Gündem
  • 13.10.2024 18:12

İsrail çıldırdı.. İşgal tankları zorla BM üssüne girdi, 15 Birleşmiş Milletler askeri yaralandı

İsrail tankları BM üssüne girdi: 15 barış gücü askeri yaralandı…

BM, İsrail'i Güney Lübnan'daki bir pozisyonu ihlal ederek uluslararası hukuku ihlal etmekle suçluyor

Lübnan'daki BM barış gücü, Pazar günü İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) uluslararası hukuku ihlal ederek Güney Lübnan'daki mevzilerinden birini ihlal ettiğini bildirdi.

Lübnan'daki BM Geçici Gücü (UNIFIL), Pazar günü yaptığı açıklamada, "Sabah saat 4:30 civarında, barış güçleri sığınaklarda iken, iki IDF Merkava tankı mevzinin ana kapısını tahrip etti ve mevziye zorla girdi. Üssün ışıklarını söndürmesini defalarca talep ettiler," dedi.

"UNIFIL'in irtibat mekanizmamız aracılığıyla protesto gösterip, IDF varlığının barış güçlerini tehlikeye attığını söylemesinin ardından tanklar yaklaşık 45 dakika sonra ayrıldı."

UNIFIL, IDF'nin eylemlerinin "uluslararası hukuku ve Güvenlik Konseyi'nin 1701 (2006) sayılı kararını açıkça ihlal ettiğini" belirterek, İsrail ordusundan "şok edici ihlaller" olarak adlandırdığı ihlaller konusunda açıklama talep ettiğini söyledi.

UNIFIL, mevzilerinin ihlal edilmesinin yanı sıra aynı bölgede meydana gelen başka bir olayda 15 askerinin tedavi altında olduğunu da duyurdu.

"Sabah saat 6:40 civarında, aynı pozisyondaki barış gücü mensupları 100 metre kuzeyde duman çıkaran birkaç merminin ateşlendiğini bildirdi. Koruyucu maskeler takmalarına rağmen, on beş barış gücü mensubu duman kampa girdikten sonra cilt tahrişi ve mide-bağırsak reaksiyonları gibi etkiler yaşadı," ifadeleri yer aldı ancak mermileri kimin ateşlediği belirtilmedi.

Son olarak UNIFIL, IDF'nin Meiss el Jabal yakınlarında "kritik bir lojistik hareketi" durdurduğunu ve geçiş izni vermediğini söyledi.

Açıklamada ayrıca, "IDF'ye ve tüm aktörlere, BM personelinin ve mülkünün güvenliğini ve emniyetini sağlama ve BM tesislerinin dokunulmazlığına her zaman saygı gösterme yükümlülüklerini hatırlatıyoruz" denildi.

 

Güncellenme Tarihi : 13.10.2024 18:17

İLGİLİ HABERLER