Gündem
  • 31.3.2011 15:10

HSYK'DAN ATAMA AÇIKLAMASI

MÜGE TUTCALI
ANKARA
Bunun başka bir sebebi yok, başka sebep aramanıza gerek yok" dedi. Okur, Savı Öz'ün terfisi ile ilgili olarak da, "Bunun bir sonu vardı, bir yerde sona ermesi gerekiyordu. Bu şekilde başsavcı vekilliği ile sona erdi" dedi.
Okur, yeni atanan Yargıtay ve Danıştay üyelerinin mazbata töreninin ardından basın mensuplarının HSYK kararnamesine ilişkin sorularını yanıtladı. Ergenekon soruşturmasına bakan üç savcının özel yetkilerinin sona ereceğini belirten Okur, "Biz Turan Bey'in boşalttığı yere birini vermemiz gerekiyor. Bu üç arkadaştan biri de olabilirdi, dışarıdan da olabilirdi. Biz bu soruşturmaların hafızası ortadan kalkmasın, bu soruşturmalarla ilgili süreçlerde bir kesinti olmasın diye o soruşturmalardaki bir arkadaşımızı görevlendirdik" dedi.
Zekeriye Öz'e yönelik de böyle bir tasarrufun olup olamayacağının sorulması üzerine Okur, "Biz kararımızı verdik" yanıtını verdi.
Okur, Turan Çolakkadı başta olmak üzere adı geçen savcıların uzun süredir özel yetkili mahkemede çalıştıklarını belirterek, "Türk hukuk tarihinde önemli sayılacak bir sürece imza attılar. Çalışmalarını kurulumuz değerlendirdi ve bu çalışmalarının sonucunda her 3 savcıyı vekillikte, Turan Bey'i de başsavcılıkta uygun gördük. Bunun başka bir sebebi yok, başka sebep aramanıza gerek yok" diye konuştu.
Bir gazetecinin 'Bir olumsuzluk mu gördünüz?' sorusu üzerine okur, "Olumsuz bir şey görseydik başka bir yere almamız gerekirdi savcı olarak; olumsuz bir şey görmedik" karşılığını verdi. Atama kararlarının gazeteci Ahmet Şık ve son gözaltılarla ilgili olup olmadığına ilişkin soruya ise Okur, "Somut olaylarla ilgili değerlendirme yapmadık.
Ben de savcı kökenliyim. Üç yerde görev yaptım. Tayinim çıktığı zaman dosyalarımı bıraktım, benden sonra gelen arkadaş devam etti. Ben de gittiğim yerde benden önceki arkadaşın bıraktığı dosyalara devam ettim. Soruşturmalar kişilere bağlı değildir. Nitekim arkadaşımız kendisi de bu yönde açıklamalarda bulundu. Bunun bir sonu vardı, bir yerde sona ermesi gerekiyordu. Bu şekilde başsavcı vekilliği ile sona erdi" dedi.
Okur, bir gazetecinin, 'Fikret Seçen ve Turan Çolakkadı mı bundan sonra ekibi oluşturacaklar?' sorusu üzerine ise, "Tabii ki. İstanbul Başsavcısı aynı zamanda 250'den de sorumludur. 250'nin de sorumlusu Fikret Bey olduğuna göre, bundan sonra mevcut arkadaşlarla devam edip etmemeyi ya da ilave arkadaş verip vermemeyi onlar takdir edecekler. Bu konudaki yetki kendilerinde" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:58

İLGİLİ HABERLER