Gündem
  • 21.11.2024 10:54

HAMAS Liderleri Katar'dan ayrıldı, Katar ofislerini kapatmadı

Katar, Hamas liderlerinin artık Doha'da olmadığını ancak ofisin kalıcı olarak kapatılmadığını söylüyor

Katar hükümeti ve üst düzey bir Filistinli yetkili, Hamas'ın Gazze dışındaki en kıdemli lideri ve müzakere ekibindeki diğer önemli isimlerin artık Doha'da olmadığını söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Katar'ın Gazze'de ateşkes sağlanması için arabuluculuk çabalarını askıya alması nedeniyle Hamas'ın ofisinin artık bir işlevi olmadığını söyledi ancak ofisin kalıcı olarak kapatılmadığını vurguladı.

Filistinli yetkili BBC'ye yaptığı açıklamada, Hamas müzakerecilerinin bölgedeki varlıklarını ayarladıklarını ve ev sahibi ülkelerin sıkıntı yaşamaması için yerlerini gizli tuttuklarını söyledi.

Ancak Hayya'nın son iki ay içinde birkaç kez Türkiye'ye seyahat etmesi nedeniyle Türkiye'de olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi.

Yetkili, Katar'ın Hamas'tan resmen ayrılmasını istediğine dair haberleri de yalanladı ancak Körfez ülkesinin, Başkan Joe Biden'ın mevcut yönetimi ile Başkan seçilen Donald Trump'ın yeni yönetimi arasında herhangi bir gerginlikten kaçınmak için dikkatli bir şekilde konumlandığını söyledi.

Katar, 2012'den beri Hamas'ın siyasi bürosuna ev sahipliği yapıyor ve grup ile İsrail arasındaki dolaylı müzakereleri kolaylaştırmada önemli bir rol oynadı. Ancak son gelişmeler, ilişkilerinde bir değişim olduğunu gösteriyor.

Katar bu ayın başlarında Gazze'de ateşkes sağlama çabalarını durdurduğunu duyurdu ve yalnızca "taraflar acımasız savaşı sona erdirme isteği ve ciddiyetini gösterdiğinde" devam edeceklerini söyledi. Ancak Hamas liderlerinin ayrılmaları istendiğine dair haberleri yalanladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mecid el-Ensari Salı günü düzenlediği bir basın brifinginde, "müzakere ekibinde yer alan Hamas liderlerinin artık Doha'da olmadığını" doğruladı.

"Bildiğiniz gibi farklı başkentler arasında hareket ediyorlar. Bunun ne anlama geldiğinin ayrıntılarına girmek istemiyorum" diye ekledi.

"Ancak size çok net bir şekilde söyleyebileceğim şey, Doha'daki Hamas ofisinin müzakere süreci uğruna yaratılmış olduğudur. Açıkçası, arabuluculuk süreci olmadığında, ofisin kendisi hiçbir işleve sahip değildir."

"Ofisin kalıcı olarak kapatılması kararı doğrudan bizden duyacağınız bir karardır ve medya spekülasyonunun parçası olmamalıdır" diye vurguladı.

Hamas Pazartesi günü Telegram'dan yaptığı açıklamada, gruptaki kaynakların "bazı İsrail medya kuruluşlarının Hamas liderlerinin Katar'dan Türkiye'ye gittiği yönündeki iddialarını yalanladığını" söyledi.

Benzer bir yalanlama, Türk dışişleri bakanlığından da geldi. Kaynaklar, Türk haber kanalı NTV'ye şunları söyledi: "Hamas siyasi büro üyeleri zaman zaman Türkiye'yi ziyaret ediyor. Hamas siyasi bürosunun Türkiye'ye taşındığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor."

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise Washington'da düzenlediği basın toplantısında, Hamas liderlerinin nerede olduğuna ilişkin "haberleri çürütecek konumda olmadığını" söyledi.

"ABD adına söyleyeceğim şey, vahşi bir terör örgütünün liderlerinin hiçbir yerde rahat bir şekilde yaşamaması gerektiğine inanıyoruz ve buna kesinlikle kilit müttefiklerimizden ve ortaklarımızdan birinin bulunduğu büyük bir şehir de dahildir" dedi.

"Bu kişilerin bir kısmı ABD tarafından suçlanıyor, bir süredir ABD tarafından suçlanıyorlar ve biz bunların ABD'ye teslim edilmesi gerektiğine inanıyoruz" diye ekledi.

Ayrıca Türkiye'nin Hamas liderlerini kabul etmesi durumunda NATO müttefiki olarak herhangi bir sonuçla karşılaşıp karşılaşmayacağı konusunda da yorum yapmaktan kaçındı.

Türkiye, Hamas'ı İsrail, ABD, İngiltere ve diğer pek çok Batılı ülkenin aksine terör örgütü olarak görmüyor ve grubun üyeleri sık sık orada vakit geçiriyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas'ı bir direniş hareketi olarak savundu ve İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonlarını sert bir dille eleştirdi.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te güney İsrail'e düzenlediği ve yaklaşık 1.200 kişinin öldürülüp 251 kişinin rehin alınmasıyla sonuçlanan benzeri görülmemiş saldırıya yanıt olarak örgütü yok etmek için bir kampanya başlattı.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, o tarihten bu yana Gazze'de 43 bin 970'den fazla kişi öldürüldü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Salı günü Gazze'ye yaptığı ziyarette, savaştan sonra Hamas'ın Gazze'nin yönetiminde herhangi bir rol oynamasına izin vermeme kararlılığını yineledi.

Ayrıca rehinelerin tamamının sağ salim evlerine getirileceğinin sözünü veren Trump, rehinelerden birini İsrail'e teslim edenlere 5 milyon dolar (3,95 milyon sterlin) vereceğini yineledi.

İsrail, 97 rehinenin hala tutulduğunu, bunlardan 34'ünün öldüğünün varsayıldığını söylüyor. 7 Ekim'den önce kaçırılan dört rehine daha var, bunlardan ikisinin öldüğüne inanılıyor.

Güncellenme Tarihi : 21.11.2024 11:14

İLGİLİ HABERLER