Gündem
  • 13.6.2024 10:09

Hizbullah İsrail'i ateşe verdi.. Kuzey alev alev

İşgal altındaki bölgelerin kuzeyi, çatışmanın başlangıcından bu yana en büyük saldırıya tanık oluyor. Füzeler, işgalin stratejik tesislerini tehdit eden yangınlara neden oldu.


Lübnan Hizbullah grubu, 12 Haziran 2024 Çarşamba sabahından bu yana, Gazze'ye destek amacıyla sekiz ay önce sınır ötesi çatışmaların patlak vermesinden bu yana işgal altındaki Filistin topraklarına bir günde en fazla sayıda roket fırlattı. İsrailli yetkili, roketlerin yol açtığı yangınların stratejik askeri tesisler için tehlike oluşturduğunu söyledi.

Çarşamba günkü gerginlik, grubun Salı günü üst düzey bir Hizbullah saha komutanının öldürülmesiyle sonuçlanan İsrail baskınına verdiği yanıtın bir parçası olarak geldi. 

İsrail'in Salı akşamı güney Lübnan'daki Joya köyüne düzenlediği baskında, Hizbullah grubunun üst düzey saha komutanı Hac Ebu Talib olarak da bilinen Talib Abdullah hedef alındı.

Bir kaynak, Ebu Talib'in grup ile İsrail arasında sekiz aydır devam eden çatışmalarda öldürülen en önde gelen Hizbullah üyesi olduğunu söyledi.

En büyük füze saldırısı 

Hizbullah savaşçıları Çarşamba sabahından bu yana işgal altındaki bölgelere düzinelerce füze ateşledi ve bir operasyonda füzeler İsrail'in askeri sanayi fabrikasına yönlendirildi.

 Grup, başka bir operasyonda Ein Zeitim ve Amiad'daki İsrail askeri karargahına ve Meron üssündeki İsrail askeri hava kontrol birimine saldırdığını söyledi.

Lübnan'daki bir güvenlik kaynağı, Hizbullah'ın Çarşamba günü İsrail'e yaklaşık 250 füze ateşlediğini söyledi ve bunu, çatışmaların başladığı Ekim ayından bu yana grup tarafından bir günde gerçekleştirilen en büyük füze saldırısı olarak nitelendirdi.

Hizbullah'ın Beyrut'un güney banliyölerindeki kalesinde Abdullah'ın cenaze töreninde konuşan üst düzey Hizbullah yetkilisi Haşim Safi el-Din, örgütün öldürülmesine yanıt olarak İsrail'e yönelik operasyonlarının yoğunluğunu, gücünü ve sayısını artıracağını söyledi.

"Düşman Kuzey Filistin'de başına gelenleri haykırıyor ve inliyorsa, ağlamaya ve feryat etmeye hazırlansın." Şöyle devam etti: "Ebu Talib'in şehadeti sonrasında cevabımız, operasyonlarımızı artıracağımızdır. yoğunluğunu, kuvvetini, nicelik ve niteliğini belirle, o da bizi sahada beklesin."

Bu arada İsrail ordusu, Lübnan'dan fırlatılan iki hava hedefini engelleyen füzelerden düşen parçaların düşmesi sonucu işgal altındaki toprakların kuzeyinde üç yangın çıktığını duyururken, bir İsrailli yetkili de yangınların stratejik tesisler için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ordu, X platformunda yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Kısa bir süre önce hava savunma sistemleri ve savaş uçakları, Cebel el-Şeyh bölgesinde Lübnan yönünden iki şüpheli hava hedefini yakaladı."

"Müdahale operasyonunun parçalanması sonucu bölgede yangın çıktı ve belirlenen politikaya uygun olarak alarmlar devreye alındı."

"Olay sırasında Safad bölgesinde iki hedefe yönelik bir önleme füzesi daha fırlatılarak gökyüzünde patladı, düşen füze parçaları bölgede yangına neden oldu."

İlgili bir bağlamda, İtfaiye ve Kurtarma Otoritesi'nin kuzey bölgesi komutanı Yair El-Kyam, İbranice'ye göre "Hizbullah" tarafından kuzey İsrail'e ateşlenen füzelerin "stratejik tesislere tehdit oluşturduğunu" söyledi. "Haaretz" gazetesi.

Al-Kayam, İtfaiye İdaresi, Doğa ve Parklar İdaresi ve İsrail ordusuna bağlı ekiplerin Celile bölgesindeki (kuzey) Berea, Kadita, Ein Zeitim ve Tsfaun yerleşimlerindeki yangınları kontrol altına almaya yakın olduklarını belirtti.

Çarşamba günü erken saatlerde İbrani gazetesi Yedioth Ahronoth, Hizbullah'ın Çarşamba günkü füze saldırılarının (215 füze), savaşın başlangıcından bu yana "en büyük" saldırılar olduğunu belirtti.

Gazete, Lübnan'dan fırlatılan füzelerin, Meron ile Yukarı Celile'deki Kadita ve Berea yerleşim yerleri de dahil olmak üzere çok sayıda yangına yol açtığına, yangınların çoğunun çıktıktan beş saat sonra söndürüldüğüne dikkat çekti.

Geçtiğimiz 8 Ekim'den bu yana, Hizbullah da dahil olmak üzere Lübnan'daki Filistinli ve Lübnanlı gruplar, İsrail ordusuyla bölen "Mavi Hat" boyunca her gün karşılıklı bombardımanlar gerçekleştiriyor ve bunun sonucunda çoğu Lübnan tarafında olmak üzere yüzlerce kişi öldürülüyor ve yaralanıyor.

Lübnan'daki gruplar, 7 Ekim'den bu yana çoğu çocuk ve kadın olmak üzere yaklaşık 122.000 Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı, 10.000'den fazlasının ölümcül kıtlık ve kitlesel açlık nedeniyle kaybolduğu İsrail savaşına maruz kalan Gazze ile dayanışma içinde olduklarını söylüyorlar. 

Güncellenme Tarihi : 14.6.2024 10:33

İLGİLİ HABERLER