Hakan Fidan: İki devletli çözümün ardından Hamas'ın silahlı kanadı olmayacak
Hakan Fidan: İki devletli çözümün ardından Hamas'ın silahlı kanada ihtiyacı kalmayacak
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Salı günü Filistin grubunun siyasi büro lideri İsmail Haniye ile Katar'da yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Hamas'ın 1967 sınırlarıyla bir Filistin devleti kurulduğunda askeri kanadını dağıtmaya hazır olduğunu söyledi .
Fidan ve Haniyeh üç saat boyunca bir araya gelerek Gazze'ye insani yardım, ateşkes görüşmeleri ve rehinelerin geleceği konusunu görüştüler .
Fidan, bazı Batılı devletlerin Gazze'de iki devletli çözüme dayalı kalıcı ateşkes yönünde yoğunlaşan çabalara olumlu baktığını ancak Hamas'la ilgili endişelerini dile getirdiğini açıkladı.
Hamas liderleriyle, özellikle iki devletli çözüme ilişkin perspektiflerini ve isteklerini net bir şekilde nasıl ifade edebilecekleri konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.
Fidan , Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Hamas'la yıllardır yaptığımız siyasi görüşmelerde, 1967 sınırları içerisinde bir Filistin devletinin kurulmasını kabul ettiler."
"Bana, Filistin devletinin kurulmasından sonra Hamas'ın artık silahlı bir kanada ihtiyacı kalmayacağını ve siyasi parti olarak devam edeceğini söylediler" diye ekledi.
Filistinli gruba karşı "İsrail propagandası" olarak tanımladığı şeye değinerek, bu grubu ulusal bir direniş hareketi yerine İslam Devleti grubu (İD) gibi bir "terör örgütü" olarak göstermeye çalıştı.
Fidan, "Maalesef İsrail'in, Hamas'ı ulusal bir direniş hareketi olarak değil, terör örgütü olarak tanımlamaya çalışan propagandası, Batı'da ve uluslararası kamuoyunda bazı aktörlerde taraftar buluyor." dedi.
İki devletli çözüm – bu ne anlama geliyor?
BM Güvenlik Konseyi, iki devletin güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yan yana yaşaması vizyonunu uzun süredir destekliyor. Filistinliler, 1967'de İsrail tarafından ele geçirilen işgal altındaki Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nde bir devlet arıyor.
İsrail ile Filistin Yönetimi arasında 1990'ların başında imzalanan Oslo Anlaşmalarından bu yana Filistin devletinin kurulması konusunda çok az ilerleme kaydedildi.
Filistinlilerin BM'ye tam üyelik yönündeki baskısı, İsrailli yetkililerin yasadışı yerleşimleri genişletme niyetlerini dile getirdiği ve İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki yerleşimleri genişletmeye devam ettiği (uluslararası hukuka göre yasa dışı sayılan bir hareket) İsrail'in Gazze'deki ölümcül savaşından altı ay sonra geldi.
Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Batılı ülkeler, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim birimleri inşa etmesine karşı olduklarını sürekli olarak vurguladılar, bu hareketi yasadışı olarak değerlendirdiler ve İsrail'i durmaya çağırdılar.
Güncellenme Tarihi : 20.4.2024 11:07