Gündem
  • 12.8.2024 01:16

Hamas, ateşkes zirvesine temsilci göndermeyeceğini duyurdu...

Hamas, ateşkes zirvesine temsilci göndermeyeceğini söyledi
HAMAS  müzakerelerin daha da ileriye götürülmesinin bebek katili İsrail'e savaşa devam etme meşruiyeti sağlayacağını söylüyor; İsrailli müzakereciler Hamas'ın duyurusundan fazla endişe duymuyor, bunu nüfuz kazanma taktiği olarak görüyor…

Hamas, Pazar günü yaptığı açıklamada, hafta sonuna doğru yapılması planlanan zirveye temsilci göndermeme kararı aldığını duyurdu. Zira, müzakerelerin daha da uzatılmasının savaşı uzatacağı ve İsrail'e meşruiyet kazandıracağı savunuluyor.
İsrailli müzakereciler,Perşembe günü Doha, Katar veya potansiyel olarak Kahire'de yapılması planlanan zirveye kadar psikolojik savaşın devam etmesini bekliyorlar.

Hamas yaptığı açıklamada, "Arabulucuları, yeni müzakerelere girmek yerine 2 Temmuz'da kararlaştırılanları uygulamak için bir plan sunmaya çağırıyoruz" dedi. "Ek görüşme turları veya yeni öneriler yalnızca işgalin saldırganlığını örtbas etmeye ve ona imha savaşını kazanması için zaman kazandırmaya yarar."

Hamas yetkilisi Usame Hamdan, Hizbullah'ın El-Manar televizyonuna şunları söyledi: "Arabulucular tarafından sunulan ve kabul ettiğimiz fikirler var ve bunları hemen uygulamaya hazırız. Düşmana daha fazla zaman vermek kabul edilemez. Pozisyonumuz açık ve yeni çerçeveler veya başlıklar hakkında tartışmaları beklemiyoruz."

Geçtiğimiz hafta İsrail, Hamas'a iletilen arabuluculara bir açıklama belgesi gönderdi. Her iki taraf da arabulucularla birlikte, Philadelphi Rotası'nın durumu, Rafah geçişi, asker hareketleri ve ateşkes gibi tüm boşlukları kapatmak için gece gündüz çalışıyor ve birkaç gün içinde bir anlaşmaya yol açabilecek bir çerçeveye Perşembe günü ulaşmayı hedefliyor.

İsrail, 33 belirli rehinenin serbest bırakılması konusunda ısrar ediyor. Hamas tarafından gönderilen açıklamalarda, terör örgütü İsrail'den, Hamas'ın İsrail hapishanelerinden hangi Filistinli tutukluların serbest bırakılacağına karar vermede daha fazla esneklik sağlaması için veto kararını kaldırmasını istedi. Ancak İsrail, önceden serbest bırakılacak rehinelerin bir listesini almakta ısrar edeceğini açıkça belirtti.

Güncellenme Tarihi : 12.8.2024 01:22

İLGİLİ HABERLER