Gündem
  • 7.10.2024 10:06

İran : İsrail'in demir kubbesi delikli ağ gibi, füzelerimiz kolaylıkla geçiyor

İran'ın Rusya büyükelçisi İsrail'in "Demir Kubbesi" hakkında alaycı bir açıklama yapıyor.

İran'ın Rusya Büyükelçisi Kazım Celali, İsrail'in Demir Kubbe sisteminin deliklerle dolu olduğunu doğruladı.


Celali, Russia 24 TV kanalına verdiği röportajda, "Onların 'demir kubbesi' olduğunu söylediler ve bu 'demir kubbenin' ağ gibi, süzgeç gibi deliklerle dolu olduğu ortaya çıktı" dedi.

Tel Aviv'in yeniden "başka bir çılgın eylem" gerçekleştirmeye karar vermesi halinde Tahran'ın tepkisinin "daha sert olacağını" vurguladı.

İran'ın hiçbir zaman savaş istemediğini veya savaş aramadığını, her zaman ateşkes çağrısında bulunduğunu ekledi.

Demir Kubbe, kısa menzilli füzeleri ve top mermilerini önlemeyi amaçlayan, mobil üslere sahip bir füze hava savunma sistemidir. 2011 yılının ortalarında İsrail ordusunda hizmete girmiştir.

 Geçtiğimiz salı günü İran Devrim Muhafızları , Hamas siyasi büro başkanı İsmail Heniyye ile İsrail'in İsrail'deki önemli üslerini ve karargahlarını hedef alan düzinelerce balistik füzeyle İsrail'e saldırı düzenlediğini açıklamıştı . Lübnan Hizbullahı Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Lübnan'daki İran Kudüs Gücü komutanı Abbas Nilfaruşan.

İsrail ordusu ise İran saldırısının "sonuçları olacağını" ve İsrail'in askeri düzeyde planları olduğunu söyledi.

WaPo, İran füzelerinin 'İsrail'i vurduğunu gösteren görüntüleri doğruladı

Washington Post, güneydeki El-Nekab çölündeki Nevatim hava üssüne 20 füzenin, Tel Nof üssüne ise üç füzenin isabet ettiğini gösteren videoların doğruluğunu teyit etti.

Salı gecesi, en az iki düzine uzun menzilli İran balistik füzesi, Gerçek Vaat 2 Operasyonu kapsamında İsrail ve koalisyon hava savunma sistemlerini aşarak en az üç askeri ve istihbarat noktasını vurdu veya yakınlarına indi. Bu, saldırı ve sonrasına ilişkin kayıtların ve görüntülerin incelenmesine dayanmaktadır.

İlk sayımımıza göre 32 füze Nevatim Hava Üssü'ne (pinler) -- isabet etti, ancak 50 cm Skysat'ta üç çarpma noktası bulutlar tarafından gizlendi ve 3 m Dove görüntüleri (beyaz pinler) ile yapılması gerekiyordu.

Washington Post, güney el-Nekab çölündeki Nevatim hava tesisine 20 füzenin ve merkezi "İsrail"deki Tel Nof üssüne üç füzenin saldırdığını gösteren videoları doğruladı . Analistler The Post'a görüntülerin, yakalanan füzelerden gelen enkazdan ziyade tesislere doğrudan isabet eden füzelerle tutarlı olduğunu söyledi.

Diğer görüntülerde ise en az iki füzenin Tel Aviv yakınlarında, İsrail'in Mossad casusluk teşkilatı karargahının yakınındaki Hod HaSharon'daki Sinema Şehri Glilot'a düştüğü ve en az iki krater açtığı görülüyor.

Post'un bulguları, İran'ın savunmalardan kaçınmada daha önce bildirilenden daha başarılı olduğunu gösteriyor. "İsrail" hava savunmalarının başarılı olduğunu iddia etti, ancak Pentagon ve İsrail ordusu, Nevatim hava üssünü hedef alan füzeleri gösteren üç videoyu da içeren Post'un bulgularına yanıt vermedi .

İsrailli bir avcı uçağı yaklaşan bir füzeyi durdururken havada bir işaret fişeği görülüyor. Füzelerin yere çarptığı en az 20 noktada ufukta ateş topları ve duman sütunları yükseliyor, Post'un füzeler gökyüzünden ayrıldıktan sonra başlayan 30 saniyelik görüntülerin analizine göre.

Güncellenme Tarihi : 7.10.2024 10:16

İLGİLİ HABERLER