Gündem
  • 24.9.2024 16:50

İran Cumhurbaşkanı Pezeshkian : Hizbullah İsrail'e tek başına karşı koyamaz

İran Cumhurbaşkanı, Hizbullah'ın İsrail'e karşı 'tek başına duramayacağını' söyledi..

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeshkian Salı günü yaptığı açıklamada, müttefiki Hizbullah'ın, 2006'dan bu yana Lübnan'a düzenlediği en ölümcül hava saldırısını gerçekleştiren İsrail'e karşı "tek başına duramayacağını" söyledi.

Pezeshkian, CNN'e Farsçadan İngilizceye çevrilen röportajında, "Hibzullah, Batılı ülkeler, Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından savunulan, desteklenen ve tedarik edilen bir ülkeye karşı tek başına duramaz" dedi.

Lübnan'ın "İsrail'in elinde başka bir Gazze olmasına izin veremeyeceklerini" dile getiren Pezeşkiyan, "Hizbullah bunu tek başına yapamaz. Hizbullah, Batılı ülkelerin, Avrupa ülkelerinin ve ABD'nin en gelişmiş silahlarla desteklediği bir rejime karşı tek başına duramaz." ifadelerini kullandı.

İran'ın Hizbullah üzerindeki nüfuzunu kullanarak itidal çağrısı yapıp yapmayacağı yönündeki bir soruya yanıt olarak uluslararası toplumu "Lübnan'ın bir başka Gazze olmasına izin vermeyin" çağrısı yaptı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda pazartesi günü 35'i çocuk olmak üzere yaklaşık 500 kişi hayatını kaybetti.

İsrail, daha geniş çaplı çatışma endişeleri arasında Lübnan'da yeni saldırılar düzenledi, 558 kişiyi öldürdü

İsrail ordusu Pazartesi günü yaklaşık 1.600 Hizbullah hedefini vurduğunu, "çok sayıda" savaşçıyı öldürdüğünü ve Salı sabahı daha fazlasını gerçekleştirdiğini söyledi.

İran, BM Güvenlik Konseyi'ni İsrail'in "çılgınca" tırmanışına karşı "derhal harekete geçmeye" çağırdı.

Dışişleri Bakanı Abbas Irakçi, Pazartesi günü geç saatlerde X'te yaptığı paylaşımda, "İran kayıtsız kalmayacak" dedi.

“Lübnan ve Filistin halkının yanındayız.”

İsrail saldırıları, Hizbullah'ın iletişim cihazlarını hedef alan koordineli sabotaj saldırılarında 39 kişinin ölmesi ve yaklaşık 3.000 kişinin yaralanmasının ardından bir haftadan kısa bir süre sonra geldi.

İran medyası, topyekün savaşa doğru gidişten İsrail'i sorumlu tuttu.

Ultra muhafazakar Javan gazetesi, "Siyonist rejim topyekün savaş düğmesine bastı" derken, rakibi Kayhan gazetesi, "Büyük savaş başladı mı?" diye sordu.

Hükümet gazetesi İran, "bölgenin büyük bir patlamanın eşiğinde olduğu" uyarısında bulundu. Reformist gazete İtemad, "Lübnan'daki barışın bir ipliğe bağlı olduğunu" söyledi.

BM Genel Kurulu için New York'ta bulunan Pezeshkian, İsrail'i savaş çığırtkanlığı yapmakla suçladı.

Pezeshkian, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Orta Doğu'da daha büyük bir savaş çıkarsa bunun küresel anlamda kimseye fayda sağlamayacağını herkesten iyi biliyoruz." dedi.

"Bu daha geniş çaplı çatışma çıkarmaya çalışan İsrail'dir."

İran'ın "son 100 yıldır hiçbir zaman savaş başlatmadığını" ve "güvenliksizlik yaratmayı amaçlamadığını" söyledi.

Ancak İran'ın "hiçbir zaman bir ülkenin bizi bir şeye zorlamasına ve güvenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü tehdit etmesine izin vermeyeceğini" vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 24.9.2024 17:43

İLGİLİ HABERLER