Gündem
  • 6.9.2024 12:43

İbrani gazetesi duyurdu.. Netanyahu her seferinde ateşkesi son anda bozdu

Netanyahu, Temmuz ayında olası bir Gazze rehine anlaşmasını rayından çıkardı, İsrail gazetesi bildirdi

İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesinin elde ettiği bir belgeye dayanarak yayınladığı habere göre , İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Temmuz ayında son dakika yeni talepler öne sürerek rehine ve ateşkes anlaşması taslağını fiilen engelledi  .

Rapor, başbakana sıklıkla yöneltilen suçlamalara (özellikle rehine aileleri tarafından) destek sağlıyor; savaşı bilerek uzatmak ve siyasi çıkarı için anlaşmaları baltalamak. Netanyahu'nun koalisyonunun aşırı sağ üyeleri, savaşı bitirmesi halinde hükümeti devirme sözü verdi.

CNN de dahil olmak üzere birçok haber kuruluşu Netanyahu'nun temmuz ayı sonlarında yaptığı talepleri aktardı ancak İsrail belgesinin tamamı ilk kez ele geçiyor.

Gazeteye göre son dakika talepleri arasında İsrail'in Mısır-Gazze sınır bölgesinin kontrolünü elinde tutması da vardı. Netanyahu, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında bu koşulu müzakere edilemez olarak niteledi.

Yedioth Ahronoth ayrıca, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin hafta sonu Gazze'de ölü bulduğu altı rehineden en az üçünün, Mayıs ayındaki taslak anlaşmanın bir parçası olarak serbest bırakılması gerektiğini bildirdi: Carmel Gat, Aden Yerushalmi ve Hersh Goldberg-Polin.

İsrail Başbakanlık Ofisi Ağustos ayında CNN'e belgenin varlığını doğruladı ancak "27 Mayıs teklifine yeni koşullar" eklediği iddiasını reddetti. Açıklama, Yedioth Ahronoth raporunu yazan aynı İsrailli muhabir Ronen Bergman'ın bu kez The New York Times'da yayınlanan bir haberine yanıt olarak geldi .

Üst düzey bir İsrailli yetkili Çarşamba günü yeni raporun "yanlış bilgilendirici, yanıltıcı olduğunu ve rehinelerin serbest bırakılma şansını engellediğini" söyledi.

Ancak görüşmelere yakın bir İsrailli kaynak, Netanyahu'nun taleplerinin hafta sonu rehinelerin ölümünden sorumlu olduğunu söyledi.

Kaynak CNN'e, "İki ay önce, (Netanyahu) engelleri koyduğunda anlaşmaya hayır dedi," dedi. "Rehineler onun ısrarı yüzünden öldü."

Rehine Aileleri Forumu bu hafta sonu yaptığı açıklamada, "dün cesetlerin bulunmasının, Netanyahu'nun anlaşmaları engellemesinin doğrudan bir sonucu olduğunu" söyledi.

25 Temmuz'da, ABD Yönetimi'nden üst düzey bir yetkili CNN'e yaptığı açıklamada, müzakerecilerin "hiç olmadığı kadar yakın" olduğunu ve "bunu kabul etmenin İsraillilere bağlı olduğunu" söyledi.

'Netanyahu Anahatları'

Yedioth Ahronoth, İsrailli müzakerecilerin bu teklifi kabul etmek yerine, başlangıçta yaptıkları tekliflerde değişiklikler yaparak yeni talepler sunduklarını bildirdi.

Gazete, yeni taleplere "Netanyahu Taslağı" adının verildiğini bildirdi.

Hamas o dönem Netanyahu'nun "yeni şartlar ve talepler koyarak erteleme, kaçamak cevap verme ve anlaşmaya varmaktan kaçınma stratejisine geri döndüğünü" söylemişti.

Bergman, İbranice yazarak Salı günkü raporunda, yeni talepler arasında İsrail güçlerinin Philadelphi Koridoru olarak bilinen Mısır-Gazze sınır bölgesini işgal etmeye devam etmesi ve İsrail sınırı boyunca Gazze'de 1,4 kilometrelik bir çevreyi koruması olduğunu yazdı. Gazete, Temmuz sonu İsrail tepkisinden bildirilen haritalar yayınladı. Yedioth Ahronoth'a göre, 27 Mayıs'taki orijinal teklif, sonunda İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini öneriyordu.

Hayal kırıklığı artıyor

Netanyahu'nun bir anlaşma sağlayamaması olarak görülen durumun yarattığı hayal kırıklığı İsrail'de artmaya devam ederken, Çarşamba günü düzenlenen gösteriler, altı rehinenin cesetlerinin bulunmasının ardından dördüncü gün üst üste protesto gösterisine sahne oldu.

Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu'na göre, Çarşamba gecesi İsrail Parlamentosu (Knesset) üyelerinin evlerinin önünde çok sayıda protestocu toplandı ve bir anlaşmaya varılması talebinde bulundu.

Forumun yayınladığı görüntülerde Kudüs ve Tel Aviv'in de aralarında bulunduğu çeşitli kentlerde gösteriler düzenlendiği görülüyor.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Tel Aviv'deki Kirya karargahı önünde de protestolar düzenlendi.

Netanyahu'ya yönelik artan düşmanlığın bir işareti olarak Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu, Çarşamba günü Netanyahu'dan rehinelere destek sembolü haline gelen sarı kurdele rozetini takmayı bırakmasını talep etti.

Ancak Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında, İsrail başbakanının yakasında açıkça görülüyordu. CNN'den Jeremy Diamond, rehine eşinin, kocası İsrail asıllı Amerikalı Keith Siegel'in sağ mı yoksa ölü mü döneceğini sorması üzerine, başbakana baskı yapmıştı.

Güncellenme Tarihi : 6.9.2024 12:56

İLGİLİ HABERLER