Bilim
  • 19.11.2007 13:18

'İNSAN KLONLAMAYA GEREK KALMADI'

ANKARA - İlk kopya hayvan Dolly'yi yaratan ekibin başkanı Ian Wilmut, kök hücre araştırmalarında insan embriyonu klonlamayı bıraktığını açıkladı. Bu duruma en çok sevinenlerse insan embriyonu klonlanmasına başından beri karşı çıkan muhafazakâr gruplar oldu.
İskoçya'nın Edinburg Üniversitesi'nde görevli olan Profesör Ian Wilmut, Japonlar tarafından geliştirilen yeni yöntemin ciddi tıbbi sorunların tedavisinde kullanılabileceğine inandığı için, tedavi amaçlı kök hücre araştırmalarında insan cenini klonlamaktan vazgeçtiğini açıkladı.
Wilmut'un ilham kaynağı, Japonya'nın Kyoto Üniversitesi'nden Prof. Shinya Yamanaka, insan yumurtası kullanmadan, hastanın hücrelerini doğrudan kök hücreye çeviren bir teknik öneriyor. Yeni yöntemle, kök hücreler deri dokusundan elde ediliyor ve genetik açıdan değiştirilmiş bu yetişkin hücreler, kök hücrelere benzer, onlar kadar esnek ve hastalıklara karşı dayanıklı bir yapıya kavuşuyor.
Teorik olarak, bu 'yeniden programlanmış' hücreler, bedendeki 200 farklı hücre türüne, hatta dokuları ve organları oluşturan farklı hücre tipi koleksiyonlarına dönüştürülebiliyor. Profesör Wilmut'a göre, beş yıl içinde daha da gelişeceği düşünülen bu yeni teknik yüksek potansiyel taşıyor ve uzun vadede daha yapıcı: "Çalışmanın henüz sadece fareler üzerinde başarılı olduğunu biliyoruz ama, klonlamayı sürdürmekle Japonya'daki çalışmayı kopya etmek arasında kaldığımızda, ikincide karar kıldık. Birkaç hafta önce 'nükleer transfer' işini (Dolly'yi yaratmakta kullanılan yöntem) artık sürdürmemeye karar verdim. Yeni yöntemi sosyal açıdan kabul etmek daha kolay olacak."
Gelişme, insan embriyonu klonlanmasına karşı çıkanlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Reprodüktif Etik Yorumu kuruluşundan Josephine Quintavalle "Sonunda bilim insanları da neyin doğru olduğunu görmeye başladı. Bu bizim için çok önemli. Sonunda sağduyunun galip çıktığını görüyoruz" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:36

İLGİLİ HABERLER