Yaşam
  • 22.6.2009 18:13

İŞADAMININ TEKNEDE AKIL ALMAZ ÖLÜMÜ

ALMANYA'da yaşayan işadamı 69 yaşındaki Yaşar Dalgıç, Demre Üçağız Köyü'ndeki koyda teknesiyle gezinti yaparken, teknenin 8.5 metrelik yelken direği koy üzerinden geçen, ancak sıcakla genleşen elektrik tellerine temas ettti. Elektrik akımına kapılan Yaşar Dalğıç, denize düşüp boğularak can verdi.
‘Atilla İstanbul’ adlı teknesiyle İstanbul Heybeliada’dan yalnız yola çıkan Yaşar Dalgıç, dün saat 18.00 sıralarında Antalya’nın Demre İlçesi’ne bağlı Üçağız Köyü’ndeki koya geldi. Aynı saatlerde bölgede elektrikler tamamen kesildi. Saat 19.00 sıralarında diğer teknelerden denize girenler, suda Yaşar Dalgıç’ın cesedini buldu. Olay yerine gelen savcının ilk incelemesinde, Yaşar Dalgıç’ın teknesinin yüksek olan direğinin, Üçağız Köyü'nden Simena Antik Kenti’ne elektrik taşıyan yüksek gerilim hattına çarptığı belirlendi. Bu sırada tekneye yayılan elektrik akımına kapılan Dalgıç’ın şok geçirerek denize düştüğü ve boğularak öldüğü tahmin ediliyor.
Denizden çıkarılan Dalgıç’ın cesedi, yapılan ilk incelemenin ardından otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Üzerinden çıkan belgelerden ve banka kartlarından Yaşar Dalgıç’ın Almanya’da yaşayan işadamı olduğu belirlendi.

‘TEL YÜKSEKLİĞİNDE SORUN YOK’
İşadamı Yaşar Dalgıç'ın ölümüne neden olan tek motorlu 8 metrelik teknenin, kayıtlarda ‘katamaran’ olarak geçtiği, yelken direği yüksekliğinin ise 8.5 metre olduğu kaydedildi. Olayın yaşandığı koya büyük teknelerin giremediği, derinliği 1.5 metre olan sığ koya küçük kayıkçı teknelerin girebildiği bildirildi. Demreli tekneciler de işadamının dikkatsiz ve hatalı davrandığını söyledi.
Demre TEDAŞ yetkilileri, enerji hattının geçiş yüksekliğinin yasal olarak 6 metre olması gerektiğini, olay yerinde ise bu direklerin yüksekliğinin 8 metre olduğunu açıkladı. Sıcaklık nedeniyle genleşen tellerin 15- 20 santimetre sarkma yaptığını belirlediklerini kaydeden yetkililer, kazada suçun TEDAŞ ve nakil hatlarına yüklenemeyeceğini savundu.

‘DİREK AHŞAP DA OLSA FARKETMEZDİ’
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ayhan Dolanay, Kuvvet Takım Tesisleri Yönetmeliği'nde havai hatların sudan ne kadar yükseklikte olacağının gösterildiğini belirterek şunları söyledi:
“Bölgeden geçen yüksek gerilim hattı büyük ihtimal 36 kilowatt'tır. Üzerinde trafik olmayan sularda elektrik hattının sudan en az 6 metre yükseklikte olması lazım. Üzerinde trafik olan sularda ise 36 kilowatt hattın su üzerinde hareket eden aracın en üst seviyesinden 5 metre yükseklikte olması gerektiği belirtiliyor. Yani eğer sözkonusu tekne trafiğe açık alana girmişse oradaki yüksek gerilim hattı tellerinin teknenin en üst seviyesinden en az 5 metre yukarısında olması gerekiyordu. Kapalı alansa, TEDAŞ'ın gerilim hattı yüksekliği normal.”
Teknenin direğinin alüminyum olduğunun hatırlatılması üzerine Dolanay, “O çok birşey farketmez. Direk ahşap da olsaydı tuzlu suyla birlikte o ahşap da iletkenlik görevi yapabilirdi” dedi.

‘HATLAR YER ALTINA ALINMALI’
Gemi İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Oktay Yurtsever ise, deniz üzerinden yüksek gerilim hattının geçmesi gereken alt sınırların yönetmeliklerle belirlendiğini belirterek şöyle konuştu:
“Ancak 20 metre direği olan deniz araçları var. Böyle olunca yüksek gerilim hatlarının ne kadar yüksekliğe konulması gerektiği biraz kafa karıştıcı. Bu nedenle eğer bu hatlar denizin bir şekilde üzerinden geçecekse, direklerle yukarıdan değil su altından döşenmeli. Bir de denizin üzerine karadaki gibi ikaz levhaları da koyamazsınız. Mutlaka elektrik hatları denizin altına alınmalı.”

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:44

İLGİLİ HABERLER