Dünya
  • 23.3.2020 13:40

İran'ı Koronavirüsten sonra alkol zehirlenmesi vurdu!.. Toplam 673 kişi..

İran'da Kovid-19'a karşı kullandıkları METİL ALKOLDEN zehirlenen 194 kişi öldü

İran'da 6 Mart'tan bu yana yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) koruduğu iddiasıyla Metil Alkolden ürettikleri sahte içkilerden içip zehirlenenlerin sayısı bini aşarken hayatını kaybedenlerin sayısı 194'e çıktı.

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan Ahvaz Cundişapur Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sözcüsü Ali İhsanpur, Huzistan eyaletindeMetil alkol zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuranların sayısının 673'e yükseldiğini açıkladı.

İhsanpur, eyalette hastanelere başvuranlardan hayatını kaybedenlerin sayısının ise 63'e çıktığını belirtti.

Fars eyaletinde can kaybı 66

Fars eyaletinin Acil Durum Merkezi Başkanı Muhammed Cevad Muradiyan da eyalette şu ana kadar Metil alkol zehirlenmesi nedeniyle 475 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığını bildirdi.

Bugüne kadar zehirlenenlerden 66 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Muradiyan, "Maalesef sosyal medyada alkolün koronavirüsü kontrol edebileceğine dair söylentiler bu tabloda rol oynadı." dedi.

Öte yandan Rezevi Horasan eyaletine bağlı Türbet Cam ilçesinin Emniyet Müdürü Gulam Muhammed Kuhistani, ilçede Metil alkolden sahte içki tüketen 13 kişinin zehirlendiğini duyurdu.

Tedavi altına alınanlardan 1 kişinin öldüğünü 2 kişinin ise durumlarının ağır olduğunu belirten Kuhistani, sahte içki satıcısı 2 kişinin gözaltına alındığını ifade etti.

Huzistan, Fars ve Rezevi Horasan eyaletlerinde can kayıplarının artmasıyla İran genelinde sahte içkiden yaşamını yitirenlerin sayısı 194'e ulaştı.

Hastanelerde tedavi altına alınanlardan şu ana kadar Erdebil'de 19, Elburz'da 15, Mazenderan'da 12, İsfahan'da 7, Kürdistan'da 6, Hemedan'da 4, Hürmüzgan'da 1 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Ahvaz Başsavcı Vekili Ali Beyranvend de sahte içki soruşturmasıyla ilgili 17 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

 

Metil alkol odundan elde ediliyor ve fiyatı ucuzdur
İspirto denen mavi renk ile renklendirilmiş sıvı metil alkoldür içilmesin diye mavi boya eklenmiştir.
Etil alkol ile metil alkol görünümleri aynı olduğundan birbirinden ayırt edilemez. Özel laboratuvarlarda gaz krom otografisi yöntemi ile ancak ayırt edilebilir. Rutin Şartlarda ayırt edebilecek laboratuvar bulmak pek de mümkün değildir

Metil alkolün zararı nedir

Metil alkol dehidrogenaz enzimi ile yıkılınca formaldehit e dönüşür. Buda formik aside dönüşür. Formik aşıt kanda asidoz yapar, organlarda hasar verir
Gözde formik asit birikince gözler kor olur. Beyinde birikiyor bazal gangliyonlarda nekroz yapar, kan ph’ında çok hassas denge vardır
Metil alkol kanda asidoz yapabilir tabii alınan miktarla da alakalıdır.
Metil alkol tuzağına düşülmesinin sebebi markasız içkiler sahte marka basılmış içkilerde metil alkol olabilir.
Kolonya olayına gelince sahte (metil alkolle üretilen )   antiseptik lerzede olabilir. Bu kolonyalar sık sık el dezenfektanı olarak kullanılırsa emilen metil alkol körlüğe yol açabilir
İspirto ile yara pansumanı yapan kişilerde gelişen korluk vakaları ülkemizde defalarca olmuştur
Sahte rakı gibi sahta kolonyalarda piyasada satılıyor güvenilen markaların dışında merdiven altı üretim kolonya ve dezenfektanlardan kaçınmak gerekir.
Metil alkol şüphesi olan hastalar acil servise gittiğinde metil alkol şüphesi olan maddeleri ne kadar ALMIS BELİRTMEK gerekir. Bu oranlara göre acil müdahale gerekir 
Zaman kaybı, geri dönüşsüz hasarlara yol açar

İSTANBUL'DA METİL ALKOL ZEHİRLENMESİNDEN 20 TÜRKMENİSTANLI ÖLMÜŞTÜ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Öğretim Üyesi ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, İstanbul'da son bir haftada yeni tıp koronavirüsten (Kovid-19) korunmak amacıyla sahte alkol tükettiği düşünülen Türkmenistan uyruklu 20 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin "Kovid-19 ile mücadelede kesinlikle alkol içmek bir işe yaramaz. Hatta durumu daha da zorlaştırıyor." dedi.

İstanbul'da son bir haftada Türkmenistan uyruklu çok sayıda kişi sahte alkol kullanımına bağlı olarak zehirlendi. Bu kişilerin 20'si hayatını kaybederken, bir kısmı taburcu edildi, bir kısmının yoğun bakımlardaki tedavileri sürüyor.

Prof. Dr. Cander, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'da da koronavirüsten korunmak için sahte alkol içenlerde ciddi ölüm oranlarının oluştuğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Geçen hafta içinde bu durum bizim de karşımıza çıktı ama sahte alkol tüketip zehirlenenlerin çoğu Türkmenistan uyruklu. Bu kişiler, alkolün koronavirüse iyi geleceğini, onu öldüreceğini düşünerek böyle bir şeye girmişler ama metil alkol içeren sahte alkol çok tehlikeli. Ölüme varan çok ciddi sonuçları var. Bunlar vücudun dengesini tamamen bozuyor. Ondan sonra vücuttaki metabolizmayı etkiliyor ve çok ağır seyrediyor. Hastaları tedavide de diyalize almak gerekiyor ama diyaliz bize yetmiyor. Hastanın şuuru kapanıyor, ondan sonra solunumu duruyor ve bu durum ölüme kadar giden bir tabloya neden oluyor. Bu hastaların ölüm oranları aldığı miktara bağlı olarak çok yüksek. Nitekim, herhalde 35-40 hastadan 20'sinin öldüğünü görüyoruz. Mortalite olarak çok ciddi bir rakam var. Sahte alkolden ölüm oranı o kadar yüksek ki onun için bu konuda çok dikkat etmek lazım. Bunlar metil alkol olduğunu bilerek mi içtiler, yoksa sahte bir imalattan dolayı mı böyle oldu onu bilemiyoruz. İran'dakiler genelde sahte bir imalatla olmuştu. İran'da alkol yasak. Kaçak imal ediliyor. Muhtemelen burada da bilerek almamışlardır."

 "Alkolün vücuda direkt sürülmesi de tehlikeli"

Sahte alkolle zehirlenen vakaların 20-22 yaşlarındaki bireylerden oluştuğunu vurgulayan Cander, şöyle devam etti:

"Bu da işleri daha travmatikleştiriyor. Buna çok dikkat edilmesi lazım. Kovid-19 ile mücadelede kesinlikle alkol içmek bir işe yaramaz. Hatta durumu daha da zorlaştırıyor. Bireylerin bu gibi durumlardan uzak durması, bu süreçte beslenmelerine, uyku düzenlerine ve kişisel hijyene önem göstermesi gerekiyor. Sahte alkol kullananlarda ölüm oranının daha yüksek olduğunu ve bu vakaların çok daha ağır seyir gösterdiğinin bilinmesi gerekiyor. Öte yandan alkolün vücuda direkt sürülmesi ya da başka dezenfektanlarla ya da kolonyalarla karıştırılması da çok tehlikeli. Bu da ciddi zehirlenmelere yol açan bir durum. Vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor."

Kolonya firmasından uyarı: Sahte kolonya kör edebilir, ölüme yol açabilir

Esas tehlike şu; bu aralar merdiven altı firmalar görüyoruz. Bunlar da etil alkol yerine metil alkol kullanıyorlar. Etil alkol aslında doğal alkol. Metil alkol ise çok ciddi sorunlar yaratan bir alkol türü. Bunun için alacağınız kolonyaları, bildiğiniz markalar, tanıdığınız kişiler, eski markaları almanızı tercih ederim. Bu konuya dikkat çekmek istiyorum. Metil alkol kullanıldığı zaman kolonyada, yüzünüze değdi zaman cildinizi tahriş eder ve körlüğe kadar neden olabilir. Bu nedenle alacağınız kolonyalara dikkat edin" diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2020 00:15

İLGİLİ HABERLER