Gündem
  • 23.10.2024 12:04

Hizbullah bir haftada 4. Hermes İHA'sını düşürdü, 1 günde 5 Merkava'yı imha etti

Hizbullah Salı günü toplam 36 operasyon duyurdu, çok sayıda İsrail askeri hedefi vuruldu ve en az beş askerin kaybıyla sonuçlandı.

Lübnan İslami Direnişi - Hizbullah, Salı günü işgalci İsrail işgal güçlerini ve işgal altındaki toprakların derinliklerindeki İsrail askeri noktalarını hedef alan onlarca operasyon düzenledi.

Hostilities surge Hezbollah struck Hermes drone in air clash

Bu operasyonlar, Lübnan'ın savunulmasının yanı sıra Filistin halkına ve direnişine destek olmak ve İsrail'in sivillere karşı işlediği suçlara yanıt vermek amacıyla gerçekleştiriliyor. 

İsrail askeri komutanlığı, Lübnan-Filistin sınırında çıkan çatışmada iki askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. 

91. Tümen'in 7338. Yedek Topçu Tugayı'nın 508. Taburu'ndan bir asker, Lübnan'dan atılan roketler nedeniyle Neot Mordechai yakınlarında öldürüldü. Aynı taburdan üç yedek asker, operasyon alanlarına isabet eden roketler sonucu ciddi şekilde yaralandı. 

Bir başka çatışmada, 146. Tümen'in 228. Yedek Piyade Tugayı'na bağlı 9308. Tabur'un komutan yardımcısı Binbaşı Aviram Hariv, Güney Lübnan'da öldürüldü. 

Benzer bir bağlamda İsrail medyası, işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde bulunan Safad'daki  Ziv Tıp Merkezi'ne yalnızca Salı günü 14 yaralı İsrail askerinin ulaştığını bildirdi.

Salı günü 4. Hermes İHA düşürüldü, 5 Merkava imha edildi 

Hizbullah'ın Askeri Medya Birimi tarafından duyurulan 36 operasyon arasında Direniş, hava savunma birliklerinin yerel saatle 17.40'ta Cibşit kasabası üzerinde İsrail'e ait bir Hermes 450 insansız hava aracını düşürdüğünü, İHA'nın alevler içinde yere doğru dönerek düştüğünün görüldüğünü belirtti. 

Aynı saatlerde Hizbullah'ın hava savunma birlikleri, bu kez el-İklim bölgesi üzerinden uçan başka bir Hermes 450'ye karadan havaya füze ateşledi ve uçağı Lübnan hava sahasının dışına çıkardı. 

Hizbullah'ın hava savunma sistemleri, 15 Ekim 2024'ten bu yana aralarında gelişmiş Hermes 900 İHA'nın da bulunduğu dört adet İsrail Hermes tipi İHA'yı düşürdü.

Hizbullah ayrıca Salı günü, sınır yakınlarında altı İsrail Merkava tankının imha edildiğini ayrıntılarıyla açıklayan dört açıklama yayınladı. 

Hizbullah'ın tanksavar güdümlü füzeleri (ATGM'ler) tarafından beş tank imha edildi, bunlardan biri pazartesi günü sınır köyü Rub el-Thalathin'de imha edildi. 

Salı günü Hizbullah savaşçıları Rub el-Thalathin ve el-Taybe arasında bir tankı daha imha etti, ancak Direniş, tankın hangi yöntemle hedef alındığını belirtmedi. 

Diğer tanklar ise Odeissah ve El-Taybe kentlerinin dışında ve Misgav Am'da imha edildi.

El Mayadin muhabirinin aktardığına göre  , Hizbullah, Güney Lübnan'a yönelik kara harekâtının başlangıcından bu yana saat 17.30 itibarıyla toplam 26 İsrail Merkava tankını imha etti .

Hizbullah'ın 22 Ekim 2024'teki operasyonu

Hizbullah, Tel Aviv'deki Nirit bölgesini hassas güdümlü roketlerle vurdu.

Hizbullah, Hayfa'nın kuzeybatısındaki Stella Maris deniz üssünü hassas güdümlü roketlerle vurdu. 

Hizbullah, saat 07.50'de Tel Aviv'in banliyölerinde bulunan Glilot üssündeki Birim 8200 karargahına hassas güdümlü roketlerden oluşan bir saldırı başlattı. 

Hizbullah, saat 09.30'da Rub Thalathin ile el-Taybe arasında bulunan bir Merkava tankına tanksavar füzesi ateşleyerek tankı imha etti, tank mürettebatı ise öldü ve yaralandı. 

Hizbullah saat 10.00'da Kiryat Şmona kentindeki yerleşim yerini roket saldırılarıyla hedef aldı.

Hizbullah, saat 10.00'da Odaisse kasabası yakınlarında bir Merkava tankını ATGM ile hedef alarak ateşe verdi. 

Hizbullah, saat 11.00'de Odaisse kasabasının batısındaki Hallet el-Asaker'de bir grup İsrail askerini roketlerle hedef aldı.

Hizbullah, öğle saatlerinde Hallet el-Asaker'de bir grup İsrail askerini ikinci kez roket saldırılarıyla hedef aldı.

Aynı saatlerde Hizbullah militanları, Bağdadi askeri üssünde konuşlanan İsrail birliklerine çok sayıda roket attı. 

Hizbullah militanları saat 13.00'te Hallet el-Asaker'de İsrail askerlerine ait bir grubu üçüncü kez roket saldırılarıyla hedef aldı. 

Hizbullah savaşçıları eş zamanlı olarak Odaissah ve el-Taybe arasında konuşlu piyade birliklerine tanksavar füzesi ateşleyerek, hedeflenen noktaları doğrudan vurdu. 

Öte yandan, El-Taybe kasabası yakınlarında bir Merkava tankı da Hizbullah savaşçılarının tanksavar füzesiyle hedef alması sonucu imha edildi, tank mürettebatı hayatını kaybetti ve yaralandı. 

Hizbullah, saat 13.10'da Hatzor yerleşim birimini roket atışlarıyla vurdu. 

Hizbullah saat 13.45'te Beyt HaEmek yerleşim yerini roket atışlarıyla vurdu.

Hizbullah, saat 13.45'te Ayta eş-Şaab'ın doğusundaki bir grup İsrail askerine roket attı. 

Hizbullah savaşçıları saat 14.00'te el-Taybe yakınlarında konuşlu İsrail'e ait bir Merkava tankına tanksavar füzesi ateşleyerek tankı imha etti, mürettebatını öldürdü ve yaraladı. 

Hizbullah, saat 14.10'da Zar'it, Ayta eş-Şab ve Hallet Varde arasındaki bölgede konuşlanan İsrail işgal güçlerine çok sayıda roket attı.

Hizbullah savaşçıları saat 15.00'te Odaissa kasabasının karşısındaki Misgav Am'da konumlanan bir İsrail tankına ATGM ateşleyerek tankı imha etti, mürettebatını öldürdü ve yaraladı. 

Saat 16.15'te Markaba kasabasının dışında konuşlanan İsrail birliklerine çok sayıda roket atıldı. 

30 dakika sonra aynı bölgedeki birliklere bir dizi roket daha atıldı. 

Saat 04.45'te, Hizbullah savaşçılarının Misgav Am'daki ikinci bir İsrail Merkava tankına tanksavar füzesi atması sonucu tank imha edildi, mürettebatı öldü ve yaralandı. 

Hizbullah saat 17.00'de Misgav Am'daki İsrail birliklerine bir dizi roket attı. 

Eş zamanlı olarak El-Taybe kasabasının doğu sınırına çok sayıda roket atılarak bir grup asker hedef alındı. 

Hizbullah, saat 17.40'ta hava savunma sistemlerinin Cibchit üzerinde bir Hermes 450 tipi insansız hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

Aynı saatlerde, El-İklim bölgesi üzerinde bir başka Hermes 450 tipi insansız hava aracına karadan havaya füze atıldı ve insansız hava aracı Lübnan hava sahasından çekilmek zorunda kaldı.

Hizbullah savaşçıları ayrıca Ş'ar Yaşuv yerleşim birimine çok sayıda roket attı. 

Saat 06.15'te Hizbullah, Karmiel kentindeki yerleşim birimine çok sayıda roket attı. 

Saat 18:55'te Hizbullah, sınırdan 50 km uzaklıkta bulunan Eliakim üssüne bir dizi İHA ateşledi. İHA'lar hedeflerini tam isabetle vurdu.

Saat 22.00'de Hizbullah militanları, bölgedeki İsrail güçlerinin yakın takibi sonucu hareket halinde olduğu Malikiye askeri üssüne çok sayıda roket attı. 

Hizbullah savaşçıları saat 22.30'da Manara yerleşimindeki bir grup İsrail askerine çok sayıda roket attı.

Saat 23:00'te Kiryat Şmona yerleşim birimine çok sayıda roket atıldı.

Hizbullah savaşçıları saat 23.59'da Misgav Am'da bir grup İsrail askerine roket attı.

Güncellenme Tarihi : 23.10.2024 12:13

İLGİLİ HABERLER