Gündem
  • 27.8.2024 14:47

Husilerin vurduğu Yunan gemisi 5 gündür yanıyor

Ayrıca "Aspidus", "Sounion" gemisinin halen uluslararası karasularında bulunduğu yerde demirli olduğunu belirterek, yakın bir seyir ve çevre tehlikesi oluşturması nedeniyle bölgedeki tüm gemilere azami dikkatli olmaları çağrısında bulundu. .

"Bu tür bir saldırının sadece seyrüsefer özgürlüğüne değil aynı zamanda denizcilerin, çevreye ve o bölgede yaşayan tüm vatandaşların hayatlarına da tehdit oluşturduğunu" vurguladı.

"Aspidus", dün Pazar günü çekilen, geminin üst güverte de dahil olmak üzere birçok yerde alev aldığını gösteren resimler ekledi.
El Husi birkaç gün önce Yunan tankerini hedef aldı

İngiliz Donanması tarafından yönetilen Birleşik Krallık MTO ajansına göre, geçtiğimiz Çarşamba günü, batı Yemen'deki Hodeidah şehrinin kıyısındaki petrol tankeri "Sounion"a üç mermi isabet ederek gemide yangına ve motor gücü kaybına neden oldu.

Geçen perşembe günü Kızıldeniz'deki Avrupa Birliği misyonu, saldırıda hasar gören tankerin mürettebatını nakletmeyi başarmıştı.

Yunan makamlarına göre, Yunan denizcilik şirketi "Delta Tankers"a ait olan "Sounion" gemisi, 23'ü Filipinli ve 2'si Rus olmak üzere 25 kişilik mürettebat taşıyordu.

Denizcilik verilerine göre "Sounion", bu ay Kızıldeniz'de Husi grubunun saldırısına uğrayan Delta Tankerlerine ait üçüncü gemi oldu.

7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden İsrail savaşı karşısında "Gazze ile dayanışma" içinde olan Husi grubu, Kasım ayından itibaren Kızıldeniz'de İsrail kargo gemilerini veya onlara bağlı gemileri füze ve drone'larla hedef almaya başladı.

3 Ağustos'tan beri yanıyor. Bölgeden geçen bir EUNAFOR ASPIDES birimi, geminin ana güvertesinde en az 5 noktada yangın gözlemlendiğini bildirdi. Bunların geminin petrol tanklarının kapaklarının etrafında olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca, üst yapının bir kısmı da yanıyor. 

Şimdiye kadar bir petrol sızıntısına dair belirgin bir işaret yok. Gemi, uluslararası sularda aynı noktada demirli kalmaya devam ediyor. Bölgedeki tüm gemiler aşırı dikkatli olmalı çünkü MV SOUNION hem seyir hem de yakın çevre tehlikesidir. 

Bu durum, bu tür saldırıların yalnızca seyir özgürlüğüne değil aynı zamanda denizcilerin, çevrenin ve dolayısıyla o bölgede yaşayan tüm vatandaşların yaşamlarına yönelik bir tehdit oluşturduğunu vurgulamaktadır.

 

Güncellenme Tarihi : 28.8.2024 21:06

İLGİLİ HABERLER