Dünya
  • 29.6.2024 11:00

İran'dan ilk sonuçlar geldi.. Reformcu aday Mesut Pezeşkian açık ara önde

İran'daki cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemeyince en çok oy alan reformist Pezeşkiyan ile muhafazakar Said Celili, ikinci tura kaldı.

SEÇİMLER İKİNCİ TURA KALDI

İran'da adaylardan hiçbiri yüzde 50'yi geçemedi, Pezeşkiyan ile Said Celili ikinci tura kaldı.

İran'da 14'üncü Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Mesud Pezeşkiyan, yüzde 42,3 ile birinci turu ilk sırada tamamladı. Yüzde 39,5 ile Said Celili ise ikinci sırada yer aldı.

 İran'da oyların büyük çoğunluğunun sayıldığı seçimde, reform yanlısı cumhurbaşkanı adayı Mesut Pezeşkian ilk sırada yer alırken, hemen ardından ilkeli aday Said Celili geliyor.

Oylar, erken cumhurbaşkanlığı seçiminin önümüzdeki Cuma günü yapılacak ikinci tura çıkacağını gösteriyor. 

İçişleri Bakanlığı Cumartesi sabahı yaptığı duyuruda, şu ana kadar sayılan 14 milyondan fazla oydan Pezeshkian'ın yaklaşık 8,2 milyon, Celili'nin ise yaklaşık 7,2 milyon oy topladığını duyurdu.

Prensipçi parlamento sözcüsü Mohammad Bagher Ghalibaf yaklaşık 2,7 milyon oyla üçüncü olurken, merkezci ve eski içişleri bakanı Mostafa pourmohammadi yaklaşık 158.000 oyla üçüncü sırada yer alıyor.

Saeed Jalili, İran'daki insanları şaşırtacak şekilde seçimlerde güçlü bir performans sergiledi ve şu ana kadar prensip sahibi rakibi Muhammed Bagher Ghalibaf'tan en az iki kat daha fazla kazandı.

Dr. Pezeshkian ve kızı

İLK TURDA SEÇİLEBİLMEK İÇİN YÜZDE 50+1 OY ŞART

Seçimlerde reformist aday Mesud Pezeşkiyan, muhafazakar adaylar Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Said Celili ve eski İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi yarışıyor.İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve 5 Temmuz'da yapılacak ikinci turda kazanan isim ülkenin 9. Cumhurbaşkanı olacak.

Mesud Pezeshkian, 29 Eylül 1954 tarihinde İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Mahabad şehrinde doğdu. Liseden mezun olduktan sonra 1973 yılında askerlik görevini yerine getirmek için Sistan ve Belucistan Eyaleti'nin Zabol şehrine gitti. Bu dönemde hekimliğe ilgi duymaya başladı ve 1975 yılında askerlik görevini tamamladıktan sonra lise eğitimini fen bilimleri dalında tamamladı ve 1976 yılında Tebriz Tıp Fakültesi'ne kabul edildi.

Pezeshkian, Muhammed Hatemi'nin Cumhurbaşkanlığının ikinci döneminde Sağlık Bakanı olarak görev yaptı ve sekizinci, dokuzuncu, onuncu, on birinci ve on ikinci dönemlerde aralıksız olarak Tebriz Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı.

Onuncu Dönem'de Meclis Birinci Başkan Yardımcılığı görevinde de bulundu.

On Üçüncü Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde de aday oldu ancak Aday Seçme Kurulu adaylığını uygun görmedi.

Güncellenme Tarihi : 29.6.2024 12:53

İLGİLİ HABERLER