Dünya
  • 26.12.2020 11:04

Irak'ta kıyamet kopmak üzere!.. Şii Asaib Ehli'l Hak ayaklanıyor

Irak Başbakanı Kazımi meydan okudu: Karşı karşıya gelmeye hazırız

Irak'ta silahlı Şii örgüt Ashab-ül Ehlül Hakk, tutuklanan liderlerinin 48 saat içinde bırakılmaması halinde Yeşil Bölgeyi ele geçirme tehdidinde bulundu. Örgütün seferberlik çağrısı sonrası Başbakan Kazımi, Şii milisleri uyararak 'Karşı karşıya gelmeye hazırız' mesajı verdi. Ülkede ABD güçlerini alarma geçiren olayın ardından ABD’ye ait 5 tanker uçak ve bilinmeyen sayıda savaş uçağı peş peşe havalandı.

Asaib Ehlil Hak: Türkiye bizi engelleyemez! - Dünyadan Son Haberler

Kazımi, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Halkın güvenlik güçleri ve orduya yasa dışı hareket edenler nedeniyle zedelenen güvenini yeniden kazanmak için sessizce çalıştık. Ülkenin absürt maceraya sürüklenmemesi için sükunet çağrısı yaptık. Ancak gerektiğinde karşı karşıya gelmeye hazırız." uyarısında bulundu.

Asaib Ehlil Hak'tan Türkiye'ye: Telafer'e Girmemizi Engelleyemezsiniz!

Kazımi’nin paylaşımı üzerine adının açıklanmasını istemeyen hükümete yakın bir kaynak şunları kaydetti:

"İran’a yakın Şii milis güçlerden Asayib Ehlilhak Hareketi, hükümetin Bağdat Havalimanı'na yapılan bir roketli saldırıdan sorumlu olan mensuplarını tutuklaması üzerine, hükümeti tehdit etmeye başladı. Bunlar, tutuklu bulunan milislerinin serbest bırakılmasını istedi. Aksi halde bu akşam ya da sabaha karşı hükümet binalarını hedef alacakları tehdidinde bulundu. Milis yapı, İçişleri Bakanı'nı da doğrudan tehdit etti."

ABD’ye ait 5 tanker uçağın Irak üzerinde uçuşu

Kaynak, Milli Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci’nin yaşananlar üzerine devreye girerek, olayı yatıştırdığını ancak Kazımi’nin tutuklu milisleri serbest bırakmama konusunda ısrarcı olduğunu savundu.

Şii milis yapıya bağlı silahlı unsurların Bağdat’ın Risafa yakasının bazı bölgelerinde konuşlandığı iddia edildi.

 TERÖR BİRİMLERİ DEVRİYE GEZMEYE BAŞLADI

Bağdat hükümetine bağlı terör birimleri bölgede aralıksız devriyeler gerçekleştiriyor.

ABDULLAH AĞAR UYARDI: DEMEDİ DEMEYİN

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ülkede yaşanan gerilimle ilgili sosyal medyadan "Şii Silahlı örgüt Ashab-ül Ehlül Hakk’ın tutuklanan liderlerinin 48 saat içinde bırakılmaması halinde Yeşil Bölgeyi ele geçirme tehdidinden sonra Başbakan Kazımi, Şii milislere 'Karşı karşıya gelmeye hazırız' mesajı verdi. Demedi demeyin: Büyük maç çıkar." paylaşımını yaptı

Asaib Ehli'l Hak ve 'Şii Dolunayı' projesi

Asaib Ehli'l Hak lideri Kays El Hazali, taraftarlarına hitap ettiği açıklamasında amaçlarının 'Şii Hilali'nden ziyade 'Şii Dolunayı' olduğunu vurgulamıştı.

Asaib Ehli'l Hak

Asaib Ehli'l Hak örgütünün, Şii din adamı Mukteda Es Sadr’ın liderliğini yaptığı Sadr Grubu’ndan ayrılanlar tarafından tesis edildiği biliniyor. Kurucu üyeleri ile komutanlarının tamamı Sadr Grubu kadrolarından. Sadr Grubu’ndan ayrıldıktan sonra, amacı “Amerikalı kuvvetlerle mücadele” olan özel bir örgüt kuran bu kişiler, Amerikalı ve Iraklı kuvvetlere yönelik 6 bin saldırı gerçekleştirdiklerini iddia ediyor.

Kays El Hazali, Sadr Grubu’na bağlı Mehdi Ordusu’ndan Amerika’nın Irak’a müdahalesinden bir sene sonra 2004 yılında ayrılarak, özel bir hareket kurdu. Mehdi Ordusu ile Iraklı hükümet kuvvetleri ve Amerikalı kuvvetler arasında ateşkes anlaşması imzalandıktan sonra Mukteda Es Sadr’ın emirlerini dikkate almaksızın savaşın devam etmesine yönelik emirler vermekte ısrar etmesi, El Hazali’nin Mehdi Ordusu’ndan fiili olarak ilk ayrılışıydı.

Kays Al Hazali ve Ekrem El Kabi’nin de aralarında bulunduğu din adamlarının kurduğu Asaib Ehli'l Hak milislerinin sayısı, 2007 yıllarında 3 bini geçmezken şu anda sayının 10 bine ulaştığı belirtiliyor.

Fetvayla kurulan Haşdi Şaabi ve Asaib Ehli'l Hak

Irak’ın en büyük ikinci şehri Musul’un tamamının, IŞİD tarafından sadece birkaç gün içinde ele geçirilmesi sonrasında Şii din adamı Ayetullah Sistani 16 Haziran 2014’de bir fetva yayınlayarak bütün Şii oluşumları IŞİD’e karşı savaşmaya, güvenlik güçlerine gönüllü olarak destek vermeye çağırdı. Sistani, yayınladığı fetvasında IŞİD’e karşı savaşmanın farz-ı kifaye (tüm Müslümanlar üzerine bir sorumluluk) olduğunu belirtiyordu. Bu fetvanın ardından bir komite kurularak teşkil edilen oluşuma Haşdi Şaabi adı verildi.

Haşdi Şaabi’nin resmi sözcüsü Kerim Nuri şunları kaydetmektedir:

“Haşdi Şaabi yapılanması birçok grubu içine almaktadır. Bunların en önemlileri; 24 bin savaşçısı olan Bedr örgütü, 8 bin savaşçısı olan Irak Hizbullahı Ketibeleri, 6 bin savaşçısı olan Seraya Selam Ordusu, 10 bin savaşçısı olan Asaib Ehli'l Hak örgütüdür.”

İnsan hakları ihlallerine rağmen Şii milislere yasallık

2016 Kasım ayında Irak Parlamentosu, Şii Ulusal Koalisyonu tarafından hazırlanan yasa tasarısını kabul ederek, aralarında Asaib Ehli'l Hak grubunun da bulunduğu Haşdi Şabi çatı örgütünün Irak güvenlik gücü olarak yasal statü kazanmasını kararlaştırdı.

Söz konusu yasa tasarısına göre Şii milis gücü Haşdi Şabi, resmi olarak Irak silahlı kuvvetlerinin bir parçası olmasıyla birlikte aynı zamanda Irak Başbakanı’na bağlanıyordu. Kürt ve Arap Sünnilerin karşı çıkmasına rağmen onaylanan bu yasa, Irak halkında endişelere neden oldu. Nitekim tamamıyla Şiilerin çıkarına olan bu yasa, Irak’ın sivil bir devlet olmaktan çıkıp milisleşme tehlikesini beraberinde getiriyordu.

Asaib Ehli'l Hak ve insan hakları ihlalleri

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından hazırlanan iki ayrı rapor, Asaib Ehli'l Hak örgütünün de olduğu Iraklı Şii milislerin insan hakları ihlallerine değiniyor. HRW 2015 yılında yayınladığı raporunda, Kerkük şehri IŞİD’ten alındıktan sonra milislerin şehirdeki vatandaşlara ait evleri ve şehrin alt yapısını tahrip etmesiyle alakalı birçok kanıt sunuyor.

Güncellenme Tarihi : 26.12.2020 21:19

İLGİLİ HABERLER