Gündem
  • 26.6.2024 10:08

İsrail : Hizbullah'ın ordusunu birkaç günde yok ederiz

Benny Gantz: İsrail, Hizbullah'ın ordusunu birkaç günde yok edebilir

Reichman Üniversitesi Rektörü Boaz Ganor, Herzliya Konferansı'nda konuşurken, İran'ın Hamas işgaline ilişkin bilgileri yalanlayarak yalanlamasını önceden ayarladığını söyledi.

Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz Salı günü yaptığı açıklamada, IDF'nin Hizbullah'ın askeri yeteneklerini birkaç gün içinde yok edebileceğini söyledi.

Reichman Üniversitesi'ndeki 21. Herzliya Konferansı'nda konuşan Gantz, İsrail için en büyük zorluğun "güney ve kuzey sakinlerini, gerilimi tırmandırmak pahasına da olsa, evlerine geri döndürmek" olduğunu söyledi.

Hizbullah tehdidi hakkındaki raporları İsrail'in elektrik şebekesini düşürme tehdidi duyduğunu ve “Lübnan'ı tamamen karanlığa getirip Hizbullah'ın gücünü günler içinde ayırabiliriz” dedi.

Eski savunma bakanı ve İsrail Genelkurmay Başkanı, “İsrail'e bunun bedeli ağır olacak. Kurumlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Büyük zarar verici olaylara karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bundan kaçınmaya çalışmalıyız ama yapmamız gerekiyorsa da bundan vazgeçemeyiz.

"Hizbullah'ın tehditleri kuzey sınırına yakın tutmasına izin veremeyiz" diye ekledi ve " [kuzeydeki] sakinleri 1 Eylül'e kadar geri almamız gerekiyor."

Ekip oluşturma

Gantz'ın İsrail için tartıştığı bir diğer zorluk da İran'a karşı bölgesel ve küresel bir ittifak oluşturmaktı.

"Suudilerle ve diğer devletlerle normalleşme, inşa etmeye başladığımız Orta Doğu hava savunmasını inşa etme, İran ekseninde bir boğaz oluşturma fırsatımız hâlâ var" dedi.

İsrail'in "İsrail'in savunmasını güçlendirmek ve İran'ın nükleer silahlarını durduracağı 'Kıyamet Günü'ne hazır olmak için" ABD ile birlikte sıkı çalışması gerektiğini vurguladı.

Ertesi gün

Onun belirttiği üçüncü zorluk, terör grubunun Gazze yönetiminin yerini alacak siyasi bir plan ihtiyacı da dahil olmak üzere, Hamas'la uzun vadeli çatışmaydı.

Savaşın şimdilik sona ermesi pahasına da olsa, bir rehine anlaşması için çok çabaladı.

Gantz, ABD'nin El Kaide'den Usame Bin Ladin'i yalnızca 2011'de, yani 11 Eylül'den 10 yıl sonra öldürdüğünü, bunun da uzun bir ateşkesin bile İsrail'in Gazze Hamas şefi Yahya Sinvar'ın olmadan günlerini geçirmesine izin vereceği anlamına gelmediğini kaydetti. 

Aksine, Hamas'ın terörü teşvik etmeye devam edeceğinin açık olduğunu ve eylemlerinin İsrail'e kendisini ve diğer üst düzey Hamas liderlerini ortadan kaldırmak için daha sonra bahane vereceğini söyledi.

Her halükarda, yönetim düzeyinde Hamas'ın yerini almanın yıllar alacağını söyledi, ancak IDF'nin Hamas'ın mevcut askeri kapasitelerini yok ettiğini öne sürdü.

Günün doğrudan haberleriyle ilgili konularda Gantz, Yüksek Adalet Divanı'nın uygun ultra-Ortodoks (haredi) erkekler için bir taslak hazırlama yönündeki kararından ötürü övgüde bulundu. Siyasi sınıfın, topu tekrar tekrar sahaya atmak yerine konuyu daha önce yanlış ele almasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Ayrıca, artık siyasi sınıfın haredimi çok daha fazla sayıda IDF'ye entegre edecek mekanizmalar yaratması gerektiğini öne sürdü.

Güncellenme Tarihi : 26.6.2024 10:15

İLGİLİ HABERLER