Gündem
  • 14.9.2024 19:46

İsrail Güvenlik Komitesi üyesi : HAMAS'ı yenemedik karanlık bir tünele girdik

İsrail işgal güçleri Hamas'ı Rafah'ta yenmekten çok uzak, 'İsrail' 'sonsuz bir tünelde'

Üst düzey bir İsrail güvenlik yetkilisi, İsrail ordu sözcüsünün hem kamuoyunu hem de hükümeti yanılttığını söyledi.

İsrail Meclisi Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi üyesi, İsrail ordusunun Rafah'ta Hamas Direniş güçlerinin tek bir taburunu veya bölüğünü bile yenmeyi başaramadığını söyledi.

Amit Halevi'nin eleştirileri, İsrail işgal güçlerinin (İOF) Perşembe günü "Hamas'ın Refah Tugayları'nı yendiğini" ve artık "tüm kentsel alan üzerinde operasyonel kontrolü tamamladığını" duyurmasının ardından geldi.

İsrail'in Channel 7 televizyonuna konuşan Halevi, ordunun Rafah'ta 2 binden fazla savaşçıyı öldürdüğünü iddia ettiğini, ancak gerçek sayının çok daha düşük olduğunu belirterek, şişirilmiş rakamın Direniş'in savaşan gücünün "yüzde 25'ini bile temsil etmediğini" söyledi.

İsrail'in Rafah'taki yeraltı tünellerinin sadece küçük bir kısmını imha ettiğini vurgulayan yetkili, "Ancak bunlar bile (tünellerin) hepsi imha edilmedi, aksine kapatıldı, bu da Hamas'ın bunları yeniden faaliyete geçirmesini kolaylaştırdı" dedi.

Üst düzey İsrailli yetkili, Rafah'taki Direniş'in devasa bir silah stoğuna sahip olduğunu ve IOF tarafından ortaya çıkarılan miktarın buna kıyasla çok az olduğunu belirtti. "İsrail'in Hamas'ı yenmekten veya yok etmekten çok uzak olduğunu" vurguladı.

Halevi, eleştirilerinin bir diğer bölümünde, İsrail ordu sözcüsünün verdiği mesajların kamuoyu ve hükümet açısından yanıltıcı olduğunu belirtti.

"Dördüncü kez Han Yunus'a veya beşinci kez el-Zeytun mahallesine giren her asker, hiçbir şeyin yenilmediğini bilir" dedi. İsrail'in bu bölgelere yönelik tekrarlanan saldırılarına atıfta bulunarak, daha önce buraların "kontrol altında" olduğu ve oradaki Direniş gruplarının zaten "yenildiği" yönündeki iddialara atıfta bulundu.

"Mevcut operasyonel yöntemlerle, mesele asla çözülemeyecek, çünkü öldürülen her [Direniş savaşçısı] için iki yenisi doğuyor ; yaralanan her [savaşçı] için üç yeni savaşçı toplanıyor; İsrail ordusunun ele geçirdiği her bir silah parçası için beş tanesi Gazze'de yeraltında üretiliyor."

Halevi, işgal ordusunun Şin Bet liderinin ifade ettiği "kuyu savaşı" yönteminin, Hamas'ın Gazze'deki savaşçı sayısı ve sahip olduğu silah sayısı göz önüne alındığında, niceliksel olarak Hamas'ı yenmeye götüremeyeceğini belirtti.

Halevi, bu nedenle "İsrail'in" stratejik bir başarıya sahip olmadığını, aksine "sonsuz bir tünel" içinde olduğunu söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 14.9.2024 19:50

İLGİLİ HABERLER