Husiler Amerika'yı şaşkına çevirdi.. Nasıl durduracağımızı hala bilmiyoruz
Biden yönetiminin Husi saldırılarına ilişkin endişesi artıyor: "CNN": "Bizi şaşırtıyorlar ve ellerinde hâlâ ne var bilmiyoruz."
Amerikalı yetkililer 23 Şubat 2024 Cuma günü CNN'e yaptığı açıklamada , ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Husilerin Kızıldeniz'deki gemilere yönelik devam eden saldırılarını durdurmak için çabaladığını, "ancak bizi şaşırtmaya devam ediyorlar ve elimizde bir şey yok" dedi. hâlâ neye sahip olduklarına dair bir fikrimiz bile yok”
Beyaz Saray'da Husilerin gemilere yönelik saldırılarını durdurmanın "en iyi yolu" konusunda bir tartışmanın sürdüğünü, yönetimdeki bazı kişilerin "tek başına güç kullanımının etkisiz olduğuna" inandığını açıkladı.
Bazı yetkililer ise "Ucuz Husi insansız hava araçlarına ve füzelerine milyonlarca dolarlık füze fırlatmaya devam etmenin çok pahalı ve pratik olmadığını" belirtti.
Yönetim dışından eski yetkililer, yönetimin "çok muhafazakar bir yaklaşım" benimsediğini ve "silah stoklarından ziyade grubun liderlerini hedef almaya odaklanması gerektiğini" söyleyerek sözlerini Irak'taki sadık grupların başına gelenlere dayandırdılar. İran'a yönelik saldırılar, orduyu hedef aldıktan sonra neredeyse durdu.”dediler…
"Büyük bir cephaneliğe sahipler"
CNN'in aktardığına göre Pentagon sözcü yardımcısı Sabrina Singh, Perşembe günü, Husilerin Aden Körfezi'ndeki başka bir kargo gemisini balistik füzelerle hedef almasından saatler sonra şunları söyledi: "Husilerin büyük bir cephaneliğe sahip olduğunu biliyoruz" ve onların "çok yetenekli" olduklarını kaydetti. Ve gelişmiş silahlara sahipler çünkü bunları İran'dan almaya devam ediyorlar.”
Üst düzey bir savunma yetkilisi ise şöyle konuştu: "Onlar (Husiler) bizi şaşırtmaya devam ediyor" ve Pentagon'un "ellerinde hâlâ ne olduğuna dair iyi bir fikre sahip olmadığını" kabul ediyor.
Birkaç yetkili CNN'e doğrulasa da ABD, saldırılar sırasında "gerçekten yok edilen Husi ekipmanlarının yüzdesini hâlâ değerlendiremiyor".
ABD ordusu, Yemen'deki Husi üslerine karşı kendi deyimiyle "önleyici saldırıları" proaktif bir şekilde, yani ABD "başlatılmaya hazır sistemler" olduğunu gördüğünde yönlendirmeye güveniyor. ABD-İngiltere'nin Husilere yönelik saldırıları 12 Ocak'ta başladı.
Yeraltı sığınakları
Amerikalı yetkililer ayrıca CNN'e "Husiler Amerikan saldırılarından kaçmak için yer altı sığınaklarına sığındılar" dedi ve grubun Yemen'in "batı kıyısı yakınında tüneller inşa ettiğini" de sözlerine ekledi.
Bu arada ABD yönetimi yetkilileri, "Husilerin saldırılar arasında yeraltında daha fazla zaman geçirmesinin olumlu bir işaret olduğunu, çünkü bu onların saklanmak zorunda kaldıklarını gösteriyor, bu da askeri saldırıların en azından psikolojik bir etki yarattığı anlamına geliyor" dedi.
İki yetkili, Husilerin "üst düzey liderlerinin bir hava saldırısında hedef alınmasından da derin endişe duyduklarını ve giderek paranoyaklaştıklarını" söyledi.
İsminin açıklanmaması kaydıyla haber ağına konuşan bazı eski Amerikalı yetkililer şuna inanıyor: “ABD'nin Husi liderliğini hedef almaması ve bunun yerine silah ve teçhizatı yok etmeye odaklanması, Washington'un Husi liderliğini etkili bir şekilde caydıramamasında önemli bir rol oynadı.” grup." Aslında eski bir askeri yetkili, Amerika'nın gruba karşı yürüttüğü kampanyanın "herhangi bir gerçek ve önemli zarara neden olmaktan kaçındığı için son derece kısıtlı ve sınırlı" olduğunu düşünüyordu.
Amerikan ağı, son iki gün içinde Husi saldırılarında gözle görülür bir artış göz önüne alındığında, özellikle de ilk kez bir "su altı drone" kullanmaları ışığında, Amerikan askeri harekâtının fizibilitesine ilişkin konuşmaların "daha yoğun hale geldiğini" belirtiyor. Bu durum Amerikalı yetkililer arasında endişelere yol açtı.
Daha güçlü uluslararası baskı kampanyası
Bu arada, CNN'in aktardığına göre yetkililer, ABD'nin "artık daha güçlü bir uluslararası baskı kampanyasına geçmesi ve Husi saldırılarının Yemen halkına insani yardım sevkiyatını engellediğini doğrulaması gerektiğine" inanıyor.
Ağın bildirdiğine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller ve Pentagon sözcü yardımcısı Sabrina Singh, Husilerin "Yemen halkına mısır ve diğer gıda malzemelerini taşıyan bir gemiye" düzenlediği saldırıdan bahsetti.
Singh, füzeyle vurulan ve şu anda Kızıldeniz'de batan başka bir geminin gübre taşıdığını ve artık bölge için büyük bir çevresel tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, "Husiler kendi arka bahçelerinde çevresel tehdit oluşturuyor."
Bu, Amerikalı yetkililer arasında, İsrail'in Gazze'deki savaşının durması halinde Husilerin gemilere yönelik saldırılarını durdurma vaadine ne ölçüde bağlı kalacakları konusunda bir tartışmanın yaşandığı bir döneme denk geliyor.
CNN'e göre yetkililer, "Husiler kendilerini Filistinlilerin hayatlarını iyileştirmek ve İsrail'in Gazze'deki savaşını sona erdirmek için savaşıyormuş gibi göstermeye çalıştı" dedi ve şunları ekledi: "Husiler, kontrol ettikleri Yemen bölgelerinde büyük bir popülerliğe sahip olmasa da, "Filistin meselesi Yemenliler arasında çok popüler."
Yetkililer aynı zamanda, "Husiler de uluslararası meşruiyet özlemi çekiyor ve resmi bir Yemen hükümeti olarak tanınmak istiyor. Bu nedenle yönetim içindeki bazı üst düzey yetkililer, Husilerin sözlerine sadık kalacağına ve saldırılarını durduracağına inanıyor" dedi. "Eğer İsrail Gazze'deki savaşını bitirirse. Öte yandan eski yetkililer bunun "sadece temenni" olduğunu söylüyor.
Aynı kaynağa göre bazı üst düzey yetkililer, "İsrail durursa Husilerin durmasının mümkün olduğunu" doğruluyor ve Gazze'de "Kasım ayında çatışmalara yedi gün ara verilmesi sırasında Husi saldırılarının önemli ölçüde azaldığına" dikkat çekiyor.
Öte yandan ABD'li yetkililer, Husi grubuna uzun süredir destek veren İran'ın "taktiklerinden giderek daha fazla endişe duymaya başladığını" söylüyor. Ancak ABD'nin bu ayın başlarında da dahil olmak üzere Yemen'in Husi kontrolündeki bölgelerine İran silah sevkıyatını durdurduğunu duyurması nedeniyle "İran'ın Husilerden desteğini esirgediğine dair henüz bir gösterge bulunmadığını" vurguladılar.
Güncellenme Tarihi : 26.2.2024 12:43