Gündem
  • 14.8.2024 09:43

HAMAS Lideri Yahya Sinwar Gazze'nin altındaki tünellerde dolaşırken görüntülendi

Yahya Sinwar, Hamas'ı Gazze'nin altındaki tünellerden böyle yönetiyor

Hamas lideri Yahya Sinwar gizlilik içinde hareket ediyor, sürekli hareket halinde ve dijital olmayan iletişim için güvenilir habercileri kullanıyor, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Gazze'de yerini tespit etmeye çalışırken Hamas'ın operasyonlarındaki karmaşıklıkları ve riskleri vurguluyor

Hamas'ın Gazze lideri Yahya Sinvar'ın, Tahran'da ortadan kaldırılan İsmail Haniye'nin yerine terör örgütünün siyasi bürosunun başına getirilmesinden bir hafta sonra , Londra merkezli Arapça gazete Eş Şarku'l Avsat, Sinvar'ın nasıl faaliyet gösterdiğine dair bazı bilgiler paylaşarak Hamas liderlerine ve müzakerecilere mesajlar gönderdi.

Gazeteye konuşan kaynaklara göre, şu anki yerini yalnızca güvendiği kişiler biliyor. Sinwar bir yerden bir yere taşınıyor ve bu güvendiği kişiler gerektiğinde kendisi ile liderliğin geri kalanı arasında bir bağlantı görevi görüyor.

Üst düzey bir kaynak, Sinwar'ın kendisi için "güvenli bir ortam" yarattıktan sonra telefon görüşmeleri yapmayı başardığını açıkladı. Kaynak, bunun "uzun zaman aldığını" ve etrafında oluşturduğu bu küçük çemberin "ihtiyaç duyduğu her şeyi güvence altına almak ve hareketin liderleriyle içeride ve dışarıda karmaşık yöntemlerle iletişimini sağlamak için çalıştığını" belirtti.

Kaynak, Sinwar'ın "çeşitli durumları ele aldığını, iki haftada bir ve bazen ayda bir kıdemli hareket yetkililerine talimatlar verdiğini" söyledi. Bilginin el yazısıyla, bazen basılı olarak iletildiğini ve kendi imzasını taşıdığını, ancak kimsenin nasıl aktarıldığını bilmediğini ekledi. Kaynaklar, Sinwar'ın bir kişiden diğerine tamamen gizlilik içinde manuel aktarıma güvendiğini iddia ediyor.

Sürpriz "terfisi" ile birlikte, mesaj iletimi ve rehine anlaşmaları ile ilgili görüşmeler de dahil olmak üzere hareketin tüm taahhütlerini nasıl yerine getireceği sorusu ortaya çıkıyor.

Kardeşi, El-Kassam Tugayları'nda kıdemli bir komutan olan Muhammed Sinvar, görünüşe göre geçen ay suikasta uğrayan Muhammed Deif'in yerine bu tugayı yönetiyor. Asharq Al-Awsat'a göre, bu kardeş Yahya'nın saklanma yerlerini ve hareketlerini denetleyen kişi. Muhammed Sinvar'ın, 7 Ekim katliamının mimarlarından biri olduğu ve kardeşiyle özel bir bağı olduğu için İsrail'in en çok arananlarından biri olduğu belirtilmelidir. Bazıları onun daha da militan ve katı olduğuna inanıyor.

Gazeteye konuşan kaynaklardan birine göre, hiçbir kamusal görünümde bulunmayan Yahya Sinwar, hareketten kopuk değil. Sinwar'ın herkesle çeşitli yollarla düzenli temas halinde olduğunu iddia ediyor. Başka bir kaynak ise Sinwar'ın zaman zaman işin doğası ve savaşın Gazze'deki siyasi, askeri ve hatta iç işlerin gerçekliğine dayattığı zorluklar ve engellerle nasıl başa çıkılacağıyla ilgili iç ve dış mesajlar göndermesinin önemli olduğunu söyledi.

Savaşın başlangıcından bu yana Hamas, elle mesajlaşma yöntemini benimsedi. Başka bir deyişle, telefonla konuşmuyorlar veya hücresel ağları kullanmıyorlar, bunun yerine kağıda mesaj yazıp bunları hareket içinde çalışan haberciler aracılığıyla çeşitli üst düzey yetkililere gönderme gibi eski yöntemleri kullanıyorlar.

Pazartesi günü Suudi televizyon kanalı El Arabiya, Rafah Tugayı komutanı Muhammed Şabana'nın mesaj taşıyıcısının, terör örgütünün askeri kanadının başı Muhammed Daif'in yerini ifşa eden kişi olduğunu ve bu sayede İsrail'in yaklaşık bir ay önce düzenlediği hava saldırısında onu ortadan kaldırmasını sağladığını bildirdi. Bu saldırıda sağ kolu ve Han Yunus Tugayı komutanı Rafah Seleme de öldürülmüştü.

Suudi raporunda alıntılanan kaynaklar, Hamas'ın 13 Temmuz'da Han Yunus'ta gerçekleşen suikasttan sonra yürüttüğü soruşturmada, yerini açıklayan "muhbirin", rapora göre Hamas'ın askeri kanadının bir üyesi olan aynı haberci olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Habercinin, henüz ortadan kaldırılmamış olan Rafah Tugayı komutanı Muhammed Şabana'dan çeşitli Hamas üyelerine mesajlar iletmekle görevli olduğu iddia ediliyor. Deif'in, kendisini çalıştıran ajana baş teröristin yerini bildirdikten hemen sonra öldürüldüğü iddia ediliyor.

Raporda alıntılanan isimsiz kaynaklara göre, muhbir Rafah'tan kalabalık bir ailenin üyesi. Ayrıca İsrail'e şehrin tugay komutanı Shabana hakkında bilgi verdiği ve Rafah'ın ayrıntılı haritalarını ve orada tutulan tünelleri ve silahları teslim ettiği iddia ediliyor. Raporda "haberciye" ne olduğu tam olarak açık değil, ancak hala "soruşturmaların devam ettiği" belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 14.8.2024 09:50

İLGİLİ HABERLER