Gündem
  • 30.8.2024 11:40

İsrail askerleri Genelkurmay başkanının istifasını istedi, 20 asker Gazze'ye dönmeyi reddetti

İşgal ordusundaki yedek askerlerin üçte ikisi askeri liderliğe olan güvenini kaybetmiş durumda! Yarısı Halevy'nin derhal istifa etmesini istedi 
İsrail gazetesi "Jerusalem Post" un 29 Ağustos 2024 Çarşamba günü yayımladığı kamuoyu yoklaması , işgal ordusundaki yedek askerlerin yüzde 58'inin Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy'ye olan güvenini kaybettiğini ortaya koydu.

Misgav Ulusal Güvenlik ve Siyonist Strateji Enstitüsü tarafından yayınlanan araştırmaya göre, ankete katılan yedek askerlerin yaşları 21 ila 78 arasında değişiyordu; yaş ortalaması 38'di ve mevcut savaş sırasında ortalama 174 gün hizmet vermişlerdi.

Yaş ortalamasının yüksek olması, yedek askerlerin çoğunluğunun 38 yaşın altında olması nedeniyle alışılmadık bir örnekleme sahip olduğunu gösterse de, hizmette geçen gün sayısının yüksek olması, Gazze'deki savaş sırasında ordu içindeki gerçek durum hakkında bilgi sahibi olunduğunu gösteriyor.

Anket, genelkurmay başkanına güvenmeyen yüzde 58'i, Halevy'ye güveni çok düşük olan yüzde 36'lık yedek kuvvetler ve güveni biraz düşük olan yüzde 22'ye ayırıyor.

Yüzde 49'u Halevy'nin bir an önce istifa etmesi gerektiğini söylerken, bu da pek çok kişinin Halevy'nin çoktan istifa etmesi gerektiğine inandığı anlamına geliyor.

Bir dizi üst düzey yedek askeri personel, Haziran ayından bu yana Halevy'nin istifa etmesi yönünde çağrıda bulunuyor.

Yüzde 12'lik bir kesim ise 7 Ekim'deki direniş saldırısının püskürtülememesine ilişkin tüm soruşturmalar tamamlanana kadar istifa etmemesi gerektiğini söyledi.


Askerler Gazze'ye dönmeyi reddediyor 

Resmi İbrani Yayın Kuruluşu'nun 28 Ağustos Çarşamba günü yayınladığı bilgiye göre bu, 20 İsrail askerinin Gazze Şeridi'ndeki savaşa geri dönmeyi reddetmesi ve bazılarının geri dönmemeleri halinde askeri yargılamaya tabi tutulacaklarının bildirilmesi üzerine geldi. 2024.

Yetkili, bazı askerlerin Gazze'de on ay süren çatışmalardan sonra artık geri dönemeyeceklerini ancak başka görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını söylediklerini aktardı.

Komisyona göre, "zorluklarla ilgili benzer sesler Şerit'te savaşan diğer tugaylardaki ek taburlardan da geliyor."

Yetkili, bu askerlerden bazılarının ailelerinin, oğullarının "Gazze'deki kara tatbikatına katılmaya zorlandıklarını, aksi takdirde hapse gireceklerini" söylediklerini aktardı.

Aileler şunları ekledi: "Bölüklerinde savaşabilecek yalnızca birkaç asker kaldı. Bu, ebeveynler olarak onları umursamayan sistemle yüzleşmelerine yardımcı olma zamanımızdır."

Buna yanıt olarak bir İsrail ordusu sözcüsü, ismini vermeden yetkililere şunları söyledi: "Ordu liderleri, çeşitli operasyonel görevlerde askerlerin görevlerini yerine getirmeye devam etmelerinde destek olmak ve onlara yardımcı olmak için ellerinden geleni yapıyorlar."

Askerlere yönelik hapis cezası da dahil olmak üzere herhangi bir cezai tedbir uygulanmayacaktır."

Güncellenme Tarihi : 30.8.2024 11:52

İLGİLİ HABERLER