nin üst düzey savcıların görevden alınması ve hükümetin bütçe teklifinin reddedilmesi yönündeki önergesine atıfta bulunarak sıkıyönetim ilan etmişti .

• Kararnameye karşı çıkan kendi partisinin lideri, Yoon'dan "trajik" kararını açıklamasını istedi ve savunma bakanının görevden alınmasını istedi.

Güney Kore cumhurbaşkanının sıkıyönetim ilanı "açıkçası tuhaf" diyor jeopolitika uzmanı…

Cambridge Üniversitesi Japonya ve Koreler Programı Başkanı John Nilsson-Wright, Salı günü CNN'e yaptığı açıklamada, Güney Kore Devlet Başkanı'nın ülke genelinde sıkıyönetim ilan etme kararının "açıkçası tuhaf" bir siyasi hamle olduğunu söyledi.

"Açıkçası, bunun olması ve başkanın bunu yapmaya niyetli olması tuhaf," dedi Seul'den CNN'den Becky Anderson'a. "Kimseyi ikna edeceğini sanmıyorum. Çok açık bir şekilde politik bir hareket gibi görünüyor."

Nilsson-Wright, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un son zamanlarda ülkedeki Demokrat Parti'nin bazı savcıların görevden alınmasını talep eden çabalarına yanıt verdiğini söyledi.

Nilsson-Wright, "Bu tür ileri geri gidişlerin yaşandığı bilinen bir şey, ancak onun bu şekilde tırmanması gerçekten, açıkçası, tuhaf" diye devam etti.

Bilim insanı, Seul halkının cumhurbaşkanının duyurusunun ne anlama geldiği konusunda "şaşkın" göründüğünü söyledi.

"İnsanların hareket kabiliyetinin kısıtlanması, ordunun veya polisin konuşlandırılması anlamında sıkıyönetimle ilişkilendirilebilecek herhangi bir işaret görmüyoruz, ancak bunun gerçekten eşi benzeri görülmemiş bir durum olduğu konusunda şüphe yok" diye devam etti.

"Bu noktada söyleyebileceğimiz tek şey, bunun en azından başkanın çok büyük bir aşırı tepkisi olduğudur. Muhalefete bu niteliksiz yollarla saldırmaya çalışması - onları etkili bir şekilde Kuzey Kore ile uyumlu olarak adlandırması - dediğim gibi, benzeri görülmemiş bir şey," diye ekledi.

Sıkıyönetim birlikleri, milletvekillerinin kararnameyi engellemesinin ardından parlamento binasından çekilmeye başladı

Kore gazetesi Chosun Ilbo'nun haberine göre, Seul'de yerel saatle 01.00 sularında, milletvekillerinin cumhurbaşkanının sıkıyönetim kararnamesini oy birliğiyle engellemesinin ardından, ana parlamento binasına giren onlarca asker geri çekilmeye başladı.

Yerel televizyon kanalları da askerlerin binadan çekildiğini görüntüledi.

Chosun Ilbo, bazı güçlerin hala Ulusal Meclis arazisinde beklediğini, ancak bazılarının ekipmanlarını bırakmış gibi göründüğünü bildirdi.

Chosun Ilbo'ya göre, milletvekillerinin oylamasıyla ilgili haber geldiğinde binanın dışında bekleyen vatandaşlar sevinç çığlıkları attı; bazıları "Kore Cumhuriyeti çok yaşa!" ve "Yoon Suk-yeol, istifa et!" diye bağırdı.

Temel bağlam: Yüz doksan yasa koyucu önlemi bozmak için oy kullandı. Oylamanın sıkıyönetim ilanı üzerinde nasıl bir etkisi olacağı belirsiz. Güney Kore yasalarına göre, başkan oylamaya uymak zorundadır.

Güney Kore Devlet Başkanı'nın sıkıyönetim ilan etmesinden bu yana bildiklerimiz..

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Salı günü gece yarısı yaptığı televizyon konuşmasında, ülkenin ana muhalefet partisini Kuzey Kore'ye sempati duymak ve devlet karşıtı faaliyetlerde bulunmakla suçlayarak sıkıyönetim ilan etti .

Ancak kısa bir süre sonra Güney Koreli milletvekilleri sıkıyönetim kararnamesini engellemek için oy kullandı. Başkan, Güney Kore yasalarına göre oylamaya uymak zorundadır.

Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz. Milletvekillerinin parlamentoda toplanmasından kısa bir süre önce yayınlanan sıkıyönetim kararnamesi, tüm siyasi ve parlamento faaliyetlerinin yasaklandığını ilan etti.

Anayasaya göre, cumhurbaşkanının kabinesi sıkıyönetimin kaldırılması kararını "konuşup" gözden geçirmelidir.

Şu ana kadar bildiklerimiz şunlar:

Sıkıyönetim ne anlama gelir: Güney Kore'nin sıkıyönetim kararnamesi tüm siyasi ve parlamento faaliyetlerini yasaklayacak ve emir olmadan tutuklamalara izin verecek, Yonhap Haber Ajansı askeri kararnameyi tam olarak alıntılayarak bildirdi. Ayrıca "özgür demokrasiyi reddetmeyi veya yıkıcı girişimde bulunmayı" yasaklayacak ve "sahte haberleri" ve "kamuoyunu manipüle etmeyi" yasaklayacak.

Milletvekilleri tedbiri "geçersiz" ilan etti: Güney Kore'nin 300 Ulusal Meclis üyesinden 190'ı, Yoon'un sıkıyönetim ilan etmesinden saatler sonra gerçekleşen acil gece oturumunda oy kullanmak için hazır bulundu. 190'ın tamamı hareketi engellemek için oy kullandı . Kore gazetesi Chosun Ilbo'ya göre, oylama sonrasında ana parlamento binasına giren düzinelerce asker geri çekilmeye başladı.

Tepki: Yonhap Haber Ajansı'na göre, Ulusal Meclis oylama yapmadan önce Yoon'un kendi siyasi partisinin lideri Han Dong-hoon sıkıyönetim ilanını kınadı ve rakip milletvekilleriyle birlikte "engellemeye" yemin etti. Yonhap'a göre, Güney Kore'nin muhalefet partisi Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-myung, ilanın "anayasaya aykırı" olduğunu ve bunu "halka karşı" bir hareket olarak nitelendirdi. Lee, "Başkan Yoon hiçbir sebep yokken olağanüstü hal ilan etti" dedi. "Tanklar, zırhlı araçlar ve silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek." Bu arada, Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsünün söylediğine göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi , yakın bir ABD müttefiki olan Güney Kore hükümetiyle temas halinde . Ancak bir yetkili, yönetimin hazırlıksız yakalanmış gibi göründüğünü söyledi.

Yoon hakkında bilmeniz gerekenler: Muhafazakar Halkın Gücü Partisi'ni temsil eden Yoon, 2022'den beri başkanlık yapıyor ve Kuzey Kore konusunda selefinden daha sert bir duruş sergiliyor. Güney Kore'nin ordusunu güçlendirme sözü verdi, hatta Seul'e karşı bir saldırı sinyali görürse önleyici bir saldırı başlatacağını ima etti. Göreve geldiğinden beri Yoon, yüz binlerce kişinin görevden alınmasını istemesine yol açan bir dizi skandal ve tartışma yaşadı.

Cumhurbaşkanı Yoon, parlamento oylamasının ardından Güney Kore'deki sıkıyönetim emrini kaldırdı…

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, parlamentoda yapılan oylama sonucu sıkıyönetim emrini kaldıracağını söyledi.

Yoon, Kabinesinden gerekli desteği alır almaz sıkıyönetim emrini geri çekeceğini söyledi. Güney Kore'deki zaman göz önüne alındığında, geri çekilmeyi desteklemek için tüm Kabinesini henüz toplayamadığını ekledi. Açıklaması yerel saatle sabah 5'ten kısa bir süre önce geldi.

Cumhurbaşkanı ayrıca, Milli Meclis'in 190-0 oyla sıkıyönetim kararını engellemesinin ardından sıkıyönetim emrini uygulamak üzere konuşlandırılan birlikleri geri çektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, açıklamasında, muhalefet partisinin kendi hükümetinin hamlelerini engellediğine dair bir kez daha sert eleştirilerde bulunarak, emrin ilk gerekçesini tekrarladı.

Yoon, daha önce muhalefetin hükümet yetkililerine yönelik görevden alma önergelerini örnek göstererek, bunların Kuzey yanlısı, devlet karşıtı güçlerin eylemleri olduğunu ileri sürmüştü.

U dönüşü, parlamentoda çılgın bir oylamaya ve eleştirmenleri ile kendi partisinden gelen kınamalara yol açan kitlesel ve birleşik bir muhalefet karşısında geldi.

İşte Başkan Yoon'un sıkıyönetimi kaldırdığına dair tam açıklaması

CNN'den Audry Jeong'dan

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, milletvekillerinin kararnamesini oy birliğiyle reddetmesinin ardından sıkıyönetim emrini kaldıracağını söyledi . Sıkıyönetimin kaldırılması, kısa bir süre sonra kabinesinin oyu ile onaylandı.

Açıklamasının tamamında şu ifadelere yer verildi:

“Değerli vatandaşlar, dün gece saat 11'de, devletin asli işlevlerini felç etmeye ve liberal demokrasinin anayasal düzenini yıkmaya çalışan devlet karşıtı güçlere karşı ülkeyi kurtarmak için kesin bir iradeyle sıkıyönetim ilan ettim. Ancak, kısa bir süre önce, Ulusal Meclis sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etti, bu nedenle sıkıyönetim işleri için konuşlandırılan birlikler geri çekildi. Ulusal Meclis'in talebinin bir Devlet Konseyi (kabine) toplantısı yoluyla kabul edilmesiyle sıkıyönetim derhal kaldırılacaktır. Ancak, sabahın erken saatleri olması ve karar yeter sayısı henüz sağlanmadığı için hemen bir Devlet Konseyi toplantısı düzenlememize rağmen, sıkıyönetim sağlanır sağlanmaz kaldırılacaktır. Ancak, Ulusal Meclis'ten, tekrarlanan görevden alma, yasama manipülasyonu ve bütçe manipülasyonu yoluyla devletin işlevlerini felç eden pervasız eylemlerini derhal durdurmasını talep ediyoruz.”

 

Güncellenme Tarihi : 4.12.2024 01:03

İLGİLİ HABERLER