İran Katar'ı haritadan silmekle tehdit etti
İran'ın önde gelen ismi Katar'ı yok etmekle tehdit ediyor…
İran'ın nükleer müzakere heyetinin eski bir üyesi ve uluslararası medyada Tahran'ın politikalarını savunan bir isim, İran'ın nükleer tesisleri hedef alınırsa Katar'ın bombalanması gerektiğini söyledi. Biz saldırırsak Katar'ı haritadan sileriz..
İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası bir ABD saldırısı hakkında konuşan Mohammad Marandi, "Küçük bir sorun. ABD'nin Katar'daki El Udeid hava üssü çok küçük. Saldırı durumunda Katar'daki doğal gaz tesisleri ve altyapısı tamamen yok olacak. Dolayısıyla Doha'dan doğal gaz gelmeyecek. Dolayısıyla Katar da olmayacak. İşler orada da bitmeyecek..." diye tweet attı.
X'teki paylaşımın daha sonra silindiği anlaşılıyor ancak Tahran'daki bazı internet siteleri tweetin metnini yeniden yayınladı.
Marandi'nin açıklamaları, Doha'nın Tahran'la yakın ilişkileri ve İran ile Batılı ülkeler arasında arabuluculuk rolü göz önüne alındığında şaşırtıcıdır.
Tahran'ın hükümet medyası tweeti haberleştirmezken, yarı bağımsız bazı internet siteleri sadece haberleştirdi.
Dış politika konularındaki eleştirel duruşuyla tanınan tanınmış dış politika uzmanı ve eski üst düzey milletvekili Heshmatullah Felahatpişe, Marandi'nin adını vermeden kendi tweetiyle yanıt verdi .
“...ve bu sefer #Katar'a saldırı tehdidi.
Yıllardır tehlikeli bir grup, İran'a yönelik gerginliği azaltma ve yaptırımları kaldırma fırsatlarını baltalarken, aynı zamanda ülkenin dış politikasını kendi kendini yok edici hale getirmeye çalışıyor.”
2022'de, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve bunun sonucunda Avrupa'nın enerji tedarikindeki aksaklık sonrasında Marandi, Batı ile nükleer bir anlaşmaya varılmasına karşı çıktı . Avrupa'nın sert bir kışla karşı karşıya kalması nedeniyle, sonunda İran'ın taleplerine boyun eğeceğini savundu. O yılın Eylül ayında on sekiz ay süren çok taraflı müzakereler çöktü.
Şimdi, iki yıl sonra, İran ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya. On yıllardır süren yetersiz yatırım, doğal gaz üretimini ve elektrik tedarikini önemli ölçüde azalttı ve ülke genelinde yaygın elektrik kesintilerine yol açtı. İç yönetimdeki yanlış yönetim bir rol oynamış olsa da, ABD yaptırımları İran'ın altyapısının bozulmasının arkasındaki temel faktör olarak yaygın olarak kabul ediliyor.