Gündem
  • 10.10.2024 10:08

İsrail, Biden'ın Netanyahu ile görüşmesi sırasında İran'a "şaşırtıcı" bir yanıt vereceğine yemin etti

Ortadoğu, İsrail'in İran'ın füze saldırısına vereceği yanıtı beklerken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, saldırının "güçlü, kesin ve her şeyden önce şaşırtıcı" olacağını söyledi.

Beyaz Saray'ın, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile "doğrudan" 30 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptığını açıklamasının ardından gelen açıklamada, bu görüşmenin neredeyse iki ay aradan sonra gerçekleşen ilk görüşme olduğu ve ilişkilerin ne kadar gerginleştiğinin ve iki liderin bölgeye yönelik hedeflerinde ne kadar uzak olduklarının bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Beyaz Saray, görüşmeyi ABD ve İsrail yetkilileri arasında İsrail'in İran'a cevabı hakkında yapılan tartışmaların bir uzantısı olarak nitelendirdi. Biden'ın "orantılı" olması gerektiğini söylediği İsrail'in planlanan misillemesiyle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Bilmeniz gereken diğer şeyler şunlardır:

Lübnan tırmanışı: BM'ye göre Lübnan topraklarının dörtte biri artık İsrail askeri yerinden etme emirleri altında, bu da insani krizin büyüyen ölçeğinin ve İsrail'in Hizbullah'a karşı savaşının genişlemesinin bir işareti. Lübnanlı yetkililere göre, İsrail'in bu ayın başlarında kara harekâtını başlatmasından ve hava saldırılarını yoğunlaştırmasından bu yana Lübnan'da 1.400'den fazla kişi öldürüldü ve 1,2 milyon kişi yerinden edildi .

Kara savaşı: İsrail ordusunun başkanı , İsrail'in "onlara herhangi bir soluklanma veya toparlanma fırsatı vermeden, Hizbullah'a yoğun bir şekilde saldırmaya devam edeceğini" söyledi. İsrail enerji bakanının, İsrail askerlerinin güney Lübnan'daki bir köyü "işgal ettiğini" söylemesi ve orada dalgalanan İsrail bayrağının bir görüntüsünü paylaşmasının ardından bu açıklama geldi . İsrail, daha önce sınır bölgesinin doğu kısmına odaklandıktan sonra kara operasyonlarını güneybatı Lübnan'a doğru genişletti, ancak kara saldırılarının "sınırlı" olduğunu iddia etti.

İsrail ölümleri:  Hizbullah, İsrail'in Lübnan'a kara savaşını başlatmasından bu yana bölgedeki ilk sivil ölümlerinde  iki kişiyi öldürerek kuzey İsrail'e  düzinelerce roket fırlattı . Hizbullah, Gazze'deki Filistin halkına destek ve "Lübnan'ı savunmak" amacıyla roketlerle "İsrail düşman güçlerini" hedef aldığını söyledi.

Ateşkes belirtisi yok:  Beyaz Saray, Biden'ın Netanyahu'ya, yerinden edilmiş İsrailliler ve Lübnanlıların evlerine dönmelerine izin verecek bir "diplomatik düzenleme"nin gerekliliğini vurguladığını, sınır boyunca ateşkes çağrısı yapmaktan kasıtlı olarak uzak duran bir ifadeyle söyledi. Bu, Hizbullah'ın  Lübnan'da ateşkes sağlamayı amaçlayan çabaları desteklediğini söylemesinin ardından geldi ve bu, grubun ilk kez kamuoyuna bir ateşkesi onayladığı ve bunu Gazze'deki savaşı durdurma şartına bağlamadığı anlamına geliyor.

Gazze'de: Tıbbi müdahale ekipleri ve Katar merkezli Al Jazeera haber ağı, İsrail ordusunu Filistin yerleşiminde bir grup gazeteciye ateş açmakla, bir kişiyi öldürmekle ve diğerlerini yaralamakla suçladı. İsrail Savunma Kuvvetleri, CNN'e o sırada "belirtilen bölgede IDF birliklerinin varlığından haberdar olmadıklarını" söyledi.

BM uyarısı: BM Filistinli mülteciler ajansının başkanı, İsrail'in ajansı topraklarından yasaklama hamlesinin yasalaşması durumunda Gazze'deki insani müdahalesinin "parçalanabileceği" konusunda uyardı. UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini , BM Güvenlik Konseyi'ne "Yasalar kabul edilirse sonuçları ağır olacak" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 10.10.2024 10:13

İLGİLİ HABERLER