Gündem
  • 12.4.2012 18:07

HSYK'ya hakim ve savcılar hakkında şikayet yağıyor

ANKARA - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, MİT mensuplarını ifadeye çağıran ve soruşturmadan alınan Savcı Sadrettin Sarıkaya hakkındaki ön incelemenin devam ettiğini belirterek, ''Müfettiş arkadaşımız 'soruşturmaya geçelim, delil buldum' derse tekrar daire soruşturma izni verecek veya vermeyecek. Daha inceleme aşamasında'' dedi.
      HSYK, 1.5 yıllık kurumsal çalışmaları, faaliyet raporlarını açıklamak üzere basın mensuplarıyla tanışma toplantısı düzenledi.
      Toplantının başında, 28 Şubat süreciyle ilgili soruşturma başlatıldığı haberlerinin gelmesi üzerine, HSYK Başkanvekili Hamsici, ''Başsavcılık HSYK toplantısını sabote etti gibi oldu'' diyerek espri yaptı.
      HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturmayı toplantı sırasında öğrendiklerini belirterek, ''Soruşturma bizim faaliyetimizi gölgeledi. Zamanlama olarak bizim toplantımızla çakışması bir şanssızlıktı. Bizim faaliyetlerimizi anlatmamız 28 Şubat'ın gölgesinde kaldı'' dedi.
      Soruşturma nedeniyle bazı basın mensuplarının toplantıdan ayrılmak zorunda kalması nedeniyle programda bulunan bazı sunumlar iptal edildi.
      Ahmet Hamsici, HSYK'nın yapısı ve işleyişi hakkında basına bilgi vermek, 2012-2016 Stratejik Plan ve 2011 yılı faaliyet raporu hakkında bilgi vermek üzere toplantıyı düzenlediklerini söyledi.
     
     -''Şikayet sayısı yıllık 10 binlere yaklaştı''-
    
     Hakim ve savcılara ilişkin şikayet sayısında son yıllarda artış bulunduğunu belirten Hamsici, şunları kaydetti:
      ''Bundan 3-4 sene evvel bu sayı 5-6 bin iken, şu an yıllık 10 binlere yaklaştı. Eski haliyle HSYK çok tartışıldı. Referandum öncesi, millette 'bu HSYK her şeyi yapar' kanısı oluştu. İnanın bize gelen şikayet dilekçelerinin en az yüzde 70'i temyiz dilekçesi. Bir karar veriyor hakim, taraflardan biri bu kararı beğenmiyor, temyiz ediyor. Temyiz dilekçesinin bir suretini HSYK Başkanlığına gönderiyor. Geçmişte insanlar HSYK'yı çok tanımıyorlardı. Şimdi herkesin kulağında. Buradan bir çözüm bulmaya çalışıyor. Sayıdaki kabarıklık nitelikli bir kabarıklık değil. Gelen 10 bine yakın şikayet arasında soruşturulsun denilen dosya sayısı 191.''
      MİT mensuplarını ifadeye çağıran ve görevden alındıktan sonra hakkında inceleme başlatılan Savcı Sadrettin Sarıkaya hakkındaki inceleme sürecinin sorulması üzerine Hamsici, Sarıkaya ile ilgili HSYK 3. Dairesi'nin 15 Şubat 2012 tarihli oluru bulunduğunu hatırlatarak, ''İnceleme izni başlatılmış, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gönderilmiş ancak raporu henüz bize gelmedi. İnceleme izni ön incelemedir. Müfettiş arkadaşımız 'soruşturmaya geçelim, delil buldum' derse tekrar daire soruşturma izni verecek veya vermeyecek. Daha inceleme aşamasında'' diye konuştu.
      Hamsici, Deniz Feneri e.V davasıyla ilgili hazırlanan iddianamenin sorulması üzerine, ''Ondan sonra yargıyı etkilediniz diyorsunuz. Cevap yok'' dedi.
     
     -Dink cinayeti davası hakim ve savcılarıyla ilgili inceleme
    
     ''Hrant Dink cinayeti davası hakim ve savcılarıyla ilgili başlatılan inceleme ne aşamada'' sorusu üzerine, Hamsici, Teftiş Kurulu'nun incelemesini tamamlayarak, raporunu Kurul'a gönderdiğini bildirdi. Hamsici, ''Ama biz henüz gündemimize almadık. Rapordaki kanaat, 'disiplin soruşturması yapılsın' yönünde. Bu, Daire'yi bağlayıcı değil. Gerekçe basına açıklamada bulunulması'' diye konuştu.
      İbrahim Okur da ''Hakim ve savcılar hakkında sürekli bir kararname çıkıyor. Bu hakim ve savcılara huzursuz etmiyor mu'' sorusu üzerine, eskiden yargıda yaz ve sonbahar kararnamesi çıktığını, mazeret dilekçesi verenlerin ise kararname dönemini beklemesi gerektiğini belirtti.
      Hakim ve savcılara bu konuyu sorduklarını ve yüzde 85'nin mazeret halinde kararname çıkmasını istediğini anlatan Okur, ara kararnamelerin resen değil, hakim ve savcıların mazeret dilekçelerine göre hazırlandığını ifade etti.
      HSYK 2. Daire Başkanı Nesime Özer, hakim ve savcılar hakkındaki şikayet dilekçeleriyle ilgili bilgi verdi.
      Özer, 2011 yılında 9 bin 125 dosyanın işlem gördüğünü, bin 422 dosya için inceleme izni, 191 dosya için soruşturma izni verildiğini bildirdi. Disiplin işlemleri yönünden de aynı yıl 708 dosyanın işlem gördüğünü, 531 dosyada nihai karar verildiğini, 112 dosyanın kesinleştirildiğini, 943 kişi hakkında karar verildiğini ifade etti.
 

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:50

İLGİLİ HABERLER