Gündem
  • 4.10.2024 13:05

Hamaney İsrail'e yönelik saldırının "en hafif ceza" olduğunu söyledi

İran'ın dini lideri, öldürülen Hizbullah lideri için nadir görülen cuma namazı hutbesine başladı..

İran Dini Lideri  Ayetullah Ali Hamaney, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın ölümünü anmak için Tahran'da nadir görülen bir cuma namazı hutbesi kıldırdı.

Hamaney, son olarak yaklaşık beş yıl önce , ABD'nin Bağdat Uluslararası Havalimanı'na düzenlediği hava saldırısında öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Kasım Süleymani'nin ölümünü anmak için cuma namazı kıldırmıştı .

Salı günü Hamaney, kısmen Nasrallah'ın geçen Cuma günü İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında öldürülmesine yanıt olarak, İsrail'e füze saldırısı emri verdi.

Binlerce kişi vaaz için Tahran'daki Ulu Cami'de toplandı. Kalabalık Lübnan ve Filistin bayraklarını sallarken ibadet edenlerin arasında Nasrallah'ın büyük bir posteri duruyordu. Devlet televizyonu, bazı insanların Hizbullah bayrakları salladığı ve hem Nasrallah hem de Soleimani'nin posterlerini tuttuğu kadın ve erkeklerin tezahürat ettiğini gösterdi.

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Salı günü İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının "en hafif ceza" olduğunu söyledi .

Cuma günü Tahran'da yaptığı konuşmada, İran'ın "gerekirse" İsrail'e tekrar saldıracağını söyledi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney (sağdan ikinci), Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejehei (sağda), Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf (soldan ikinci) ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, Cuma günü Tahran'da öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı anma töreninde Kur'an okuyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney (sağdan ikinci), Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejehei (sağda), Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf (soldan ikinci) ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian, Cuma günü Tahran'da öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı anma töreninde Kur'an okuyor.

İran Dini Lideri Ofisi/AP

Hamaney, "Silahlı kuvvetlerimizin birkaç gece önce gerçekleştirdiği muhteşem eylem tamamen yasal ve meşrudur" dedi.

İran'ın cuma namazı geleneğine uygun olarak, yanında tüfek namlusu gibi görünen bir şeyle konuşmasını yaptı.

Hamaney, konuşmasının büyük bölümünü Hizbullah'a ve geçen cuma günü Beyrut'ta İsrail tarafından öldürülen Hasan Nasrallah'a ayırdı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyı da övdü ve bunu "meşru" olarak niteledi.

Vaazının ikinci bölümünün Lübnanlı ve Filistinli dinleyicilere hitap etmek için Arapça verildiğini söyledi. Hamaney, "İsrail Hamas ve Hizbullah'ı asla yenemeyecek" dedi.

"Filistin halkı, topraklarını, evlerini, çiftliklerini ele geçiren ve hayatlarını etkileyen düşmana karşı ayağa kalkma hakkına sahiptir" dedi.

Hamaney ayrıca "İslam ümmetinin düşmanları" ifadesini kullanarak, Lübnan, Mısır ve Irak gibi bazı Arap ülkelerini İslam ümmetinin bir parçası olarak saydı.

Hamaney bu ülkeler arasında Suudi Arabistan'ı zikretmedi.

Unutmayın: İran, Salı günü Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve diğerlerinin öldürülmesine yanıt olarak İsrail'e doğru yaklaşık 200 balistik füze fırlattı   .

Güncellenme Tarihi : 4.10.2024 13:44

İLGİLİ HABERLER