Eğitim
  • 27.7.2010 11:54

HANGİ TABLODAN SEÇİM YAPACAKSINIZ?

Tercihlerinizi yapmaya başlamadan önce hem internetten indirebileceğiniz hem de başvuru merkezlerinden 3 TL karşılığında alabileceğiniz 2010 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer alan tablolardaki hangi program türlerinden tercih yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Aksi halde yanlış tablolardan yapacağınız seçimler sizin bir programa yerleşme şansınızı azaltabilir.

YGS puanlarına göre programların bulunduğu Tablo 3-A’da öncelik sınavsız geçiş hakkı bulunanlar da olacak. Tablo 3-B’de YGS’de 140 ve üzeri puan almış hem genel hem meslek lisesi öğrencilerinin tercih edeceği programlar, Tablo 4’te YGS ve LYS’de ilgili puan türünde 180 ve üstünde puan alanların tercih edebileceği programlar bulunuyor.

1 milyon 400 bin genç tercih yapma hakkına sahip

YGS ve LYS sonucunda bu yıl önlisans, açık öğretim ve lisans programlarını tercih etme hakkına sahip olan aday sayısı 1 milyon 400 bin. Bu gençlerin 784 bini üniversitelerin lisans programlarına girecek. 6 çeşit YGS puanıyla öğrenci alacak önlisans programlarının kontenjanları bu yıl 312 bin oldu. Önlisans programlarında meslek lisesi mezunları için sınavsız geçiş kontenjanları bulunuyor

BU yıl Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na (ÖSYS) 1 milyon 587 bin 990 aday başvurdu. Bu gençler arasında 75 bin 471’i sınavlara girmeyeceğini sadece “sınavsız geçiş hakkını kullanacağını” söyledi. 11 Nisan’da yapılan Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) giren aday sayısı ise 1 milyon 487 bin 626 oldu. Bunlar arasından 169 bin 509 aday 140-180 arasında puan alabildi.

170 bine yakın bu kitle YGS puanlarıyla meslek lisesi öğrencilerinden boş kalan kontenjanlar için meslek yüksekokullarını tercih edecekler.

YGS’de Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girebilmek için gereken 180 barajını aşan aday sayısı da 1 milyon 233 bin 580 oldu. Bu adaylar içinden de 892 bini LYS’ye başvurdu. LYS’ye başvurmayan ve girmeyen 341 bin aday için tercih seçeneklerine gelince; açıköğretim programlarını, YGS ile öğrenci alan lisans programlarını ya da iki yıllık ön lisans programlarını tercih edebilecekler.

784 BİN ADAYA LİSANS HAKKI

LYS’ye girip herhangi bir puan türünde 180 ve üstü puan alan 784 bin 564 adaya gelince bu adaylar fakültelerin dört ya da beş yıllık lisans programlarını tercih hakkı kazandı. Bu adaylar isterlerse ön lisans, açık öğretim ve YGS ile öğrenci alan lisans programlarını da tercih edebilecek. Sonuçta toplamda 1 milyon 402 bin aday tercih yapma hakkına sahip.

KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?

ÜNİVERSİTELERE yerleştirme iki şekilde yapılacak. Bunlardan biri ÖSYM’nin gerçekleştireceği merkezi yerleştirme diğeri de üniversitelerin kendilerinin yapacağı ve özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alacak programlar için olacak. Adaylar tercih listelerinde ÖSYM’nin yapacağımerkezi yerleştirme programlarına yer verecekler.

İşte bumerkezi yerleştirme için tercih yapma hakkına sahip olan adaylar da üç gruba ayrılıyor. Tümbu grupta yer alanlar tercih formu dolduracaklar ve tercih listesi hazırlayacaklar.

BİRİNCİ GRUP: YGS’ye girip, 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunmayanlar. Bu adaylar eğer LYS puanları da varsa onları da dikkate alarak, tercih yapacaklar. Bu adaylar hemYGS’deki 6 puan türüne hemde LYS’deki 12 puan türüne göre yani toplam18 ayrı puan türüne göre tercih yapma hakkına sahipler.

İKİNCİ GRUP: YGS’ye girip, 140 veya daha fazla puan alanlardan sınavsız geçiş hakkı bulunanlar. Bu adaylar YGS’de bulunan 6 puan türüne ve varsa LYS puan türlerine göre sınavlı ya da sınavsız geçişi göz önünde tutmadan tercih yapabilecekler.

ÜÇÜNCÜ GRUP: Sadece sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar. Eğer YGS’de puan türlerinin hiçbirinden 140 barajı aşan yoksa sınavsız geçiş hakkına sahip olanların dışındakilerin tercih yapma hakları bulunmuyor. Meslek lisesimezunları YGS ya da LYS’ye girmemiş olsalar da kendi alanlarında olmak üzere kılavuzda Tablo 3-A’da yer alan programları tercihleri arasında gösterebilecekler.

YGS PUANLARIYLA NEREYE GİRİLİR?

NİSAN ayında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonucu oluşan 6 puan türüyle 140 puan barajını aşan öğrenciler, meslek yüksekokulları yani önlisans programlarına, açıköğretim önlisans ve İngilizce öğretmenliği hariç lisans programlarına girebiliyorlar. Bu programların kontenjanları açıköğretimhariç yalnız merkezi yerleştirme için 312 bin 86.

MESLEK LİSELİYE AYRILIYOR

Ancak bu programların bir kısmında meslek lisesi öğrencilerine sınavsız geçiş için ayrılan kontenjanları bulunuyor ve öncelik bu öğrencilere tanınıyor. Bu programların kontenjanları sınavsız geçişle dolmadığı takdirde ilgili puan türünde 140 YGS puanı alan genel lise ve alanı dışında tercih yapanlar yerleştirilecek. Bu programların listesini elinizdeki kılavuzda Tablo 3-A bölümünde görebilirsiniz. YGS’de 180 puan ve üzerindekiler yine bu puan türleriyle,meslek lisesi adaylarına ek puan verilen lisans programları ve teknoloji, sanat ve tasarım, turizm fakülteleri ileMesleki ve Teknik OrtaöğretimKurumu (M.T.O.K) kontenjanlarını tercih edebiliyorlar.

Puana göre tercih mutsuzluk getirir

Adaylara tercih yaparken nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

LYS puanıyla girebileceği en yüksek programı tercih etme eğilimi, uzun vadede mutsuzluğa neden olabiliyor. Tercihlerde öne çıkan iki faktör var: Birincisi yüksek puanlı bölüme girmek prestij konusu. İkincisi genelde yüksek puanlı bölümler, daha iyi ücretle istihdam olanağı veren bölümler. Aileler de, istihdam olanağı yüksek olan seçimleri destekliyor. Ancak hangi alan veya meslek seçilirse seçilsin, yaptığı işi iyi yapan, mesleğinde iyi olanların çalışma yaşamında hem maddi olanaklara ve hem de iş tatminine ulaştıklarıdır. Öğrenciye iş ve sosyal yaşamında başarıyı getirecek doğru tercihin, gerçekten ilgisini çeken, kişiliği ve merakları ile uyumlu bir alan veya meslek olacağını düşünüyorum. Bu nedenle, öğrenciler, mümkün olan her araştırmayı yapıp programları incelesinler, üniversiteleri ziyaret etsinler, bölümlerden, öğrencilerden, mezunlardan bilgi alsınlar. Gelecek planı yaparken, sadece nasıl iş bulabileceklerini değil, nasıl fark yaşatabileceklerini düşünsünler.

Bir üniversiteyi seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Birinci faktör öğretim üyesi kadrosu, öğretim programının niteliği, eğitim felsefesi, kütüphane ve bilişim altyapısı, laboratuvarlar, barınma olanakları, birlikte eğitim görecekleri öğrencilerin niteliği çok önemli. Yandal ve çift ana dal programlarının zenginliği, diğer disiplinlerden seçmeli ders alabilme olanağı ve yatay geçiş imkânı öğrencinin ilerideki tercih şansını artırır. Sosyal ve kişisel gelişimini desteklemek için sunulan olanaklar ve fırsat zenginliği önemli. Maddi koşulları kısıtlı öğrencilere sağlanan burs ve maddi desteklerde önemli olabilmektedir.

YANDAL (YAP) NEDİR?

Lisans programını başarıyla sürdüren öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda (yandal) da öğrenim görmelerini sağlamak için üniversitelerin yürüttüğü programlardan biridir.

Öğrencilerin aynı fakülte içinde başka bir bölümde ya da başka bir fakültede herhangi bir bölümde belirli bir alanda bilgi sahibi olmalarına olanak sağlar. Program sonunda öğrenciler çift anadal programında olduğu gibi diploma değil, “Yandal Lisans Programı Sertifikası” alırlar.

HABERTÜRK

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:17

İLGİLİ HABERLER