Gündem
  • 3.4.2025 11:54

İsrail basını : Türkiye'nin Suriye'de üs kurması bize potansiyel bir tehdittir

İsrail basını: Türkiye'nin Suriye'de askeri üs kurması 'potansiyel bir tehdit'

İsrailli bir güvenlik yetkilisi, "Türkiye'nin Suriye'de askeri üs kurma ihtimalinin" İsrail için "potansiyel bir tehdit" olduğunu öne sürdü.         

The Jerusalem Post'un haberine göre, İsrailli bir güvenlik yetkilisi, İsrail basınına "Türkiye’nin Suriye'deki etkinliğine" ilişkin değerlendirmede bulundu.       

İsrailli güvenlik yetkilisi, "Eğer Suriye'de bir Türk hava üssü kurulursa bu İsrail'in operasyon özgürlüğünü zayıflatacaktır" ifadesini kullanarak bunun İsrail’in karşı çıktığı "potansiyel bir tehdit" olduğunu savundu.

Söz konusu yetkili, Suriye Cumhurbaşkanı Şara'ya ilişkin, "O klasik bir İslamcı, hem kısa hem de uzun vadeli hedefleri var. Uzun vadeli hedefleri değişmedi; o bizim düşmanımız” ifadelerini kullandı.    

https://www.rudaw.net/Library/Images/Uploaded%20Images/2025/04/01/%C4%B0srail.jpg

“Esad’la aynı kaderi paylaşacaktır”                

Şara'nın Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırmak için çalıştığını vurgulayan yetkili, Türkiye'nin de bu konuda Şam'a destek verdiğini dile getirdi.     

Yetkili Ahmed Şara için, “Yaptırımlar kaldırılmadan, o da Esad’la aynı kaderi paylaşacaktır” dedi.               

Haberde, İsrail'in siyasi ve güvenlik yetkililerinin, "Türkiye'nin Suriye'de askeri üsler kurma olasılığı" nedeniyle güvenlik toplantıları düzenlediği hatırlatıldı.              

Türkiye’nin, Suriye’nin Tiyas (T4) hava üssüne hava savunma sistemleri ve insansız hava araçları konuşlandırarak IŞİD ile mücadeleyi ve İsrail’i bölgedeki saldırılar nedeniyle caydırmayı hedeflediği belirtiliyor.

Middle East Eye’dan (MEE) Ragıp Soylu’nun haberine göre Ankara, Suriye’de stratejik bir hamleyle Tiyas (T4) hava üssünün kontrolünü ele almak için çalışmalara başladı.

MEE’ya konuşan kaynaklara göre, Türkiye bu üsse Hisar tipi hava savunma sistemleri yerleştirerek hem hava koruması sağlamayı hem de IŞİD’e karşı mücadelesini güçlendirmeyi hedefliyor. Üssün yeniden inşası ve genişletilmesi için planlar da devam ediyor.

Anklara-Şam hattında savunma anlaşması müzakereleri

Türkiye ile Suriye’nin yeni yönetimi arasında, Beşar Esed’in Aralık 2024’te devrilmesinin ardından bir savunma anlaşması üzerinde müzakereler sürüyor.

Anlaşma kapsamında Ankara, ordusu bulunmayan Suriye’ye hava desteği ve askeri koruma sağlamayı taahhüt ediyor. Türk yetkililer daha önce Suriye’de askeri varlık planlarını “erken” olarak nitelese de, görüşmeler sessizce ilerledi.

Kaynaklar, Türkiye’nin T4 üssüne gözetleme ve silahlı insansız hava araçları konuşlandırmayı planladığını belirtti.

Bir kaynak, “Bu üs, Türkiye’nin bölgede hava kontrolü kurmasına ve Suriye’nin çöldeki IŞİD hücreleriyle mücadelesine destek olacak” dedi. Üssün çevresine kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleriyle katmanlı bir koruma ağı kurulması da hedefler arasında.

İsrail’in tepkisi ve bölgedeki gerilim

İsrail, Suriye’de Türk askeri varlığını bir tehdit olarak görüyor.

Esed rejiminin çöküşünden bu yana T4 ve Palmira çevresindeki saldırılarını artıran İsrail, geçen hafta bu üssü vurarak pistleri ve stratejik noktaları hedef aldı.

İsrailli bir güvenlik kaynağı, “Suriye’deki bir Türk hava üssü, operasyonel özgürlüğümüzü kısıtlar. Buna karşıyız” açıklamasını yaptı.

Jerusalem Post’a konuşan aynı kaynak, son T4 saldırısının “hava sahasındaki tehditlere izin verilmeyeceği” mesajı taşıdığını vurguladı.

Türkiye, Rusya ve İran’ın bıraktığı boşluğu doldurmak istiyor

Türkiye ise, Rusya ve İran’ın bölgedeki etkisinin azalmasıyla oluşan boşluğu doldurarak istikrar sağlamayı ve ABD’nin IŞİD’le mücadele şartını yerine getirmeyi amaçlıyor.

İkinci bir kaynak, Türk hava savunma sistemleri ve İHA’ların İsrail’i bölgede hava saldırılarından caydırabileceğini ifade etti.

S-400 ve F-35 gündemi

Ankara’nın T4’e geçici olarak S-400 sistemleri konuşlandırma ihtimali de masada. Ancak bu adım, Rusya’nın onayını ve ABD ile yürütülen müzakereleri etkileyebilir.

Türkiye, 2019’da S-400 alımı nedeniyle F-35 programından çıkarılmıştı. Geçtiğimiz ay Erdoğan ve Trump arasındaki görüşmede, Türkiye’nin programa geri dönmesi ele alındı.

ABD yasalarına göre bunun için S-400’lerin elden çıkarılması gerekiyor. Türk yetkililer, sistemin depolanması veya Türkiye dışında bir üsse taşınması gibi öneriler sundu.

Ancak İsrail, Türkiye’nin F-35’lere erişimine karşı çıkarak bunun bölgedeki askeri üstünlüğünü tehdit edeceğini savunuyor.

Milli Savunma Bakanlığı ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Güncellenme Tarihi : 3.4.2025 12:02

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa