Gündem
  • 1.7.2024 22:49

İran'da bütün adaylar Türk aday Pezeshkian'a karşı birleşti..

İran'daki seçimin ilk turunu Türk asıllı reformcu aday Mesut Pezeshkian birinci olarak tamamladı. 
Seçime giren 5 adaydan ikisi muhafazakar aday seçim günü yarıştan çekilerek mollaların desteklediği Saeed Jalili'ye destek vermişti. Bu desteği rağmen Mesut Pezeshkian birinci oldu.
İkinci tur seçime Mesut Pezeshkian ve Saeed Jalili kaldı. 
Birinci turda ilk ikiye kalamayan diğer iki aday Mohammad Baqer Qalibaf ve Mostafa Pourmoahmmadi, sonuçların belli olmasından sonra yaptıkları açıklamada Mollaların adayı muhafazakar Jalile'ye destek ve bağlılık bildirdi.
Türk aday Mesut Pezeshkian, bütün adaylara karşı tek kaldı.
Peki şimdi ne olacak?
Seçime katılma rakamı görülmedik derecede düşük kalmıştı. İran halkının sadece yüzde 40 sandık başına gelerek oy verdi. Nasılsa mollalar kazanır bir şey değiymez diye düşünen ve oy vermeyen sandığa giderse İran tarihinde ilk kez bir Türk Cumhurbaşkanı olur. Tabi Hamaney müsade ederse..
 

Pezeshkian ve Jalili son hesaplaşmaya hazırlanıyor

İranlılar, 28 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların hiçbirinin net bir zafer için gereken yüzde 50 artı 1 oyu alamaması nedeniyle cuma günü sandık başına gitmeye hazırlanıyor.

Ağustos 2021'de göreve başlayan Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından erken seçim çağrısı yapıldı.

Reformcu Masoud Pezeshkian, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu yüzde 42,5 oyla kazandı. Yüzde 38,6 oy alarak ikinci olan muhafazakar Saeed Jalili ile yarışacak. Cumhurbaşkanlığı yarışında Mohammad Baqer Qalibaf ve Mostafa Pourmoahmmadi üçüncü ve dördüncü oldu. 

Seçmen katılımı 2021 başkanlık seçimlerine göre yüzde 10 düşüşle yüzde 40 seviyesinde gerçekleşti. Uzmanlar, katılımın düşük olmasını, reformcu grubun geleneksel seçmenleri arasındaki coşku eksikliğine bağladı; bunların çoğu, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin görevdeki ikinci döneminde algılanan eksiklikler nedeniyle hala hayal kırıklığına uğradı. 

10 milyondan fazla oy alan Masoud Pezeshkian, özellikle kültürel konulardaki daha ılımlı duruşuyla yankı bulan muhafazakar kamptaki önemli destekten yararlanmış görünüyor.

İran cumhurbaşkanlığı ikinci turunda ilkeli adaylar Celili'yi destekliyor

İran'da cuma günü yapılacak erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu öncesinde derin uçurumlarla gündeme gelen aday adayları, cuma günü yapılacak ikinci tur seçimlerde ikinci sıraya yerleşen "Devrim Cephesi" adayı Said Celili'yi destekleyen açıklamalarda bulundu.

Oyların yüzde 38,61'ini, yani 9,47 milyondan fazlasını alan Celili, 24,55 milyon oyun yüzde 42,45'ini, yani 10,41 milyondan fazlasını alan tek reformcu aday Mesut Pezeşkian ile karşı karşıya gelecek.

Celili'yi desteklemek için yarıştan çekilmediği için sert bir şekilde eleştirilen diğer ilkeci aday Muhammed Bakır Kalibaf, içişleri bakanlığının Cumartesi günü nihai sonuçları açıklamasının hemen ardından bir açıklama yaptı ve şunları söyledi: "Hepimiz Dr. Celili'yi başkan yapmaya çalışalım." Bir sonraki yönetimin başı."

Çarşamba günü Devrim Cephesi lehine adaylığını geri çeken diğer ilkeli aday Alirıza Zakani ise tüm kampanya merkezlerinin Celili'nin zaferi için çalışacağını söyledi.

Daha güçlü bir sağ cephe lehine adaylıktan vazgeçen Emir Hüseyin Gazizade Haşimi de, milletten ve aynı görüşteki adaylardan Celili'ye destek vermelerini istedi.

Bu talep, Haşimi'nin televizyonda yayınlanan tartışmalarda Celili'nin, 19 Mayıs'ta trajik bir helikopter kazasında arkadaşlarıyla birlikte ölen merhum Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin yolunun devamı olarak görülemeyeceği yönündeki iddiasına rağmen geliyor.

Ancak eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve Hasan Ruhani'nin yanı sıra eski dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif de dahil olmak üzere reformist ve ılımlı devlerin benzeri görülmemiş bir desteğine sahip olan Pezeshkian, daha önce asıl mücadelesinin cumhurbaşkanı adaylarından herhangi biri değil, İran olduğunu açıklamıştı. Ekonomik koşulların zor olması nedeniyle sandıklara sırt çeviren hayal kırıklığına uğramış insanlar.

Resmi rakamlar, ilk turda oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin katılımının yüzde 40 olduğunu gösteriyor.

Güncellenme Tarihi : 2.7.2024 15:59

İLGİLİ HABERLER