İsrail Parlamentosu'nda akılalmaz görüntüler

2 dk okuma
İsrail Parlamentosu'nda akılalmaz görüntüler

Hızlı Özet

İsrail parlamentosu Knesset'te, farklı ülkelerden getirilen Hristiyan grupların kendi ulusları adına Tanrı'dan af dilemesi tartışmalara yol açtı. Bu gelişme, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in artan uluslararası izolasyonu ve kamuoyundaki imajının zayıflamasıyla aynı döneme denk geldi.

Knesset'te Dikkat Çeken Oturum

İsrail Parlamentosu olan Knesset'te düzenlenen bir oturumda, uluslararası kamuoyunda tartışma yaratan olaylar kaydedildi. İsrail yönetiminin organizasyonuyla dünyanın farklı coğrafyalarından getirilen Hristiyan katılımcılar, kendi ülkelerinin İsrail’e yeterli desteği sağlamadığı gerekçesiyle Tanrı’dan bağışlanma talep etti. Bu durum, siyasi ve dini içerikli beyanların Meclis çatısı altında yaptırılması sebebiyle dikkatleri üzerine çekti.

Oturum esnasında kürsüye davet edilen katılımcıların İsrail'e yönelik dayanışma ifadelerini tekrarladıkları ve dikkat çeken beyanlarda bulundukları gözlemlendi. Oturumda en çok öne çıkan anlardan biri, Güney Koreli bir katılımcının kürsüde gözyaşları içinde yaptığı konuşmaydı.

“Tanrım, İsrail’e ve İsrail halkına karşı söz söyleyen Kore ulusunu affet. Tanrım, Tanrı’nın halkına yapılan o kötü şeyleri affet. Hükümetten İsrail’e karşı sözler söylense bile bugün diyorum ki İsrail’in Tanrısı; İbrahim, İshak ve Yakup, Kore’nin de tanrısıdır. Hem Güney hem de Kuzey Kore’nin Tanrısıdır. Bugün burada İsrail Meclisi’nde duruyorum ve diyorum ki: Kore hükümeti İsrail’in yanında duracaktır.”

Uluslararası Arenada Yalnızlaşma Süreci

Bu olay, İsrail'in 7 Ekim saldırıları sonrasında uluslararası alanda giderek artan bir izolasyon ile karşı karşıya kaldığı bir dönemde gerçekleşti. Son olarak, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi tarafından kamuoyuna duyurulan bir raporda, İsrail’in Gazze’deki saldırılarının soykırım kapsamında değerlendirildiği belirtildi. Batı'daki pek çok şehirde düzenlenen protestolar, İspanya gibi bazı ülke liderlerinin sergilediği kararlı ve eleştirel duruşlar ile uluslararası kurumların raporları da İsrail'in yalnızlaşma sürecini teyit etmektedir.

Anketler ve Ekonomik Veriler İzolasyonu Doğruluyor

Kamuoyu araştırmaları da bu durumu rakamlarla ortaya koymaktadır. Morning Consult tarafından 43 ülkede gerçekleştirilen bir ankete göre, İsrail’e yönelik net olumlu bakış açısı Eylül-Aralık 2023 döneminde ortalama 18.5 puanlık bir düşüş yaşadı. İngiltere’de yapılan bir başka araştırmada, katılımcıların %62’si İsrail’in dünyada sorumlu bir aktör gibi davranacağına inanmadığını ifade etti. Pew Research verilerine göre ise ABD’deki Demokratlar ve demokrat eğilimli bağımsız seçmenlerin %71’i Netanyahu’ya hiç güven duymadığını bildirdi.

Milliyet

Kültürel ve ekonomik alandaki yalnızlaşma da somut göstergelerle kendini belli etmektedir. Eurovision yarışmasında İsrail heyetinin eleştirilerle karşılaşması ve İtalya’da futbolseverlerin İsrail milli marşı esnasında sahaya sırtını dönmesi gibi olaylar yaşandı. Ayrıca Endonezya ve Maldivler'in İsrail pasaportu sahiplerini kabul etmeme kararı aldığı ve Türkiye'nin İsrail ile tüm ticari ilişkileri durdurduğu biliniyor.

Ekonomik baskı, Bank of Israel’in 2024 yılı büyüme öngörüsünü aşağı yönlü güncellemesine yol açtı. Bu güncellemede, turizm sektöründeki %76'lık gerileme ve küresel yatırımcıların çekinceleri temel faktörler olarak gösterildi. Bütün bu veriler, İsrail’e yönelik uluslararası destekteki erimeyi sayısal olarak belgelemektedir.

#İsrail#saldırı#netanyahu#hiristiyan#gazze#son dakika haberler#meclis#af#soykirim
Kaynak:milliyet.com.tr
Bu haber 13369 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 Krallığın Orta Doğu'daki güç dengesini yeniden kurmak ve İsrail'in bölgedeki "tecavüzünü" durdurmak için harekete geçtiğini açıkladı.
Dünya

Krallığın Orta Doğu'daki güç dengesini yeniden kurmak ve İsrail'in bölgedeki "tecavüzünü" durdurmak için harekete geçtiğini açıkladı.

Önde gelen Suudi gazeteci ve yazar Dawood Al-Sharyan, Suudi Arabistan'ın son diplomatik hamlelerini, özellikle Mısır, Türkiye ve Pakistan'ı aynı masa etrafında bir araya getirmesini, "sadece acil bir krizi yönetmenin ötesine geçmek" olarak nitelendirdi.

Habervitrini10840 Görüntüleme
Hizbullah İsrailli başçavuşu öldürdü
Dünya

Hizbullah İsrailli başçavuşu öldürdü

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Pazar sabahı yaptığı açıklamada , Başçavuş Michael Tyukin'in Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'a ait bir insansız hava aracının patlaması sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. Olayda dört IDF askeri de ağır yaralandı.

Habervitrini14459 Görüntüleme
Suriye Ahmet Şara ve eşini konuşuyor
Dünya

Suriye Ahmet Şara ve eşini konuşuyor

Söz konusu görüntüler, Suriye'de yeni yönetimin başındaki ismin halka açık alanlarda sivil bir şekilde vakit geçirmesi açısından sosyal medyada geniş yankı buldu. Şara'nın eşiyle birlikte gerçekleştirdiği bu sivil ziyaret, başkentte normalleşme adımlarının bir yansıması olarak değerlendirildi.

Habervitrini12285 Görüntüleme
Trump Suriye Devlet Başkanı Şara, Trump ile telefon görüşmesi yaptı
Dünya

Trump Suriye Devlet Başkanı Şara, Trump ile telefon görüşmesi yaptı

Açıklamaya göre, görüşme sırasında Şaraa, Suriye'ye uygulanan kalan ABD yaptırımlarının kaldırılmasının ekonomiyi canlandırmak ve yatırımları çekmek için şart olduğunu söyledi.

Habervitrini14827 Görüntüleme