YUSUF ZİYA ERARSLAN
ANKARA - Sağlık Bakanlığı ile SSK'ya ait hastanelerin ortak kullanılmasına ilişkin protokolün uygulanmasından sonra sağlık kuruluşlarındaki 'fotokopi' çilesi tarihe karışıyor. Yeni yönetmeliği göre, bakanlık veya SSK sağlık tesislerine gelen hastalar artık istenilen belgelerin fotokopilerini ibraz etmek zorunda kalmayacaklar.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Uğurlu, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Uzm.Dr. İsmail Demirtaş, SSK Başkanı Nazmi Güleyüboğlu'nun imzasıyla 'ortak' genelge hazırlandı. 1 Ocak 2004 tarihinde yürürlüğe giren, ''Sağlık Bakanlığı-SSK Sağlık Tesislerinin Ortak Kullanımı'' protokolünün detaylarının anlatıldığı genelgede, yapılan yeni düzenlemelere de yer verilerek sağlık kuruluşlarınının uyması gereken kurallar sıralandı. 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen sözkonusu genelgede, hastalardan fotokopi istenmeyeceği belirtildi.
Genelgede, ''Hastaların bakanlık veya SSK sağlık tesislerine müracaat etmeleri halinde; bu protokolde yer alan belgeler ve resimli kimlik belgelerini ilgililere göstermek, resimli kimlik belgesi dışındaki diğer belgelerin; suretlerini veya fotokopilerini (Hastalar istenilen belgelerinin fotokopilerini ibraz etmek zorunda değillerdir) veya asıllarını gösterdikleri belgelerin tamamının yerine geçmek üzere kontrol eden görevli tarafından tek nüsha olarak 'asılları görülmüştür' şeklinde düzenlenerek onaylanmış matbu 'onay formları' yeterli olacaktır'' ifadesine yer verildi.
SSK'LI HASTADAN İLAVE ÜCRET İSTENMEYECEK
Genelgede ayrıca sağlık tesislerinden sevkle gelen hastalardan sadece sevk belgesi alınacağı, bu belgelerin kontrolü esnasında dikkat edilecek hususlara ilişkin düzenlemelerin Sağlık Bakanlığı ve SSK tarafından yapılacağı kaydedildi.
Bakanlık sağlık tesislerinde 506 Sayılı kanuna tabi olan aktif sigortalının kendisi hariç diğer SSK sağlık yardımlarından yararlandırılanlardan ''SSK Poliklinik Muayene Ücreti'' tahsil edileceğini anlatan genelgede, SSK'lı hastalardan ''SSK Poliklinik Muayene Ücreti'' dışında herhangi bir isim altında nakit ilave ücret alınmayacağı vurgulandı. Genelgede, ''SSK'ya ibraz edilecek ödeme belgelerinde bu muayene ücretleri ayrı kalem olarak gösterilecek ve ilgili sağlık tesisine geri ödeme yapılırken 'SSK poliklinik ücretleri' tenzil edilerek ödeme yapılacaktır. Hastalar tarafından bu tür bir ücret alındığının belgelenmesi halinde, bahse konu bedel SSK tarafından hastaya ödenerek ilgili Bakanlık sağlık tesisine yapılacak ödemelerden mahsup edilir'' denildi.
Bu arada yeni protokole göre Sağlık Bakanlığı ya da SSK'da görev yapan uzman hekimlerin nöbetleri ve yıllık izin tarihleri de iki kurumun başhekimleri tarafından belirlenecek.
HASTANELERE SSK İLAÇ LİSTELERİ ASILACAK
Genelgede ayrıca şu hususlara yer verildi:
''Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde yatarak veya ayakta tedavi, kontrol ve bakımı yapılan hastalar için tedavi sırasında müdavi tabipçe diş protezi gerekli görülürse, bu hastalar SSK sağlık tesisine (varsa Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ne) sevk edilir. SSK mensuplarına yazılacak gözlük reçetelerinin göz uzmanı tarafından yazılması ve gözlük camı numaraları organik cam yazılması sınırları içinde ise reçeteyi yazan hekim tarafından tıbbi gerekçe belirtilerek, rakamların el yazısı ile de yazılması gereklidir. Bu konudaki uygulamalarda SSK tarafından yayımlanmış mevzuat hükümlerine uyulması zorunludur. Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde görevli hekimler tarafından bu tanımlamalara uygun olarak düzenlenmiş 20 (yirmi) günü aşmayan raporlar, SSK sağlık tesislerince verilmiş raporlar gibi işlem görür. Sağlık Bakanlığı'na ait sağlık tesislerinde, SSK'lı hastalar için ilaç kullanımında SSK İlaç Listesi ve Uygulama Talimatı'na uyulacaktır. Sağlık Bakanlığına bağlı yataklı sağlık tesislerinde yatarak tedavi gören sigortalı ve hak sahiplerinin ilaçları, ilgili Sağlık Bakanlığı hastanesinde açılmış olan SSK ilaç biriminden sağlanacaktır. İlaç biriminin kapalı olduğu saatlerde yatarak tedavi gören hastalara kullanılacak ilaçlar hastanın tedavisinin yapıldığı Sağlık Bakanlığı tesisi eczanesinden ilk mesai gününe kadar olan miktarı karşılanarak fatura ekinde kullanılan ilaçların isim, miktar ve kullanım dozu gibi ayrıntılı listesi ile birlikte ücretlendirilecektir.''
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 21:30