"ISON"un sonu "Ikarus" gibi oldu
Güneş'e 1,2 milyon kilometre yaklaşan ISON kuyruklu yıldızı, teğet geçmesi beklenirken yok oldu.
Astronomlar, devasa bir buz ve toz topu olan kuyruklu yıldızın Güneş'in arkasında gözden kaybolduğunu gözlemledi. Ancak kuyruklu yıldız, bir daha ortaya çıkmadı.
"Yüzyılın Kuyruklu Yıldızı" olarak tanınan gök cisminin, aşırı sıcak ve Güneş yakınlarındaki gelgit kuvveti nedeniyle yok olduğu sanılıyor.
Bilimsel adı C/2012 S1 olan kuyruklu yıldız, Rusya'daki International Scientific Optical Network (ISON- Uluslararası Bilimsel Optik Ağı) adlı bilimsel araştırma kuruluşu tarafından keşfedildiği için ISON adıyla anılıyordu.
Kuyruklu yıldızın, Güneş'i teğet geçebilmesi halinde Dünya'dan gündüz de görülebilecek parlaklığa erişmesi bekleniyordu.
Bazı astronomlar, devasa gök cismini Yunan mitolojisinin trajik kahramanlarından biri olan Ikarus'a benzetti. Bazıları ise kuyruklu yıldızın yeniden ortaya çıkacağı umudunu taşıyor.
Kral Minos'un emriyle bir kuleye kapatılan Ikarus ile mucit babası Daidalus (Daedalus), yeniden özgür olabilmek için balmumu ve kuş tüylerinden kanatlar yapmıştı. Babasının tüm uyarılarına karşın Güneş'e yaklaşan Ikarus'un balmumundan kanatları erimiş ve Ege Denizi'nin sularında yaşamını yitirmişti.
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 09:55