Hastanelere, ihtiyaç duyduğu kadar sağlık personelini kendi kaynaklarıyla istihdam edebilmesi imkanı tanınıyor. Devletten kadro alamadığı için eleman sıkıntısı yaşayan hastaneler artık kendi yağıyla kavrulacak.
Sağlık Bakanlığı, Sözleşmeli Personel Kanunu'nun, hastanelere sağlık hizmeti satın alma hakkı veren 11. maddesiyle ilgili usul ve esasları belirledi. Daha önce pahalı ve alımında güçlük çekilen sağlık cihazlarını kiralama yolunu açan Bakanlık, şimdi de kadro eksikliği çeken hastanelere kendi elemanını işe alma yetkisi veriyor. Kasım ayından itibaren uygulanmaya başlanacak düzenleme, devlet hastanelerindeki eleman sıkıntısına alternatif bir çözüm getiriyor. Yeni düzenlemeyle, hastanelere kendi elemanını seçme konusunda iki seçenek sunuluyor.
Devletten para çıkmayacak
İşe alacağı sağlık personelini 1 yıl veya daha uzun süreli çalıştırmak isteyen hastaneler, personel ihtiyacını karşılamak için ihaleye çıkacak. Özellikle devlet hastanelerdeki hemşire, sağlık teknisyeni, acil yardım teknisyeni(paramedik) vb. eksiğini kapamak için düşünülen bu yöntemde, hastaneler sağlık personelini şirketler aracılığıyla istihdam edecek. Yani hastane, aynı temizlik şirketiyle yaptığı anlaşmada olduğu gibi, kendisine bağlı hemşireleri bulunan bir şirket ile hizmet sözleşmesi yapacak. Diğer seçeneğe göre ise, kısa süreli eleman ihtiyacı olan hastane istisna akdi ile personel çalıştırabilecek. Hastaneler, işe aldığı personelin maaşını da döner sermaye gelirlerinden ödeyecek. Hastane yöneticilerinin keyfi uygulamalarını engellemek için işe almada hakkaniyete uygun objektif kriterler tespit edilmeye çalışılıyor. İşe alınacak personel ile ilgili getirilmesi düşünülen kriterler ise şöyle:
Sözleşmeli personel, kadrolu personelden daha az maaş alamaz.
Sözleşmelilere, kadrolu personelin maaşının belirli bir yüzdesinden fazla maaş verilemez.
Başvuranlar içinden KPS (Kamu Personeli Seçme Sınavı)'den en yüksek puanı alanlar seçilir kriterler düşünülüyor.
yenişafak
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:50