Gündem
  • 2.10.2024 10:17

İsrail hava saldırılarına karşı nasıl savunma yapıyor? Davut sapanı ne

İsrail, atmosferin üstünde yörüngelere sahip balistik füzelerden, alçaktan uçan seyir füzelerine ve roketlere kadar her türlü saldırıyı engellemek için çeşitli savunma sistemleri kullanıyor.

Ülkenin  Demir Kubbe sistemi,  Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırması ve ardından İsrail ordusunun Gazze'yi bombalaması sonrasında geçen yıl bölgesel düşmanlıkların artmasından bu yana sık sık manşetlerde yer aldı. Ancak ülkenin Füze Savunma Örgütü'ne (IMDO) göre Demir Kubbe, İsrail'in füze savunmasının alt katmanıdır.

İsrail'de en az 10 Demir Kubbe bataryası var, her biri roketleri tespit eden bir radarla donatılmış ve ardından gelen bir merminin tehdit oluşturup oluşturmadığını veya ıssız bir alana çarpma olasılığını hızla hesaplayan bir komuta ve kontrol sistemi kullanıyor. Roket tehdit oluşturuyorsa, Demir Kubbe onu havada yok etmek için yerden füzeler ateşliyor.

DAVUT SAPANI

Orta menzilli hava savunması

David's Sling Sistemi, orta seviye bölgesel füze savunması sağlamak için İsrail'in çok katmanlı füze savunma mimarisinin önemli bir unsurunu oluşturur. David's Sling, taktik balistik füzelere, orta ila uzun menzilli roketlere, düşman uçaklarına, insansız hava araçlarına ve Scud füzeleri de dahil olmak üzere seyir füzelerine karşı son aşama, vur-öldür savunması sunar.

Paylaşılan geliştirme

2017'de tam olarak faaliyete geçtiği açıklanan David's Sling, RTX ve İsrail'in Rafael Advanced Defense Systems tarafından ortaklaşa geliştirildi. Sistemin Stunner önleyicisinde ortaklık kurmanın yanı sıra, RTX sistemin füze ateşleme ünitelerini de üretiyor. ABD'deki yaklaşık 30 eyaletteki ekipler füzeyi ve ateşleme ünitesini üretiyor.

Sersemletici füze

David's Sling, gelişmiş sensörler ve kontrol sistemleri ve hedefleme ve rehberlik için aktif elektronik olarak taranan dizi veya AESA, çok görevli radar kullanan çok darbeli Stunner füzesinden oluşur. Tekrarlanan testler, sistemin büyük miktarda yüksek kalibreli roketleri ve kısa menzilli balistik füzeleri yok etme yeteneğini kanıtlamıştır.

David's Sling'in manevra kabiliyeti yüksek, iki aşamalı, vurarak öldüren Stunner füzesinin savaş başlığı yoktur; önleyici, tehditleri yalnızca çarpma kuvvetiyle yok eder. Stunner füzesinin tüm kısa menzilli balistik füzeleri -dünya çapındaki tiyatro balistik füze tehdit envanterinin %92'sini- yendiği kanıtlanmıştır. Stunner tam kapasite üretimdedir ve sistemin İsrail'in savunma yeteneklerini güçlendirmesine yardımcı olur. İsrail'in altyapısı, yaşam biçimi ve halkı için güvenliği sağlar.

RTX'in bir iştiraki olan Raytheon da Rafael ile Demir Kubbe Silah Sistemi konusunda iş birliği yapıyor.

SkyCeptor avcı uçağı

Stunner vur-öldür füzesinin bir çeşidi olan son derece gelişmiş SkyCeptor® önleyici, kısa ila orta menzilli balistik ve seyir füzelerini ve diğer gelişmiş hava savunma tehditlerini yenmek için geliştirilmiştir. SkyCeptor füzesi, diğer vur-öldür önleyicilerin çok daha azına mal olur.

SkyCeptor füze savunma sistemi, ABD de dahil olmak üzere diğer ülkeler için de ideal bir kara konuşlu füze savunma çözümü olabilir.

IMDO'ya göre füze savunma sisteminin bir sonraki basamağı  , kısa ve orta menzilli tehditlere karşı koruma sağlayan Davut Sapanı .

Davids Sling Stok Fotoğraflar & Kral Davud - Dini Figür'nin Daha Fazla  Resimleri - Kral Davud - Dini Figür, Sapan, Antik - iStock
IDF uses David's Sling to intercept rocket from Lebanon - Israel News - The  Jerusalem Post

Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (CSIS) Füze Tehdidi Projesi'ne göre, İsrail'in Rafael Gelişmiş Savunma Sistemi ile ABD'li savunma devi Raytheon'un ortak projesi olan David's Sling, 300 kilometre uzaklıktaki hedefleri etkisiz hale getirmek için Stunner ve SkyCeptor kinetik vur-öldür füze savunma sistemlerini kullanıyor.

Davut Sapanı'nın üstünde İsrail'in ABD ile ortak geliştirdiği Arrow 2 ve Arrow 3 sistemleri yer alıyor.

CSIS'e göre Arrow  2  , üst atmosferde hedeflerine doğru dalış yaparken gelen balistik füzeleri son evrelerinde yok etmek için parçalanma savaş başlıkları kullanıyor. Füze Savunma Savunuculuğu İttifakı'na göre Arrow 2'nin menzili 56 mil ve azami irtifası 32 mil. Bu ittifak, sistemi İsrail'in bu rolde bir zamanlar kullandığı ABD Patriot füze savunmalarının bir yükseltmesi olarak adlandırıyor.

Arrow 3 ise   hedeflere doğru yola çıkan balistik füzeleri, atmosfere girmeden önce uzayda durdurmak için vur-öldür teknolojisini kullanıyor.

 

Güncellenme Tarihi : 2.10.2024 10:29

İLGİLİ HABERLER