Gündem
  • 29.11.2009 00:01

HÜKÜMET DÜĞMEYE BASIYOR!..

Danıştay 8. Dairesi’nin aldığı katsayı kararı büyük tartışma oluştururken, dikkatler bir kez daha yargıya çevrildi. Adalet Bakanlığı, yargının öncelikli sorunlarını ve yargının kaybolan prestijini yükseltmek amacıyla, yargı organları ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşünü alarak hazırladığı yargı reformu taslağını, 2010’da hayata geçirmek için harekete geçti. Değişiklikler arasında HSYK’nın yapısı ile idari yargıda uyuşmazlıkların yargı öncesi çözüm usullerinin geliştirilmesi için komisyon kurulması yönünde çalışmalar bulunuyor.

UZUN SÜREDİR ÇALIŞILIYORDU

Adalet Bakanlığı, Yargı Reformu Strateji Taslağı Eylem Planı Taslağı’nda yer alan ve yargıda önemli düzenlemeleri içeren çalışmalara 2010 yılında start verecek. Sivil toplum kuruluşları, yüksek yargı organlarının da görüşleri de alınarak uzun süreden beri süren çalışmalar, önümüzdeki yıl gerçeğe dönüşecek.

AB uygulamaları da dikkate alınarak yapılacak bazı düzenlemelere göre, 2010 yılı Aralık ayı sonuna kadar hakim ve savcılara etik ilkeler başta olmak üzere, HSYK’nın yapısının değiştirilmesi gibi konularda çok önemli çalışmalar yapılacak.

Peki neler değişecek?

• HSYK yeniden yapılandırılacak. Hakim ve savcılarla ile ilgili etik ilkeler belirlenecek. HSYK kararlarına karşı etkili bir itiraz sisteminin getirilmesi, kararlarına karşı yargı yolunun açılması gibi konularda çalışmalar yapılacak.

• Yargı organları arasında yüzde 100 oranında çevrim-içi bağlantı sağlayarak adli süreç ve hizmetleri elektronik ortama taşıyan UYAP ile başta Emniyet ve Jandarma Genel Komutanlığı olmak üzere diğer kamu kurumlarının bilişim projeleri ile bütünleştirme çalışmaları 2010 yılında tamamlanacak.

• İdari Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, DNA Verileri ve Milli DNA Veri Bankası Kanunu, İdari Yargıda İstinaf Kanun Yoluna İlişkin Kanun, Adli Hizmet Uzmanlığı Sisteminin Oluşturulması Hakkında Kanun, İcra ve İflas Kanunu ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da değişiklikler yapılacak.

• Hakim, savcı ve yardımcı adalet personeli sayısı artırılacak.

• Gelir düzeyi düşük olan kişilerin adli yardımdan yararlanmasının kolaylaştırılması amacıyla adli yardıma ilişkin usuller sadeleştirilecek. Adli yardım almak isteyen kişilerin kolayca ulaşabilecekleri yol gösterici belgeler ve yardım merkezleri oluşturulacak.

• İdari yargıda uyuşmazlıkların yargı öncesi çözüm usullerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.

(stargazete)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:47

İLGİLİ HABERLER