Hac bugüne kadar kaç kez yasaklandı? Hacer-ül Esved taşını kim çaldı?
Habervitrini son dakika haberi...Koronavirüs nedeniyle Kabe’deki kısıtlamalar üzerine bu soru gündeme geldi.
1932'de Suudi Arabistan Hükümetinin kuruluşundan bu yana, dünya çapında milyonlarca insanın ölümüne sebep olan İspanyol Gribi salgınında bile (1917-18) iptal edilmeyen Hac görevi, aslında İslam tarihi boyunca yaklaşık 40 defa iptal edilmiş ya da ertelenmiştir.
Koronavirüs musibeti sebebi ile Suudiler dışındakilere Hac yasaklandı. Bu karar ile birlikte 629'da başlayan Hac engeline bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Middle East Eye'de Mustafa Abu Sneineh, bu engelleri bizim için birkaç başlıkta inceledi.
865: ARAFAT DAĞI KATLİAMI
Abbasi Halifesi ile anlaşmazlıklar yaşayan Al-Şafak olarak da bilinen İsmail Bin Yusuf, 865 yılında Mekke'deki kutsal Arafat Dağı'na bir saldırı gerçekleştirmiş ve hacıları katletmiştir. Bu baskın kutsal görevin iptaline sebebiyet vermiştir.
930: KARMATİ SALDIRISI
Karmatiler İsmailiye Mezhebinden doğan ve Fatımilere bağlanmayı reddeden bir gruptur. Bahreyn'de bulunan liderleri Ebu Tahir el-Cennabi, Mekke'ye 930 yılında saldırıda bulunmuştur.
Tarihi kayıtlara göre bu saldırıda 30 bin kadar hacı öldürülmüş ve Zemzem kuyusuna atılmıştır. Ayrıca Mescid-i Haram yağmalanmış ve Hacer-ül Esved çalınmıştır.
Kabe'den çalınan bu Kutsal Taş daha sonra bu kişilerce Bahreyn Adası'na götürülmüştür.
Hac görevi ise 10 yıllık bir süre için -Hacer-ül Esved Kabe'ye tekrar dönene kadar ertelenmiştir.
Toplumsal eşitliği savunan Karmatilere göre Hac görevinin yerine getirilerek yapılan Kabe ziyaretlerinin şirk olarak kabul ediliyor.
983: ABBASİ VE FATIMİ HALİFELİKLERİ
Irak ve Suriyeye bağlı Abbasi Halifeliği ile Mısır'a bağlı Fatımi Halifeliği arasındaki politik çatışmalar neticesinde de Hac görevi engellenmiş ve bu engelin kalkması 8 yıl kadar sürmüştür.
1831: KOLERA SALGINI
O dönem Osmanlı Devleti'nin de etkilendiği, Hindistan'da baş gösteren kolera salgını ile hacıların dörtte üçü hayatını kaybetmiş; Hac yolculukları ve ziyaretleri haftalarca kısıtlanmıştır.
1837-1858 YILLARI ARASI BİR DİZİ SALGIN HASTALIK
21 yıllık bu süre aralığında Hac ziyareti 3 kez ertelenmiş ve toplamda 7 yıl boyunca Müslümanlar Hac ziyaretinden mahrum kalmıştır. 21 yıllık bu süre zarfında olanları özetleyecek olursak:
1837-40 arası Mekke'de baş gösteren salgın hastalık ile Hac ziyaretleri ertelenmiştir.
Akabinde 1846'da ortaya çıkan Kolera salgını ile de 15 binden fazla insan hayatını kaybetmiş ve 1850'ye kadar süren kolera salgını, 1865 ve 1883 yıllarında tekrar en üst seviyelere ulaşmıştır.
1858 yılında ise yine Mekke'de, Kızıl Deniz kıyılarında karantina altında tutulan Mısırlı hacıların kaçması ile patlak verdiği düşünülen küresel bir kolera salgını ortaya çıkmıştır.
HABERVİTRİNİ ÖZEL