Gündem
  • 21.10.2024 22:28

İntikam yemini eden Yahya Sinwar'ın kardeşi Muhammed HAMAS'ın başına mı geçiyor

Sinwar'ın 'tehlikeli ve aşırı' kardeşi Muhammed artık Hamas'ı ele geçirebilir

Hamas'ın kana susamış lideri Yahya Sinwar, Gazze'de İsrail güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldü, ancak Batı artık barış umuduyla yaşarken, bir Ortadoğu uzmanı kardeşinin görevi devralabileceğini ve "daha kötü" olabileceğini söylüyor

Mohammed Sinwar'ın ilgi odağı olmaktan kaçındığı biliniyor (

Ortadoğu uzmanı , İsrail askerlerinin Gazze'deki çatışmada Hamas liderini öldürdüğünü ancak kardeşinin iktidarı ele geçirip "daha kötü" olabileceğini söyledi .

Batı'da, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği vahşi saldırının beyni Yahya Sinwar'ın ölümünün değişim ve barış için bir fırsat olabileceği umudu var .

ABD Başkanı Joe Biden, bunun "İsrail, ABD ve dünya için iyi bir gün " olduğunu söylerken, Keir Starmer, uluslararası toplumu Ortadoğu'daki çatışmayı sona erdirmek için "bu anı en iyi şekilde değerlendirmeye" çağırdı.

Ancak bu iyimserliğin ortasında Yahya Sinwar'ın kardeşi Muhammed'in daha tehlikeli olabileceği ve artık onun yerini alabileceği yönünde korkular da var. 49 yaşındaki Muhammed Sinwar, Hamas'ın askeri kolunun en kıdemli komutanlarından biri ve aynı zamanda kardeşi gibi İsrail'in başlıca hedeflerinden biri, ancak spot ışıklarından uzak durmayı tercih ediyor ve kamuoyuna pek çıkmıyor.

Zaten birçok suikast girişiminden sağ kurtuldu ve karizması olmasa da Hamas savaşçılarının saygısını kazandığına inanılıyor. Ve eğer Hamas şimdi Sinwar'ın ölümünün intikamını almaya bakarsa, o zaman lideri olarak kardeşiyle daha da kana susamış olabilir.

Filistin konusunda uzman olan eski üst düzey İsrailli yetkili Grisha Yakubovich, The Sun'a şunları söyledi : "Mohammed Sinwar, Yahya Sinwar kadar radikal, hatta ondan daha da radikal. Hamas'ın liderliğini devralırsa durum önemli ölçüde kötüleşebilir."

Şunları ekledi: "O askeri kanadın tepesinde. En güçlü oyunculardan biri. Yahya öldürülürse, Muhammed hızla yükselebilir." Bay Yakubovich, Hamas liderinin ölümünün barışa giden bir yola yol açmasından çok uzakta, Muhammed Sinwar'ın yükselişinin bir tırmanışa yol açabileceğinden endişe ediyor.

"Muhammed Sinwar iktidara gelirse, bunun çok sorunlu olacağına inanıyorum. Hamas saflarında bile çok daha aşırı," dediği bildirildi. "Özellikle radikal görüşleri nedeniyle durumu daha da kötüleştirebilecek tehlikeli bir kişi."

Güncellenme Tarihi : 21.10.2024 22:55

İLGİLİ HABERLER