Ekonomi
  • 29.7.2006 00:01

IMF NİYET MEKTUBU AÇIKLANDI

ANKARA - IMF'ye gönderilen Niyet Mektubunda, sağlık harcamalarını kontrol altına almak için alınan ek tedbirlerin 2,1 milyar YTL tasarruf sağlamasının beklendiği açıklandı.
     IMF'ye gönderilen 3. ve 4. Gözden Geçirmelere ilişkin Niyet Mektubu Hazine Müsteşarlığı'nca açıklandı.
     Mektupta, öngörülenin üzerinde gerçekleşen cari açığın büyük ölçüde artan petrol fiyatlarını yansıttığı, rekor düzeydeki sermaye girişi ile fazlasıyla finanse edildiği kaydediliyor.
     Mektupta, toplam kamu açığının GSMH'ya oranının, yüzde 2.5'in altına indiği ve kamu net borç stokunun hızlı bir şekilde düştüğü ifade ediliyor.
     Geçtiğimiz haftalarda küresel mali piyasalarda likiditenin önemli ölçüde daralması sonucu yükselmekte olan piyasaların para birimleri ve varlık fiyatlarında dalgalanmalar yaşandığı hatırlatılan mektupta, ''Türkiye, görece yüksek cari açığı ve Nisan ve Mayıs aylarındaki olumsuz enflasyon rakamlarının da etkisiyle bu dalgalanmadan en çok etkilenen ülkelerden birisi olmuştur. Bu kapsamda, son derece ihtiyatlı davranılarak küresel likiditedeki değişimin geçici değil kalıcı olduğu varsayılmakta olup, gerektiği takdirde politikalarımızda ihtiyaç duyulan uyarlamalar yapılacaktır'' denildi.
     Halihazırda, kamu harcamalarını kontrol eden önlemlerle mali pozisyonun daha da güçlendirildiği, Merkez Bankası'nın para politikasını önemli ölçüde sıkılaştırmak yönünde harekete geçtiği belirtildi.
     Program hedeflerini güvence altına almak amacıyla, politikaları daha da sıkılaştırmak da dahil olmak üzere gelecekte oluşabilecek piyasa dalgalanmalarına karşı gereken tedbirleri aktif ve esnek bir şekilde alma konusundaki kararlılık da vurgulandı.
     Sürdürülmekte olan politikalar sonucunda program hedeflerinin pek çoğuna ulaşıldığı vurgulanan Niyet Mektubunda, dış borç ve net uluslararası rezervlere ilişkin 2005 yılı sonu ve Mart 2006 sonu hedeflerinin tutturulduğu, yıllık enflasyonun Mart sonunda enflasyona ilişkin istişari çerçevede belirlenen iç bant içerisinde kalırken Haziran sonunda dış bandın üzerine çıktığı kaydedildi.
     Mektuba göre, son dönemde sıkılaştırılan politika ve kredi koşulları ile iç talebin bu yılın ikinci yarısında yavaşlaması bekleniyor. Bununla beraber, 2006 yılı program hedefi olan yüzde 5'lik büyüme hedefi ulaşılabilir durum görülüyor.
     Ancak, yüksek emtia fiyatlarının baskısı ile birlikte liranın zayıflamasından kaynaklanan geçişkenlik etkisi enflasyon görünümünü önemli ölçüde zorlu hale getiriyor.
     İç talepteki yavaşlama ve son günlerdeki döviz kuru değişikliklerinin bu yıl cari işlemler açığına istikrar kazandırması ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin olumsuz etkisine rağmen orta vadede cari işlemler açığının düşmesine yardım etmesi bekleniyor.
     Aynı zamanda, yabancı sermaye girişleri kompozisyonunun daha da iyileşmesi öngörülüyor.
     Mektuba göre, gelir vergisi reformunun verginin yapısını iyileştiren ilk aşamasının tamamlanmasının ardından, reformun ikinci aşamasına ilişkin bir tasarının Temmuz 2006 ortasına kadar hazırlanması ve bu tasarının Eylül 2006 sonuna kadar TBMM'ye sunulması planlanıyor. Bu reform: gayrimenkul değer artış kazançlarına ilişkin elde tutma sürelerinin uzatılması, serbest meslek kazançlarının istisnasının daraltılması ve vergi güvenlik müesseselerine yönelik hükümlerin getirilmesi de dahil olmak üzere birtakım tedbirlerin alınması suretiyle vergi tabanının genişletilmesini hedefleyecek.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:12

İLGİLİ HABERLER