Gündem
  • 31.7.2024 19:24

Haniye suikastinde kafa karıştıran ayrıntılar.. Suikast anında yanında bulunan çok önemli isimler

Haniyeh suikastına dair bildiğimiz her şey... Suikast sırasında üst düzey liderler onun yanındaydı ve bunlar onun medyaya söylediği son sözler..

Hamas Siyasi Bürosu Başkanı İsmail Haniyeh/Reuters

31 Temmuz 2024 Çarşamba sabahı erken saatlerde, İran'ın başkenti Tahran'da, Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye'nin İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian'ın yemin törenine katılmak üzere dün geldi. Gece saat 02.00'da Haniyeh'e tahsis edilen ikametgahını hedef alan bir patlama meydana geldi. 

Patlamanın üzerinden 4 saat geçmesine rağmen saldırıda hedef alınan kişi henüz açıklanmadı. Patlama sabah saat 02.00 sıralarında meydana gelirken, Haniyeh'in şehadet haberi Suudi saatiyle sabah 6'da resmen açıklandı. 

Haniye'nin suikastının yeri ve yöntemi

Haniye'in saldırı sırasında İsrail'e karşı direniş sürdüren çok önemli bir heyetle beraberdi.
İran yönetimi de Haneye'nin birlikte özel bir toplantıda bulunduğu Tahran'daki ikametgahını hedef alan bir hava saldırısı yoluyla gerçekleştirildiğini doğruladı. 
Patlamaya neden olan füze veya Drone çok sıkı korunduğu iddia edilen İran'ın hava sahasını nasıl geçtiği ve tespit edilemediği ayrı bir sır. Bu mesele başlı başına İran'ın kendi güvenlik sorunu…
İran sabaha karşı 06.00'da hedef alınan İsmail Haniye'nin şehid olduğunu doğrulayarak, "Suikastla ilgili soruşturma sürüyor ve sonuçlar yakında açıklanacak" dedi.
Şu ana kadar saldırının nasıl olduğuna yönelik tek bir bilgi verilmedi.

İsrail'de Haniyeh suikastına ilişkin hükümetten resmi bir açıklama gelmedi ancak aşırı sağcı Miras Bakanı Amichai Eliyahu şunları söyledi: "Haniyeh'nin ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getirecek." 

Aynı zamanda İsrail işgal ordusu Haniye suikastı hakkında yorum yapmayı reddetti ve Amerikan CNN televizyonuna İsrail askeri kurumunun "yabancı basında çıkan haberlere yanıt vermediğini" söyledi.

Haniye'ye eşlik eden heyette kimler vardı?

Haniye Salı günü Tahran'a geldi ve video görüntüleri, Pezeshkian'ın göreve başlama törenine tanık olan bir katılımcı kalabalığı arasında İran Cumhurbaşkanı'nın kendisini sıcak bir şekilde karşıladığını gösteriyor.

Haniye'nin ziyareti sırasında çekilen fotoğraflarda, Haniye'nin İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile görüştüğü ve ona Gazze'deki Hamas lider yardımcısı Halil el-Hayya ve Hamas Siyasi Büro üyesi  Zaher Jabareen ve Mohammed Nasr'ın eşlik ettiği görülüyor. 

Özel kaynaklar Arab Post'a, heyetin tüm üyelerinin Tahran'da hedef alınan karargâhta bulunduğunu bildirdi ancak tahminler hedefin Haniyen'in ikamet ettiği oda olduğunu gösteriyor. 

Kaynaklar, hedeflenen bölgede sözde "Direniş Ekseni"ne bağlı Yemenli ve Lübnanlı liderlerin yanı sıra İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziad el-Nahalah'ın da bulunduğunu bildirdi. 

Medyaya son sözleri

Haniye'in medyada son kez yer alması, suikasttan bir gün önce Tahran Belediyesi Medeniyetler Müzesi'ni ziyareti sırasında "Kudüs meselesinin İsrail projesiyle çatışmanın odak noktası olduğunu" doğrulamasıydı.

Haniye konuşmasında, "Siyonist projeyle çatışmanın odak noktası olan Kudüs'ü kalbinde tutarak medeniyetler diyarında dolaşıp ülkeden ülkeye, eyaletten eyalete dolaşmaktan gurur ve gurur duyduğunu" ifade etti.

İslam ulusunun ülkelerinin ve halklarının Kudüs'ü ilk varış yerleri olarak gördüğünü vurgulayarak, “Bugün öldürme, kan dökülmesi, insanların servetini yağmalamaya ve başkalarının topraklarını işgal etmeye dayalı yeni medeniyetler oluşturma girişimi olduğunu” ekledi.

Ancak şunu da ekledi: "Bunlar ayakta kalamayacak sahte medeniyetlerdir... Cennetin kanunlarına ve insani değerlere dayanan bu medeniyetin hayatta kalması ve ölümsüzlüğü."

Suikastın İran ve İsrail'deki yankısı 

İran'da suikast kolay olmadı çünkü ülkedeki birçok resmi kurum bu saldırıyı kınadı ve karşılık verme sözü verdi. 

Yeni cumhurbaşkanı Pezeshkian'ın deyimiyle Tahran, suikasta karşılık vermekle tehdit etti ve olayla ilgili ilk yorumunda şunları söyledi: "Ülkesi, topraklarının bütünlüğünü ve onurunu savunacak ve terörist işgalcileri pişman edecek. korkakça eylemler.”

İran'ın "acıların ve sevinçlerin ortağı, Filistin direnişinin lideri, Kudüs şehidi İsmail Haniye'nin yasını tuttuğunu" da sözlerine ekledi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani de Hamas'ın siyasi büro başkanına düzenlenen suikasta yanıt verme sözü verdi ve şunları söyledi: "Haniye'nin kanı boşuna olmayacak."

Öte yandan aşırı sağcı İsrail Miras Bakanı Amichai Eliyahu'nun kişisel açıklaması dışında olayla ilgili hükümetten herhangi bir açıklama yapılmaması nedeniyle İsrail'de resmi sessizlik hakim oldu: “Haniyeh'in ölümü dünyayı biraz daha iyi hale getiriyor” .” 

İsrail'in resmi suskunluğuna rağmen İbrani medyasının Haniye suikastını yakından takip etmesi, suikastın Orta Doğu'da daha fazla gerilime yol açacağı ve Tel ile takas anlaşmasına ilişkin müzakereleri karmaşıklaştıracağı beklentisiyle İsrail ve İbrani gazetelerinde yaygın tepkilere yol açtı. Aviv ve Hamas.

 


 

Güncellenme Tarihi : 31.7.2024 18:46

İLGİLİ HABERLER